Dünya
  • 21.9.2023 12:34

50 Avrupalı Haham Paşinyan’ı kınadı

50 Avrupalı Haham Paşinyan’ı kınadı

Önde gelen 50 Avrupalı Hahamdan oluşan bir grup, Ermenistan liderleri Nikol Paşinyan’ı komşusu Azerbaycan'a karşı yürüttüğü kampanyada “soykırım” (holokost) söylemi kullandığı için kınayan ortak bir mektuba imza attı.

6 Eylül'de Avrupa Hahamlık Merkezi, 20 Avrupa ülkesinden 50 imzacının yer aldığı açık mektubu web sitesinde yayınladı. Mektupta Ermeni liderliği, Nasyonal Sosyalistler tarafından Avrupalı Yahudilerin öldürülmesini görelileştirmek için "getto", "soykırım" ve Holokost karşılaştırmaları gibi ifadeler kullanmakla suçlanıyor. Başbakan Nikol Paşinyan ve Cumhurbaşkanı Vahagn Garniki Haçaturyan'a hitaben yazılan mektupta hahamlar, "'getto', 'soykırım', 'holokost' ve diğerleri gibi ifadeler (...) her türlü siyasi anlaşmazlıkta kullanılan jargonun bir parçası olmak için uygun değildir" diyor.

Mektup, Ermeni liderlerin Azerbaycan ile ihtilaflı Dağlık Karabağ bölgesi konusunda verdikleri son röportaj ve açıklamaların ardından geldi. Başbakan Paşinyan'ın AFP'ye verdiği son röportajda Ermeni lider, Holokost ve Nazilerin Avrupa'da Yahudiler için oluşturduğu gettolar ile Azerbaycan'ın şu anda ihtilaflı bölgede yaptıkları arasında karşılaştırmalar yaptı.

HOLOKOST'UN GÖRELİLEŞTİRİLDİĞİ İDDİASI

Ermeniler Merkez Konseyi, Avrupalı hahamların Ermeni hükümetini Holokost'u göreceleştirmekle suçlayan açık mektubuna öfke duyuyor. Almanya Ermenileri Merkez Konseyi Başkanı Jonathan Spangenberg, çarşamba günü Frankfurt'ta yaptığı açıklamada "Bu zor zamanlarda Almanya'daki cemaat ve eyalet hahamlarından aldığımız nefret tiradı bizi dehşete düşürüyor" dedi. Bu nedenle haham derneğiyle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

KÖLN’DEKİ SÖZDE ANITI AKILLARA GETİRDİ

İmzacı hahamlardan altısı Almanya'dan. Hahamlar mektuplarında Ermenistan yönetimine "Yahudi halkının çektiği acıların boyutunu, Yahudi halkının maruz kaldığı ‘holokost’ ile ilgili ifadeleri sürekli kullanarak herhangi bir siyasi çıkarı ilerletmek için küçümsemeye ve sıradanlaştırmaya" son vermesi çağrısında bulunuyor.

Hahamların çağrısı, Almanya’nın Köln kentinde “Soykırımı Hatırlatma İnisiyatifi” isimli oluşumun girişimleriyle Türk toplumunu kışkırtmak için sözde “Ermeni soykırım anıtı" dikilmesini akıllara getirdi. Köln İdare Mahkemesi’nin 23 Haziran 2023 tarihli karşı kararına rağmen anıt kaldırılmıyor. 61 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu Köln ve Çevresi Türk Dernekleri ve Birlikleri İnisiyatifi ortak açıklama yaparak anıtın kaldırılması için mücadele başlatmıştı.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2023 12:39

İLGİLİ HABERLER