Gündem
  • 5.3.2008 12:49

3 TABUR OPERASYON BÖLGESİNE NASIL İNDİRİLDİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği son sınır ötesi kara operasyonu sırasında, müşterek harekât konsepti kapsamında, tarihinin en büyük uçarbirlik harekâtını gerçekleştirdi. Milliyet Gazetesi'nden Barkın Şık'ın haberine göre TSK, gece koşullarında, 1400 Türk askerini, PKK'nın kaçış yollarını tutmak üzere, Sikorsky Blackhawk (Karaşahin) tipi 30 helikopterle partiler halinde ileri harekât bölgesine attı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Ben bu kadar büyük bir birliğin gece koşullarında, o ortamda, kış şartlarında harekât yaptığına meslek hayatımda ilk defa şahit oldum" dedi.

Büyükanıt'ın, Güneş Operasyonu ile ilgili olarak yaptığı basın bilgilendirme toplantısındaki saptamaları, dikkatlerin harekâtın detaylarına çevrilmesine neden oldu. Büyükanıt, operasyonun uçarbirlik harekatı konusunda şu saptamalarda bulundu:

"Helikopterlerle bir çok bölgede uçarbirlik harekatı gerçekleştirilmiştir. Gece şartlarında azami derecede kullanılmıştır helikopterlerimiz. Mesela alay seviyesinde bir birlik, harekât bölgesine gece koşullarında indirilmiştir. Ben bu kadar büyük bir birliğin, gece koşullarında, o ortamda, kış şartlarında harekât yaptığına meslek hayatımda ilk defa şahit oldum."

3 sefer yaptılar

Uçarbirlik harekâtını, 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı hava alayı gerçekleştirdi. Harekât sırasında nakliye helikopterlerini, taarruz helikopteri 'Cobra'lar korudu. Gece görüş sistemine sahip 30 adet S 70 tipi Blackhawk, partiler halinde 1400 kadar Türk askerini ileri harekât bölgesine attı. Her sortide 14 ila 16 arasında personel alabilen helikopterler, 3 komando taburunu 3 seferde operasyon bölgesinde görev yerlerine bıraktı. Sınır ötesi operasyonda kara havacılığının etkin bir biçimde kullanılması planlanan hedeflere ulaşılmasının süresini kısaltan bir unsur oldu. Cephe ilerisine helikopterlerle sevk edilerek PKK'nın kaçış yollarını tutan komandalar, baskın taarruzu ile hedefleri yok etti.

Saygun onayladı

İçinde uçarbirlik harekâtı bulunan sınır ötesi operasyon planı, Türkiye'nin ilk taarruz helikopteri pilotu olan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un da onayından geçti. Saygun, 1974'te, üzerine roket ve makinalı tüfek takılarak Türkiye'nin ilk taarruz helikopteri haline getirilen UH-1'in pilotluğunu yaptı. Yıllarca helikopterlerle uçan Saygun, operasyon planını 'pilot' gözüyle de gözden geçirerek onayladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:14

İLGİLİ HABERLER