Spor
  • 19.10.2007 11:10

2 MAÇLIĞINA MİLLİ TAKIMIN BAŞINA FELDKAMP GEÇSİN

İki maç için Kalli

MEHMET DEMİRKOL

Federasyon ve Fatih Terim "Teşhisi koyamıyoruz" derlerse, kiminle bu dönemi geçeceğimizi düşünmemiz gerekir. Bu şartlar gerçekleşirse, Türk futbolunu tanıyan bir teknik ekip lazım. Bu klasmanda isim var; Kalli, mesela yanında da yerli bir yardımcı

 

<ı>5 maçta, 1 galibiyet, 2 beraberlik, 2 yenilgi alan Milli Takım'daki bu düşüşü neye bağlıyorsunuz?
Oynayamıyoruz. Neyi yapamadığımız ortada. Ama neden yapamadığımızı teknik kadro teşhis edemiyor. Her maç aynı golü yemeye devam ediyoruz.
Futbolu bir çeşit satranç olarak görebilirsiniz. Ve dolayısıyla iş komplikedir. Ama bu seviyedeki problemi tavlayla da anlatabiliriz. Savunmada kapı alamıyoruz. Sürekli her akında taçta, kontrada, yerleşik akında çok çabuk dağılıyor taşlarımız. Hücuma da tek taşla gidip kıracağımıza kırılıyoruz. Bir takım bu kadar üst üste kaybedebilir, ama umut da verir. Ya da kötü oynar, ama kazanır. Bizde ikisi de olmuyor. Teknik heyet bırakın tedaviyi, teşhisi koyamıyor. Biliyorum bu teknik kadroya sorumluluk şampiyona sonuna kadar verildi. Nasıl Ersun Yanal'a sonuna kadar güvenmemekle hata yaptıysak, Terim'e de bu şansı tanımamak özünde büyük hata. Ama eğer Federasyon ve Terim bu işin olmayacağına karar verirse, "Teşhisi koyamıyoruz" derlerse, bizim kiminle bu dönemi geçeceğimizi düşünmemiz gerekir.
Bu şartlar gerçekleşirse: Norveç maçında takımın başında sürekli kulübe tecrübesi yaşayan istim üzerinde, formda ve Türk futbol ve futbolcusunu tanıyan bir teknik ekip lazım. Bu klasmanda formda bir isim var: Kalli. 2 maç için, Galatasaray'daki görevini bırakmadan mesela yanında bir yerli yardımcı işin başına geçebilir.

<ı>Takımın en çok tehlike sinyali veren bölgelerinden biri defans gibi görünüyor. Savunmada hangi alternatif isimler gündeme gelmelidir?
Savunma göbeğinde 2 aynı tip, güçlü, ama esnek olmayan oyuncu oynatıyoruz. İkisinden birinin yerine daha farklı tecrübe ve yapıda bir oyuncuya ihtiyaç var. Misal kadrodaki Emre olabilirdi. Sol bekte hücum oynamanız gerekirken, Volkan ya da Vederson olabilir. Sağda Hamit 6 aydır eski yerine orta sahaya döndü, ama maalesef bu bölge için bir alternatifimiz yok. Ancak şunu söyleyeyim ki, sorun kimlerin seçildiğinden çok, ne oynamaya çalıştığımız.

<ı>Kulüplerinde uzun süredir forma giyemeyen Emre, Tuncay, Tümer gibi isimlerde ısrar edilmeli mi ya da orta saha kurgusu nasıl olmalı?
Hâlâ kaptan olan oyuncumuzun durumu başka açıdan daha farklı. Oyuna gelince evet hepsi birlikte oynarken, açık bir hamlık gözüktü. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Çok önemli 3 isimden bahsediyoruz. Ve en başından bu oyunculara karşı çıkmak mümkün değil. Ama performansa bakıldığında, Terim bir zar attı ve tutmadı.

<ı>Bazı yıldızlar milli takımlarda uyum sağlayamıyor. Bu görüşe katılıyor musunuz? Örneğin Gökhan Ünal'da bu kadar ısrarcı olmak doğru mudur? Sizce Ümit Karan mı, Gökhan Ünal mı?
Zamanında Hakan Şükür'e de benzer eleştiriler getirilmişti. Kariyerinin en başında çok kaçırıp, çok çalışırken. Gökhan da çok önemli bir oyuncu. Mehmet Yıldız gibi, Ümit Karan gibi. Milli takımın 2 maçtır girdiği pozisyonların %90'ında Gökhan var. Onu silemeyiz. Çünkü arkadaşlarıyla birlikte o bizim geleceğimiz. Diğer taraftan, evet, bu sınavı maalesef iyi geçemedi. Ama yarın bu oyuncular bize lazım.

<ı>Fatih Terim'in otorite zaafından söz ediliyor. Böyle bir durum dikkatinizi çekiyor mu ?
Sanmıyorum. Terim'e en son yakıştırılacak zaaf otoritedir. Ama bir otorite fazlasından belki bahsedebiliriz. Çok kapalı bir milli takıma dönüştük. Sanki Milli Takımspor oldu. Garip bir durum bu. Basınla kopukluk, halkla kopukluk, Yunanistan maçının bitmesine 10 dakika varken seyirci yuhalamaya başladı. Bu neresinden bakarsanız yanlış. 10 dakikada dünya değişir. Ama seyirci neden bu kadar sabırsız ve tepkili. Hepimizin bunu oturup düşünmesi gerekir.

<ı>Norveç maçına daha 1 ay var. Ancak bu maçla ilgili şimdiden ne gibi önlemler alınmalı. Elemelerdeki bu kötü gidişin ardından toparlanma süreci için neler yapılmalı ?
Bu tamamen Terim ve federasyonun yapacağı plana bakar. Ama bence ilk önce hep beraber olmalıyız. Küslükler unutulmalı. Bugün Terim'in performansını en fazla eleştiren bile bilinç altında en çok ona güveniyor. Terim bu ülkenin en ehil ve en kapasiteli hocası. En doğru kararı vereceğine ve ne karar verirse versin, bu ülkeyi rahatlatacağına eminim. 3. büyük kupaya da gidemezsek bu kez gerçekten yıkım olur.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER