Gündem
  • 7.5.2024 10:42

12 ABD'li senatör Uluslararası Ceza mahkemesini tehdit etti.. Netanyahu'ya tutuklama kararı verirseniz

12 ABD'li Senatör, Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasını engellemek için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni tehdit etti.


ABD Senatosunun Cumhuriyetçi üyeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan'ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer yetkililere karşı tutuklama emri çıkarmaması konusunda uyardı ve onu "ağır cezalar" ile tehdit etti.

"Zitio" web sitesi 6 Mayıs 2024 Pazartesi günü, aralarında Tom Cotton, Marco Rubio ve Ted Cruz'un da bulunduğu 12 Cumhuriyetçi senatörün Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Khan'a gönderdiği tehdit mektubunun içeriğini haber olarak bildirdi.

Başsavcı Khan'a gönderilen mektupta, Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarması halinde bu durumun "sadece İsrail'in egemenliğine değil, ABD'nin egemenliğine de tehdit" olarak yorumlanabileceği ve İsrail'in terörle mücadelesine yol açacağı iddia edildi. 'Ağır yaptırımlar'

"Sizi hedef alacağız"

Mektupta Başsavcı Khan, "Siz İsrail'i hedef alırsanız biz de sizi hedef alırız" sözleriyle tehdit edildi.

Senatörler, "Khan'ın çalışanlarına ve ortaklarına yaptırımlar uygulayacakları ve Başsavcı ile ailesinin ABD'ye girişini yasaklayacakları" tehdidinde bulundular.

Senatörler, UCM Savcılığı'na yazdıkları mektubu, "Uyarıldınız" ifadesiyle tamamladı.

Daha önce Hollanda'daki "Barış İçin Avukatlar" grubu, İsrail'in Gazze'de işlediği suçlar nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki 12 İsrailli yetkili hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayette bulunmuştu.

Anadolu, yaklaşık 200 avukattan oluşan grubun üyelerinden biri olan avukat İbrahim Yıldırım'ın, Netanyahu ve bazı bakanlar gibi İsrail'in önde gelen isimleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söylediğini aktardı.

Cuma günü Uluslararası Ceza Mahkemesi, bağımsızlığını baltalamaya, yetkilileri engellemeye, korkutmaya veya etkilemeye yönelik girişimlere son verilmesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde İsrail medyasında, Gazze Şeridi'ndeki savaş sırasındaki uygulamalara dayanarak Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarma ihtimaline işaret eden haberler yer aldı.

30 Nisan'da Netanyahu, "özgür dünyanın liderleri" olduğunu iddia ettiği kişilere, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli yetkililere karşı uluslararası tutuklama emri çıkarmasını önlemek için çalışma çağrısında bulundu.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlığın yaşandığı yıkıcı bir savaş yürütüyor. Filistin ve BM verileri.

İsrail, Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes kararı vermesine ve "soykırım" suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na çıkarılmasına rağmen savaşına devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 7.5.2024 11:08

İLGİLİ HABERLER