Gündem
  • 24.8.2021 23:40

28 hedefini vurduğumuz Asos'un sırrı ne?

Asos bölgesi neden önemli? Dikkat çeken sözler: Bu daha başlangıç...

Türkiye, terör örgütü PKK'ya ağır bir darbe daha indirdi. MİT ile koordineli olarak Irak'ın kuzeyindeki Asos Bölgesi'nde gerçekleşen operasyonda 28 terör hedefi yerle bir edildi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, operasyonun şifrelerini sabah.com.tr'ye değerlendirdi. Coşkun Başbuğ, Asos Bölgesi'nin terör örgütü için önemine dikkat çekti. Kandil'den kaçan sözde lider kadronun Asos'a yerleşmeye çalıştığını ifade eden Başbuğ, Türkiye'nin bu operasyon ile PKK'nın kirli girişimlerini yıktığını söyledi. Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de, PKK'nın Asos'u Kandil'in yedeği olarak hazırlamaya çalıştığını aktararak, "Bu bakımdan önemli bir harekat" sözlerini kullandı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik amansız mücadelesi sürüyor. Milli İstihbarat Teşkilatı ile koordineli yürütülen çalışmalarda, 200 kilometre derinlikte Irak'ın kuzeyinde yer alan Asos bölgesinde bazı yerlerin teröristler tarafından kullanıldığı tespit edildi. 20'den fazla uçağın katılımı ile icra edilen operasyonda terör hedefleri imha edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları da Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinden operasyonu takip etti.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, operasyonla ilgili sabah.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Coşkun Başbuğ, Kandil'den kaçan PKK'nın sözde lider kadrosunun Asos Bölgesi'nde yeniden toplanmaya çalıştığını kaydederek, "O bölgeyi kendilerine bir kurtuluş noktası olarak görüyorlardı." dedi.

"PKK FARKINA VARAMADI VE DARBEYİ YEDİ"

Coşkun Başbuğ, PKK'nın Asos'a kaçma girişimleriyle ilgili, "Türkiye sınır ötesinde en fazla 30-40 KM'ye bir operasyon düzenler, buralara gelemez. Bu tür bir düşünce vardı. Biz bu operasyonla bu mantığın yıkıldığını göstermiş olduk. Kandil'den örgüt talimatıyla ve can korkusuyla kaçan sözde lider kadro, Asos Bölgesi'nde yeniden (mühimmat depoları, barınaklar, sığınaklar, sözde karargahlar gibi...) yapılanmalara gittiler. Buralarda örgütün de talimatıyla konuşlanmaya yönelik gayrete girişip, proje hazırladılar. Onlar şunu sandı; Türkiye bunları görmez. 'Biz de Kandil'den sonra buraya kayarız ve süreci buradan yönetiriz' dediler. Türkiye, MİT ile bu örgütün her an tepesinde. Terör örgütü bunların farkına varamadı ve bu darbeyi yedi." dedi.

Coşkun Başbuğ, "Türkiye'nin terörle mücadeledeki yol haritası 3 ülkeyi kapsıyor. Irak, Suriye ve Türkiye. Bu 3 coğrafyada terörü sonlandırmadan huzura erildiği söylenemez. Türkiye yola çıkarken 'Önce anadolu daha sonra komşu ülkeler (Irak ve Suriye'de) terörü sonlandıracağız' dedi" ifadelerini kullandı ve şunları söyledi: İlgili ülkelerin yetkilileri ile de görüşüldü. Özellikle Irak'la. Bu konuda ortak işbirliği sonuna kadar denendi. Ancak bir mesafe katedilemedi. Çünkü ABD'nin bölge ülkelerine baskısı işbirliğini engelledi. Bu durumda Türkiye'nin yapması gerekenler vardı. Önce ülke içerisinde ciddi temizlik daha sonra bataklığa doğru ilerleyiş. Yani Kandil, Sincar ve Mahmur'a...

Türkiye'nin operasyon düzenlediği bölgelerdeki yerel halkın, FETÖ tehdidinin ortadan kalkmasıyla MİT'e ve Türkiye'ye olan güveninin tazelendiğini belirten Coşkun Başbuğ, istihbari bilgi akışının güvenli ve doğru bir şekilde sağlandığını kaydetti.

"BUNLAR TERÖRLE MÜCADELEDE BİR İLK"

Coşkun Başbuğ, "MİT operasyonlarında biz hep "Yerel istihbarat ağlarının da katkısıyla" ifadesini kullanıyoruz. MİT bunu çok iyi organize etti. Haber ağını oluşturdu. Adeta kuş üstü haber olacak bir coğrafya tesis etti. Bunlardan dolayı terör örgütünün 28 noktasını biz zaten biliyorduk. Operasyona dönüşme zamanı ve saati belirlendi. 20 uçak ile 200 KM derinliğe inildi. Bunlar terörle mücadelede bir ilk. Kusursuz bir başarı ve nokta atış ile hepsi üs bölgesine geri döndü." sözlerini kulladı.

"EN ÇOK KORKTUKLARI BU..."

Başbuğ, "Bu mesaj ile hem Sincar'a hem Asos'a yeni harekatlar yapılacağı sinyali veriliyor. Kandil'de dahil büyük operasyonlar gelebilir. Özellikle kışa girerken Irak coğrafyasını terörden arındırma ve önümüzdeki süreçte Suriye'ye odaklanma hedefi var. Çünkü biz çok geniş coğrafyada bir süreç götürüyoruz devlet olarak. (Afganistan, Kafkasya, Karabağ, Libya, Doğu Akdeniz, Irak, Suriye). Irak, Suriye coğrafyasında nefes alıp buradaki gücünüzü diğer bölgelere kaydırırsanız oyunu kökünden yıkarsınız. Karşıt güçlerin en çok korktuğu da bu." şeklinde konuştu.

"UZUN SÜREDİR TAKİP EDİLİYORDU"

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de, Türkiye'nin operasyonları sonrası köşeye sıkışan PKK'nın, Asos'u Kandil'in yedeği olarak hazırlamaya çalıştığını ifade etti.

İsmail Hakkı Pekin, Asos'un derinlikte bir bölge olduğunu kaydederek, "Kandil'de tutunamayan terör örgütü PKK bazı unsurları ile o bölgede yerleşmeye çalışıyor. Uzun süredir Türkiye tarafından takip ediliyordu. Hedefler belirlenmiş vaziyetteydi. Bu operasyon ile Irak'ın derinliğinde PKK'nın yerleşmesi önleniyor. Bu bakımdan önemli." dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.8.2021 23:29

İLGİLİ HABERLER