BELMA ALTUNCU
İSTANBUL (İHA) -Duruşmada hazır bulunan Mehmet Nida Garipoğlu, davadan dün akşam haberdar olduğunu belirterek, ''''Hakkımdaki suçlamayı tam olarak bilmiyorum'''' dedi.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi''ndeki duruşmaya, Hayyam Garipoğlu''nun kardeşi Mehmet Nida Garipoğlu ile birlikte 30 tutuksuz sanık katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada sorguları yapılan sanıklardan Mehmet Nida Garipoğlu, davadan dün akşam haberdar olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamayı tam olarak bilmediğini söyledi. Garipoğlu''nun avukatı Hamdi Say da, kendilerine tebligat yapılmadığını belirterek, ''''Dün akşam jandarmalar gelerek müvekkilime haber vermiş. Savunma hazırlamak için süre tanınmasını istiyoruz'''' dedi. Sanıklardan Özcan Helvacı, Barbaros Holding''te 1 yıl çalıştığını, görevinin maaşları ödemek olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini bildirdi. Safiye Çağlar ise, neyle suçlandığını bilmediğini, kendisine suçu anlatılırsa savunma yapacağını söyledi. Mahkeme Başkanı Atilla Hekimoğlu''nun, ''''105 kişiyle birlikte kaçakçılık yapmakla suçlanıyorsunuz'''' demesi üzerine Çağlar, yeminli mali müşavir olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Ahmet Rüştü Çelebi de, ''''Bırakın hayali ihracatı, ihracat nasıl yapılır bilmem. Büyük bir yanlış olduğu düşüncesindeyim'''' dedi. Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, mahkemeye yazılı savunma dilekçesi verdi.
Mehmet Nida Garipoğlu dışında, ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren mahkeme heyeti, ifadeleri alınmayan sanıkların dinlenmesi için duruşmayı ertelendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca hazırlanan iddianamede, Yahya Murat Demirel, Hayyam Garipoğlu ve Ali Avni Balkaner''in de aralarında bulunduğu bazı tanınmış işadamları ile çeşitli şirket yöneticilerinden oluşan 106 kişi, sanık sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, Orhan Aslıtürk ile Muhammet Ciğer''in kurdukları şirkette görev alan sanıkların, mal imal etmedikleri, satın almadıkları, yalnızca yurtdışından turist olarak gelen ve ''bavul ticareti'' şeklinde tekstil ürünlerini ülkelerine götürmek isteyen kişilerin mallarını üretilmiş gibi gösterip ihraç işlemi gerçekleştirdikleri ve KDV iadesi alarak haksız kazanç sağladıkları belirtiliyor. Diğer sanıkların sahibi ya da yetkilisi oldukları şirketlerin de ihracat taahhütlü kredi kullandıkları, bu taahhütleri doldurmak için hayali ihracat amacıyla kurulmuş teşekkülle işbirliğine girdikleri öne sürülen iddianamede, sanıkların 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu''nun ilgili maddeleri gereğince 4 ile 12''şer yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:20