Sağlık
  • 28.8.2024 21:24

22 bin Maymun Çiçeği vakası belirlendi.. 622 hasta öldü

2024'te Afrika'da 22.000 mpox vakası kaydedildi

Bu dönemde 622 hasta hayatını kaybetti

PRETORIA, 27 Ağustos. /TASS/. AP ajansı, Afrika Birliği'nin kamu sağlık kuruluşu olan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (Africa CDC) atıfta bulunarak, yıl başından bu yana Afrika ülkelerinde 22.800'e kadar mpox vakası kaydedildiğini bildirdi.

Bu dönemde 622'ye yakın mpox hastası hayatını kaybetti. Son bir haftada vaka sayısı %200 arttı ve salgının merkez üssü Kongo Demokratik Cumhuriyeti oldu. Hastaların çoğu 15 yaşın altında.

Ancak morbidite ve letalite verileri farklılık göstermektedir; çünkü bazı sağlık hizmetleri yalnızca doğrulanmış vakaları kaydederken, diğerleri şüpheli mpox vakalarını da saymaktadır.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (AFC), 13 Ağustos'ta mpox salgınını Afrika'da halk sağlığı acil durumu ilan etti ve ertesi gün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, mpox'u küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Mpox, eskiden maymun çiçeği olarak bilinirdi, Orta ve Batı Afrika'nın tropikal ormanları yakınlarındaki uzak bölgelere özgü nadir bir viral hastalıktır. Hastalığı insanlara bulaştıran bir hayvanın ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. DSÖ'ye göre, bu virüs genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlar tarafından insanlara bulaşırken, insanlar arasındaki ikincil yayılımı sınırlıdır. Genellikle mpox salgınları sırasında ölümcüllük katsayısı %1 ila %10 arasında değişir ve ölümlerin çoğu genç yaş gruplarını etkiler.

Mpox hastalığının yaygın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, düşük enerji ve şişmiş lenf düğümleri ile birlikte iki ila dört hafta sürebilen cilt döküntüleri veya mukozal lezyonlar yer alır.

Güncellenme Tarihi : 30.8.2024 00:58

İLGİLİ HABERLER