Gündem
  • 24.8.2024 22:02

2 bin 492 karatlık devasa elmas 53 milyon dolara satıldı

Dünyanın en büyük ikinci elması olduğuna inanılan 2 bin 492 karatlık devasa elmas Botsvana'da bulundu

Bir madencilik şirketine göre, Botsvana'da şimdiye kadar bulunan en büyük ikinci elmas olduğu düşünülen 2.492 karatlık devasa bir ham elmas çıkarıldı .

Botsvana'da 2.492 karatlık dev elmas bulundu - Ege Saati

 

Dev taşın, 1905 yılında Güney Afrika'da keşfedilen 3 bin 106 karatlık Cullinan Elması'ndan bu yana bulunan en büyük elmas olduğu düşünülüyor.

Kanadalı madencilik şirketi Lucara Diamond Corp., Perşembe günü "olağanüstü" mücevherin Karowe madeninde bozulmamış halde bulunduğunu duyurdu.

Görenler gözlerine inanamıyor! Dünyanın en büyük ikinci elması bulundu:  "Olağanüstü ve yüksek kalitede..." - Dünya - Güven Gazetesi

Şirket, bunu "dikkat çekici" bir bulgu olarak nitelendirerek, "şimdiye kadar çıkarılan en büyük ham elmaslardan biri" olarak kutladı.

Şirketin basın bülteninde, elmasın, "büyük, yüksek değerli elmasları tespit etmek ve korumak" için tasarlanmış Mega Diamond Recovery (MDR) X-ışını İletimi (XRT) teknolojisi sayesinde tespit edildiği, çıkarıldığı ve kurtarıldığı belirtildi.

Son yüzyılın en büyük ikinci elması bulundu: Dünyaya tanıtılacak | Dünya  Haberleri

Lucara Başkanı ve CEO'su William Lamb, basın bülteninde şunları söyledi: "Bu olağanüstü 2.492 karatlık elmasın kurtarılmasından dolayı çok mutluyuz."

Ham elmaslar genellikle renklerine, berraklıklarına, boyutlarına ve şekillerine bağlı olarak mücevher kalitesinde, mücevhere yakın veya endüstriyel kalitede olarak sınıflandırılır.

İzle: Botsvana Devlet Başkanı'nın dev elmasın ağırlığını hissettiği an -  Gazete İstanbul

Son duyurudan önce, ikinci en büyük keşfin Lucara'nın 2015 yılında Karowe madeninde bulduğu 1.109 karatlık Lesedi La Rona taşı olduğu düşünülüyordu. Elmas, iki yıl sonra lüks kuyumcu Graff'a 53 milyon dolara satıldı.

Lucara'nın sözcüsü, şirketin şimdiye kadar keşfedilen en iyi 10 elmastan altısını bulduğunu söyledi.

Sözcü, taşın önümüzdeki haftalarda uygun şekilde değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Reuters'ın haberine göre elmas, perşembe günü Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi'ye takdim edilecek.

Reuters'ın haberine göre, dünyanın değer bakımından en büyük elmas üreticisi olan Botsvana, geçen ay madencilik şirketlerinin, kendilerine lisans verildikten sonra, hükümetin hisse senedi satın alma opsiyonunu kullanmaması halinde, madenlerdeki yüzde 24'lük hisseyi yerel yatırımcılara satmasını öngören bir yasa teklifi sundu.

Rekor kıran 3.106 karatlık Cullinan Elması, 1905 yılında şu an Güney Afrika'da bulunan Transvaal'daki Premier madeninde bulundu. Daha sonra daha küçük taşlara kesildi ve bunlardan bazıları İngiliz kraliyet ailesinin taç mücevherlerinin bir parçası oldu.

Güncellenme Tarihi : 26.8.2024 01:17

İLGİLİ HABERLER