Gündem
  • 4.7.2024 12:10

57 PKK'lı hain öldürüldü

1 haftada 57 terörist öldürüldü…

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 57 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi..

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) son bir asrın en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerini gerçekleştirdiğini, tüm tehdit ve tehlikelere karşı mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Aktürk, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin, "Irak ve Suriye'nin kuzeyinde icra edilen başarılı operasyonlarla, 57'si son bir haftada olmak üzere bu yılın başından itibaren 1327 terörist etkisiz hale getirilmiştir." ifadesini kullandı.

Irak'ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos'ta bulunan terör hedeflerine yönelik dünkü hava harekatına da değinen Aktürk, "Hava harekatıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan 37 hedef başarıyla imha edilmiştir. İcra edilen hava harekatında azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılmıştır. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir." dedi.

Duhok'ta PKK'yı hem havadan hem topçu ateşiyle vurduk

Kürt bölgesi medyası haberişöyle duyurdu;

Duhok'taki bir güvenlik kaynağı, Çarşamba günü Türk ordusunun Matin Dağları'ndaki Kürdistan İşçi Partisi (PKK) mevzilerine yeni bir hava ve topçu saldırısı başlattığını bildirdi.

Kaynak, Şafak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türk topçuları ve savaş uçakları, Duhok'un kuzeyindeki El-Amadiya ilçesine bakan Matin Dağları bölgesindeki PKK mevzilerini yoğun şekilde bombaladı." dedi.

"Ruşafa ve Sirkeli vadileri, Türk uçaklarının dört dalga halinde hava bombardımanına maruz kalmış, ayrıca şiddetli topçu atışlarına maruz kalmıştır, ancak bu operasyonlar sonucunda oluşan kayıpların ne kadar olduğu bilinmemektedir" dedi.

Türkiye, başta Kürdistan Bölgesi olmak üzere Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik sık sık operasyonlar düzenliyor ve bu kapsamda örgütü sınırlardan "söküp atmaya" çalışıyor.

Türkiye'nin operasyonları arasında Pençe Harekatı adı altında bir dizi sınır ötesi hava ve kara harekâtı yer alıyor.

2020'de ilk görev, benzer isimler ve yürütme yöntemlerine sahip, her biri farklı şekilde gerekçelendirilen bir dizi sonraki operasyonu tetikledi. Ankara, Haziran ve Eylül 2020 arasında, uçaklar ve insansız hava araçları tarafından Sincar Dağı ve Pençe Kaplanı'ndaki PKK mevzilerini hedef alan hava saldırılarıyla karakterize edilen Pençe Kartal Harekatı'nı başlattı. Ek olarak, Haftanin'de (Duhok'un Zaho İlçesi) Kürt gerilla güçlerine karşı kara operasyonları gerçekleştirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Nisan 2021'de Irak-Türkiye sınırında Metina, Zap ve Avaşin-Basyan yakınlarında Pençe-Yıldırım ve Pençe-Yıldırım harekâtlarını başlattı.

Ankara, Nisan 2022'de Kuzey Irak'ta Pençe-Kilit Harekatı'nı başlatarak Duhok İli'nde çeşitli üsler kurdu.

Türkiye, Mart 2024'te Irak'a Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile mücadele için "ortak operasyon merkezi" kurulmasını önermiş ve bu öneri Bağdat'tan olumlu karşılanmıştır.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, teklif, PKK'nın Irak-Türkiye sınırındaki faaliyetlerine karşı mücadelede iş birliğini artırmayı amaçlıyor.

Son gelişmeler Irak'ın tutumunda bir değişime işaret ediyor.

Türkiye ve Irak yetkilileri arasında yapılan üst düzey görüşmelerin ardından Irak, PKK'yı "yasaklı örgüt" ilan etti. Bu karar, Türkiye'nin endişelerini desteklerken, terörle mücadelede işbirliğinin artırılmasının da önünü açtı.

Türk ordusunun militanlarını Türkiye'den çıkarmasıyla birlikte 2019'da çatışmanın yoğunluğu Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'ye kaydı.


 

Güncellenme Tarihi : 4.7.2024 12:19

İLGİLİ HABERLER