5 bin kişiye iş imkanı
Yatırımcıların fabrika kurmak için yer bulamadığı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) ilave alan dahil edilmesi çalışmaları sona erdi.
Çözüm süreci ve yeni teşvik uygulaması sayesinde girişimcilerin gözdesi haline gelen Diyarbakır OSB'de yatırımcılara fabrika kurmaları için alan tahsis edilmesi için büyük çaba sarf ediliyor. Diyarbakır-Elazığ karayolunun 23'üncü kilometresinde yer alan OSB'de fabrika kurmak için 180'i aşkın firma sırada beklerken, OSB'ye dahil edilen ilave alan sayesinde 96 firmaya yer tahsisi yapılacak. Bu sayede sırada bekleyen yatırımcıların yüzde 50'sinin talebi karşılanmış olacak. Kalan diğer yatırımcılara da yer tahisisinde bulunulması için 12 bin dönümlük Hazine'ye ait arazinin OSB'ye dahil edilmesi planlanıyor.
Altyapı için 58 milyon lira ödenek verildi
Diyarbakır OSB Müdürü Mehmet Özel, 5 bin 320 dönüm büyüklüğündeki OSB'de 217 firmaya tahsis yapıldığını belirterek, bu alanda 155 fabrikanın üretimde olduğunu söyledi. 27 fabrikanın yapımının sürdüğünü, 27 firmanın ise proje aşamasında olduğunu ifade eden Özel, üretimde bulunan fabrikalarda çalışan işçi sayısının 4 bini aştığını kaydetti. Çözüm süreci ve son çıkarılan teşvik uygulaması sayesinde çok sayıda yatırım talebi aldıklarını vurgulayan Özel, 180'i aşkın firmanın yatırım başvurusunda bulunduğunu dile getirdi.
Özel, yatırım talebini karşılamak için başlatılan ilave alan çalışmasının sonuçlandığını, kısa süre önce bin 880 dönümlük alanın Hazine'den kendilerine verildiğini belirterek, bu alanın tapusunu da aldıklarını söyledi. Bu alanın altyapısı ile atık su arıtma tesisinin yapımı için GAP Eylem Planı'ndan kendilerine 58 milyon lira ödenek verildiğini ifade eden Özel, bununla ilgili ihalenin 10 gün içerisinde yapılacağını kaydetti.
İlave alanda 96 firmaya tahsis yapacaklarını belirten Özel, şöyle konuştu:
"OSB yönetimi, bu firmaların teşvik uygulamasından faydalanması için tahsis işleminin hemen başlatılmasını kararlaştırdı. Altyapı çalışmalarının 9 ay içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz. İlave alanın yapılacağı bölge OSB'ye bitişik olduğu için yol sıkıntısı yok. Bu sayede firmalar altyapı çalışmasıyla fabrika inşaatını gerçekleştirebilir. Arsa tahisisi yapılan firmalar itinayla seçiliyor. Bir ay içerisinde arsa tahsis çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. İstihdam, Diyarbakır ve bölgeye katkı ile diğer kriterler göz önünde bulundurularak tahsisi gerçekleştiriyoruz. 96 firmanın kuracağı fabrikalarda 5 bin kişi istihdam edilecek. Diyarbakır için bu sayı büyük önem taşıyor."
Müdür Özel, ayrıca OSB'de imar revizyonu yaparak 20 fabrika kurulabilecek alan oluşturduklarını kaydederek, "1 ay içerisinde buradaki tahsis çalışmalarını da tamamlayacağız. Hatta 3 firmaya tahsisi gerçekleştirdik. Bu sayede 400'ü aşkın yeni istihdam oluşacak. İlave alandaki fabrikaların tamamlanmasıyla OSB'de çalışan kişi sayısı 10 bine ulaşacak" diye konuştu.
"12 bin dönümlük alan için de çalışma başlatıldı"
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç ise çözüm süreci sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamının girişimcileri yeni yatırımlara yönlendirdiğini söyledi.
"Çözüm süreci ve teşvik uygulaması talep patlamasına neden oldu. Ancak yer olmadığı için talebi karşılayamıyoruz" ifadesini kullanan Özkılıç, şunları kaydetti:
"Maalesef yer tahsisi konusunda geç kalındı. Diyarbakır OSB'ye büyük talep var. Diyarbakır'ın yanısıra İstanbul ve İzmir başta olmak üzere diğer illerden Diyarbakır'a yatırım yapmak için gelen var. Ancak bu girişimcilere OSB'de yer veremiyoruz. Bu nedenle büyük üzüntü yaşıyoruz. Bin 880 dönümlük ilave alanı acil şekilde yatırımcılara tahsis edeceğiz. Burada 96 fabrika kurulacak ve bu sayede 5 bin kişi işe kavuşacak. Bu fabrikalar aynı zamanda binlerce kişiye yan sektörlerde de iş sağlayacak. OSB'nin bitişiğinde 12 bin dönüm büyüklüğünde Hazine'ye ait arazi var. Bu 12 bin dönümlük alan için de çalışma başlatıldı. Taleplerin karşılanması için buranın acilen OSB'ye dahil edilmesi gerekiyor."