Gündem
  • 17.12.2020 09:34

160 Ermeni askeri yakalandı

Karabağ'ın Kalederesi istikametinde bir gurp Ermenistan silahlı unsuru, Azerbaycan kuvvetleri tarafından tespit edildi. Düzenlenen operasyon sonucu sağ yakalanan Ermeniler, askeri araçlarla karakola götürüldü.

160 Ermeni askeri yakalandı

Ermeniler, Dağlık Karabağ'da 100 kadar askerin Azerbaycan güçleri tarafından ele geçirildiği haberlerinin ardından protesto ettiler.

En az 5.000 askerin öldüğü ve Azerbaycan'ın toprak kazanımı sağladığı bir savaştan haftalar sonra yakalandılar.

Karabağ, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmaktadır, ancak Ermeni kontrolü altındadır.

Son çatışma, Rusya'nın arabuluculuğundaki bir barış anlaşmasıyla sona erdirildi, ancak çatışmalar yeniden çıktı.

Anlaşmanın bir parçası olarak Ermenistan üç bölgeyi Azerbaycan'a devretti ve bunlardan birinde, Karabağ'ın güney bölgesinde alevlenmeler hız kazandı.

Ele geçirilen askerlerin kesin sayısı belirsizdir, ancak Azerbaycan'ın "terörle mücadele" operasyonunun bir parçası olarak ele geçirilen raporlar 60 ila 160 arasında değişmektedir. Yakalanan askerleri göstermek için çevrimiçi olarak yayınlanan birkaç video ortaya çıktı.

Salı gecesi Karabağ savunma bakanlığı, bazı askeri görevlerle temasın kesildiğini söyledi. Azerbaycan'daki savunma bakanlığı konuyu BBC ile görüşmeyi reddetti.

Azerbaycan'da videolar sosyal medyada ortaya çıktıkça öfke yayıldı ve Dağlık Karabağ insan hakları ombudsmanı Artak Beglaryan, çekimlerde esir Ermeni askerlerinin yer almasının çok muhtemel olduğunu söyledi. Eksik sayıyı 60 civarında koydu.

Protestolar Ermenistan'ın başkenti Erivan'da ve Karabağ'da gerçekleşti.

Kayıpların aileleri daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyen ana yolu kapattı ve protestocular Erivan'daki savunma bakanlığına yürüdü.

Azerbaycan operasyonu geçen haftanın sonunda başladı. Ermenistan, Azerbaycan'ı Hin Tagher (Azerbaycan'da Kohne Taglar) ve Khtsaberd (Calakkala) adlı iki köye saldırarak Kasım barış anlaşmasını bozmakla suçladı.

Azerbaycan, iki köyün barış anlaşması şartlarına göre kontrolüne girdiğini ve ateşkes sonrasında bölgeyi terk etmeyi reddeden Ermeni askerlerini ele geçirmek için saldırı başlattığını söylüyor.

Hafta sonu dört Azerbaycan askeri öldürüldü, savaştan bu yana ilk kayıplar 10 Kasım'da sona erdi.

İki taraf arasında 2.000 Rus barış gücü görevlendirilmiş olmasına rağmen, Ermeni raporları, çatışmaların meydana geldiği alanı kapsamadıklarını söylüyor.

Rusya savunma bakanlığı barış güçlerinin konuşlandırılmasını bölgeyi kapsayacak şekilde genişleten bir harita yayınladığında Azerbaycan buna itiraz etti.

Savaşın Kasım ayında sona ermesinden bu yana Ermenistan, savaşta kaybedilen üç bölgeyi barış anlaşmasıyla Azerbaycan'a teslim etti.

Güncellenme Tarihi : 17.12.2020 09:49

İLGİLİ HABERLER