Asayiş
  • 18.4.2006 00:08

5 BİN 500 PASAPORTUN İÇİNDEN RÜŞVET ÇIKTI

Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli gümrük ve gümrük muhafaza memurlarına ilişkin ''örgüt kurma suretiyle irtikap ve rüşvet iddiası'' ile yargılanan 58'i tutuklu, 2'si tutuksuz 60 kişinin ifadesi alınmaya başlandı.


Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan gümrük ve gümrük muhafaza memurları, sayılarının fazla olması nedeniyle mahkeme salonuna dönüştürülen Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonu'na getirildi.


Savcı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda ''örgüt kurma suretiyle irtikap ve rüşvet iddiası''nı içeren 51 sayfalık iddianameyi, 3.5 saatte okudu.
Salona yerleştirilen perde yardımıyla, sinevizyon eşliğinde yapılan duruşmada, bugün 4 tutuklu gümrük ve gümrük muhafaza memurunun ifadesi alındı.


Operasyon çerçevesinde tutuklanan A.U., Kapıkule Sınır Kapısı'na İzmir'den geçici olarak görevlendirildiğini, sağlık sorunları nedeniyle açık alanda görev yaptığını söyledi.


21 Kasım 2005 tarihinde Edirne'de göreve başladığını ifade eden A.U., bu süre içinde 2 kez nöbet tuttuğunu, ancak açık alanda görevlendirildiği için iddianamede belirtilen 9 adet görüntünün kendisine ait olmadığını savundu.


A.M. de, 16 yıldır memurluk yaptığını, görev yerinde yalnızca araçların veri bilgilerini bilgisayardaki paket programa işlediğini bildirdi.


Para alma ve tahsil etme yetkisinin olmadığını öne süren A.M., ''İddianamede bana ait 55 görüntünün olduğu belirtiliyor. Fakat ben binlerce kişiyle görüşüyorum. 4 aydan bu yana tutuklu bulunuyorum. Ailem ve kendim çok mağdur durumdayız. Tahliyemi istiyorum'' dedi.


A.G. ve A.S. de ''örgüt kurma suretiyle irtikap ve rüşvet alma'' suçunu işlemediklerini, iddianamede belirtilenlerin de gerçeği yansıtmadığını savundular.


A.M.'nin avukatı Hasan Tahsin Kaya, hazırlanan iddianameye göre Kapıkule'de yapılan operasyonun 19 gün sürdüğünün belirtildiğini söyledi. İddianameye göre giriş çıkış işlemlerinde pasaportun içine para koymanın alışkanlık durumuna getirildiğinin ifade edildiğini söyleyen Kaya, operasyon çerçevesinde 5 bin 592 görüntü kaydı bulunduğunu anlattı.


Kapıkule'den günlük ortalama 4 bin aracın giriş çıkış yaptığını, her pasaportun arasına para konulması durumunda ise 76 bin adet suç içeren görüntünün olması gerektiğini savunan Kaya, bu nedenle görüntü kayıtlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.


A.S.'nin avukatı Demirkan Çağlayan da görüntülerin, kişilerin özel yaşamına müdahale suçu içerdiğini, fakat buna karşın görüntülerin suç kanıtı olarak kabul edilecekse ham görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesini istediklerini kaydetti.


Tutuklu olarak yargılanan B.K, C.T.K, C.A, C.A, C.S.K, E.Ö, E.Y, E.S, E.A, E.A, E.Ç, E.T, E.K, F.C, F.D, G.A, H.İ.K, H.A, H.A, İ.T, İ.Ü, İ.Z, K.Ç, L.S, M.Y, M.D, M.K.K, M.Y.K, M.Y, M.T, M.Y, M.P, M.T, M.N, N.D, O.K, Ö.U, S.A, Ş.D, Ş.İ, S.A, Ş.K, T.S, Y.S, Y.S, Y.T, Z.Ö, Z.N, N.E, H.Ç, S.D, Z.B, M.N.E, İ.A. ile tutuksuz yargılanan H.Ş. ve T.D'nin ise ifadeleri yarın alınacak.


Yarın ve 19 Nisan Çarşamba günü ise 54'ü tutuklu, 2'si tutuksuz toplam 56 kişinin ifadesine başvurulacak.


Kapıkule'de 22 Aralık 2005'te yapılan operasyonda, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru tutuklanmış, 2'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında ayrıca Edirne Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan gümrük muhafaza memuru Şenol Gök de 17 Şubat'ta intihar etmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:44

İLGİLİ HABERLER