Gündem
  • 5.6.2024 23:33

37 ülke Trump'ın ülkeye girişini yasakladı.. Aralarında Türkiye de var

Artık hüküm giymiş bir suçlu olan eski Başkan Donald Trump , dünya çapında birçok ülkenin sabıka kaydı olan kişilere karşı katı göç politikaları uygulaması nedeniyle önemli seyahat kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Başkanlığında ABD'ye girişlerini yasakladığı 37 ülke, Trump'ın ülkeye girişini yasakladı.. 

ABD Başkanı Donald Trump ,  Müslümanların çoğunlukta olduğu birçok ülkenin vatandaşlarına birden fazla seyahat yasağı getirilmesi emrini verdi. Beyaz Saray'daki ilk haftasında  , "Müslüman Yasağı" olarak adlandırdığı ilk 13769 sayılı Başkanlık Kararnamesini yayınladı. 90 gün boyunca çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkeden (İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen) ABD'ye giriş yasaklandı.

Şimdi Trump seyahat yasağının diğer ucunu yaşayacak: Hüküm giymiş bir suçlu olarak Trump'ın aralarında İngiltere, Avustralya, Kanada, İsrail, Ukrayna, Çin, Japonya, Arjantin, Brezilya, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu 37 ülkeye girişi yasaklandı..

Kasım ayında POTUS yeniden seçilirse, 2025'te Kanada'da yapılacak G7 Zirvesi'ne katılmak için Trump'ın ziyaret yapmak üzere başkan olarak özel izin talep etmesi gerekecek.

Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nin ağır bir suçtan hüküm giymiş tek eski başkanıdır; ancak eski Başkan George W. Bush, 1976'da alkollü araç kullanırken tutuklanması ve mahkûm edilmesi nedeniyle Kanada'yı ziyaret etmek için özel izin talep etmek zorunda kalmıştır. Kanada Yasalarına göre Bush "kabul edilemez" bir kişi olarak görülüyordu, ancak devlet ziyareti için muafiyet aldı.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, vatandaşlarını korumak ve ulusal güvenliği sürdürmek için sıkı giriş koşulları uygulamaktadır. Dünya Nüfus İncelemesine göre, G7 ülkeleri Kanada, Birleşik Krallık ve Japonya, ağır suçlardan hüküm giymiş kişilerin ülkeye girişini yasaklayan politikalar oluşturmuştur. Ayrıca İsrail ve Çin de bu tür yasaklar uyguluyor. Bu düzenlemeler genellikle hüküm giymiş suçluların vizelerinin veya giriş izinlerinin otomatik olarak reddedilmesiyle sonuçlanıyor ve potansiyel olarak Trump'ın uluslararası seyahat etme kabiliyetini etkiliyor.

Dünya Nüfus İncelemesinden elde edilen verilere dayanarak, hükümlü suçluların girişine izin vermeyen ülkelerin listesi aşağıda verilmiştir:

Arjantin

Avustralya

Kanada

Çin

Küba

Hindistan

İran

İsrail

Japonya

Kenya

Makao

Yeni Zelanda

Güney Afrika

Tayvan

Birleşik Krallık

Amerika Birleşik Devletleri

Ayrıca Trump'ın girişinin artık reddedilebileceği başka ülkeler de var. Tüm ülkeler sınırdaki sabıka kayıtlarını aktif olarak kontrol etmiyor, ancak hüküm giymiş bir suçlunun bulunması durumunda ülkeye girişi reddedecekler. Aşağıdaki ülkeler bunu uyguluyor:

Brezilya

Kamboçya

Şili

Dominik Cumhuriyeti

Mısır

Etiyopya

Hong Kong

Endonezya

İrlanda

Malezya

Meksika

Fas

Nepal

Peru

Filipinler

Singapur

Güney Kore

Tanzanya

Tunus

Türkiye

Ukrayna

Birleşik Arap Emirlikleri

Güncellenme Tarihi : 5.6.2024 23:41

İLGİLİ HABERLER