Sağlık
  • 20.11.2019 11:06

Zerdeçalın kanserden kalbe, şişmanlıktan depresyona tedavi ettiği 14 hastalık

Zerdeçala Hint safran veya altın baharat denir, Asya ve Orta Amerika'ya özgü bir bitkidir. Zerdeçal baharatı ezilmiş, kurutulmuş bitki köklerinden yapılır. İşlenmiş zerdeçalın parlak sarı rengi, birçok kültüre boya olarak kullanması için ilham verdi. 
Öğütülmüş zerdeçal, köri tozunda da önemli bir bileşendir.

Zerdeçalın tüm faydaları, güçlü biyolojik özelliklere sahip özel bir aktif terkip maddesi içinde bulunur - kurkuminlerde. Klinik öncesi çalışmalar kurkumin'in çeşitli antioksidan, nöroprotektif, anti-enflamatuar ve anti-kanserojen özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. 
Bununla birlikte, ağız yoluyla alındığında, karışım çok hızlı bir şekilde metabolize edilir ve insan vücudundan atılır. 
Bu nedenle, daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.

Geleneksel bir Hint tedavi sistemi olan Ayurveda, çeşitli hastalıklar için zerdeçal önermektedir. Bunlar arasında kronik ağrı ve iltihap vardır. Batı tıbbı zerdeçal ve ağrı kesici olarak çalışmaya başladı.

Bu makale zerdeçalın besinsel değerini, sağlık yararlarını ve bazı olumsuz yan etkilerini incelemektedir.
 

1.Güçlü iyileştirme özellikleri vardır.
Zerdeçal, güçlü iyileştirici özellikleri olan güçlü biyolojik olarak aktif bileşikler içerir. Curcuminoidler en iyi iyileştirici etkiye sahiptir. İyi bilinen üç güçlü iyileştiriçi mersin balığı, kurkumin, demethoxycurcumin ve bisdemetoxicurcumin'dir. Bunlardan en yararı kurkumindir. 
2.Doğal antienflamatuvar
Vücudumuzun yaşamında, inflamasyon büyük bir rol oynar. Vücudumuzun patojenlerle savaşmasına yardımcı olur ve ayrıca hasarı onarmada büyük rol oynar. Akut, kısa süreli inflamasyon faydalı olsa da, kronik hale geldiğinde ve vücudumuzun kendi dokularına uygunsuz şekilde saldırdığında ciddi bir problem haline gelebilir.
3.Güçlü antioksidan
Kurkumin, kimyasal yapısı nedeniyle serbest radikalleri nötralize edebilen güçlü bir antioksidandır. 
4.Beyin işlevini geliştirir
Zerdeçal, iyileştirilmiş beyin fonksiyonu ve dejeneratif hastalık riskini azaltmakla ilişkili beynin nörotrofik faktörünü arttırır. Sık görülen beyin rahatsızlıkları, depresyon ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere, bu hormon düzeyindeki bir azalmaya neden olmaktadır. 
5.Kalp hastalığı riskini azaltır.
Bilim adamları yıllarca onları araştırdılar ve neden ortaya çıktıkları hakkında çok şey öğrendiler. Kurkumin, kalp hastalığı sürecindeki bazı basamakları tersine çevirebilir.Bazı çalışmalar, kurkuminin endotel fonksiyonunu iyileştirdiğini göstermektedir. Bir çalışma bunun egzersiz kadar etkili olduğunu, bir başkasının ise Atorvastatin kadar iyi çalıştığını gösterdi. 
6.Kanser önleyicidir.
Zerdeçal, kanseri önleyebilir (ve hatta muhtemelen tedavi edebilir). Curcumin, bilim adamları tarafından kanser tedavisinde faydalı bir bitki olarak incelenmiştir ve kanserin büyümesini, gelişmesini ve yayılmasını moleküler düzeyde etkilediği bulunmuştur.Araştırmalar, kanser hücrelerinin ölümüne katkıda bulunabileceğini ve anjiyogenezi, tümörlerde ve metastazlarda (kanserin yayılması) yeni kan damarlarının büyümesini azaltabileceğini göstermiştir. Yüksek bir kurkumin dozunun (tercihen piperin gibi bir absorpsiyon arttırıcı ile) insanlarda kanser tedavisinde yardımcı olup olamayacağı doğru çalışılmaya devam etmektedir.
7.Alzheimer tedavisinde faydalıdır
Alzheimer hastalığında enflamatuar ve oksidatif hasarın rol oynadığı bilinmektedir ve kurkumin her ikisi üzerinde de yararlı bir etkiye sahiptir. 
8.Artrit tedavisi
Artrit , eklem iltihabı ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Curcumin'in güçlü bir antienflamatuar bileşik olduğu göz önüne alındığında, artritte yardımcı olabileceği varsayılabilir. Bazı çalışmalar bunun doğru olduğunu kanıtladı.
9.İrritabl barsak semptomlarını hafifletir
2010 yılında, hayvan çalışmaları, mide-bağırsak sisteminin herhangi bir hastalığının tedavisi için kurkumin potansiyelini incelemiştir. Çalışmada kullanılan sıçanlarda tek bir kurkumin dozu uygulandıktan sonra, ince bağırsaklarının uzunluğunda bir azalma gözlenmiştir. Bu, kurkuminin anormal bağırsak kasılmalarını azaltabileceğini göstermektedir.
10.Şeker hastalığına karşı korur
Birçok çalışma zerdeçalın diyabete karşı koruyabileceğini göstermiştir. Diyabet ile ilgili bir araştırma, 9 ay boyunca kurkumin alan prediyabetli kişilerin plasebo alanlara göre tip 2 diyabet geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.Çalışmanın yazarları ayrıca kurkuminin pankreasta insülin üreten beta hücrelerinin işlevini iyileştirdiğini göründüğünü de belirtti.
11.Depresyonu engeller
Kurkumin, kendini depresyon tedavisinde ve hatta majör depresif bozuklukta (klinik depresyon) iyi göstermiştir. Son çalışmalar depresyon ve kronik inflamasyon arasında bir bağlantı bulduk. Enflamasyonun depresyona neden olup olmadığı veya bunun tam tersi hala belirsizdir. Bununla birlikte, çalışmalar, kronik enflamasyon ve depresyonun birbirini şiddetlendirdiğini göstermektedir.
12.Kilo kaybına katkıda bulunur
Zerdeçal, özellikleri zencefil çok benzer. Hatta ikinci bir adı bile var - sarı zencefil.Zerdeçal bir parçası olan kurkumin, yağ dokusu oluşumunu önler. Bu bitki aşırı kilolu azaltmak ve hızlı bir şekilde şişmanlık tedavisi için başarıyla kullanılmıştır. Bu etki, zerdeçalın metabolizmayı düzene sokması nedeniyle elde edilir. Zerdeçalın gıdaya eklenmesinin daha fazla kalorili yanmaya, vücuttan fazla suyun çıkarılmasına, kan dolaşımını iyileştirdiğine ve bunların da kilo vermeye yardımcı olduğuna dikkat edilmelidir.
13.Cilt hastalıklarını geçirir.
Cilde parlaklık verir. Zerdeçal, antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşenler içerir. Cilde parlaklık ve parlaklık kazandırır. Kurkumin cildi koruyarak parlaklık ve parlaklık verir. Serbest radikallerle savaşır ve iltihaplanmayı azaltır.
Yaraları iyileştirebilir. Zerdeçalda bulunan kurkumin, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve vücuttaki iltihabi ve oksidatif süreçleri azaltır. 
Sedef hastalığı ile yardımcı olur. Psoriasis , kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkili cilt ve eklemlerin kronik enflamatuar bir hastalığıdır. Curcumin'in sedef hastalığından sorumlu immün yolakları inhibe ettiğine inanılmaktadır.
Sivilce ile yardımcı olur. Akne miktarını ve onlardan sonraki izleri azaltmak için zerdeçallı bir yüz maskesi deneyin. Zerdeçal antienflamatuar özellikleri cildi yatıştırır ve gözenekleri temizler. Ve zerdeçal, yara oluşumunu azalttığı da bilinmektedir. Bu kombinasyon sivilce kurtulmak için yardımcı olur.
14.Ömrünü uzatır
Yaşlanmayı engeller ve yaşa bağlı kronik hastalıklara karşı savaşır. Curcumin kalp hastalığını, kanseri ve Alzheimer'ı önleme yeteneğine sahipse, o zaman kesinlikle uzun ömürlülüğe katkıda bulunur. Bu nedenle kurkumin, yaşlanma karşıtı bir takviye olarak çok popüler hale gelmiştir.
Oksidasyon ve inflamasyonun yaşlanmada bir rol oynadığı düşünülürse, kurkumin, bazı hastalıkları önlemekten çok daha yaygın olarak kullanılabilir. 

HABERVİTRİNİ ÖZEL
 

Güncellenme Tarihi : 20.11.2019 11:16

İLGİLİ HABERLER