Gündem
  • 29.3.2013 16:07

“Federal sistem Türkiye'yi parçalar”

MÜGE ÇEVİK
ANKARA - Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şandır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 yılında eyalet sisteminin gündeme gelebileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Eyalet sisteminin, bu coğrafyayı parçalayacağını belirten Şandır, “Eyalet sisteminin düşünülmesi ve konuşulması, bölücülüğü, bölücü terörün amaçlarını güçlendirecektir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın üzerinden Türk milletinin yanıltılmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Şandır, “Bunu kabullenebilmemiz mümkün değil. Ülkeyi millet adına yöneten AKP iktidarı, kendi yanılgısının bedelini millete ödetmemek mecburiyetinde. AK Parti bunun bedelini çok ağır ödeyecektir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın 'iktidarıma mal olsa bile' ifadesini kullandığını kaydeden Şandır, “Bu, AKP'nin iktidarına mal olacak. Ancak bedelini çok ağır bir şekilde millet ödeyecek. MHP olarak AKP'nin yanılgısının bedelinin millete mal edilmemesini, millete yüklenmemesini talep ediyoruz. Bunun içinde kararlı bir şekilde iktidarı ve milleti uyarıyoruz. Federal sistem Türkiye'ye uymaz, Türkiye'yi parçalar.''
Başlatılan sürecin, anayasala göre suç teşkil ettiğini belirten Şandır, “Bu suça TBMM'yi alet etmeye kimsenin hakkı yoktur, buna asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

YENİ ANAYASA
Yeni anayasa ile ilgili öngörülen sürenin tamamlanmak üzere olduğunun hatırlatılması üzerine Şandır, yeni anayasanın Meclis'ten uzlaşmayla çıkması gerektiğini kaydetti. Şandır, “AKP, 'biz teklifimizi kendimiz yaparız' diyebilir, bu yola da girebilir. Ama getirdikleri teklif milletin anayasası olmaz, AKP'nin anayasası olur. O da bu millete huzur getirmez” dedi.
Uzlaşmayla bir anayasa yapmak için süre koymanın doğru olmadığını kaydeden Şandır, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda çok sayıda maddede uzlaşma sağlandığını en azından uzlaşılan maddelere dayalı bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi. Şandır, bugüne kadar katedilen mesafeyi yok sayarak AK Parti'nin masadan kalkıp, kendine ait bir taslakla Meclis'e gelmesinin gayretlere haksızlık olacağını belirterek, “Böyle bir yola girmeyeceklerini umut etmek istiyorum” dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:46

İLGİLİ HABERLER