6 BİN KADIN GENELEV VESİKASI BEKLİYOR
Beyoğlu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na göre dinlenme ve park alanı olarak düzenlenen Karaköy Zürafa Sokak’taki genelevde, 18 evden bazılarının kapatılacağı iddiası, sokağın ekonomik boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi
Referans gazetesinin haberine göre, sokaktaki bir evin devir ücreti 2-3 milyon liraya kadar çıkıyor. Günde ortalama 5-7 bin kişinin ziyaret ettiği sokaktaki 42 evden 18’i faal. Bu evlerde toplam 120 kadın çalışıyor. Çalışmak için sırada bekleyen kadın sayısı ise tam 6 bin kişi.
Sokaktaki evlerin ‘vekil’ olarak adlandırılan işletmecileri, ‘haksız rekabet’e rağmen ayakta durmaya çalıştıkları halde evlerin kapatılmak istenmesine tepki gösteriyor. Sokaktaki vekillerden biri “Biz haftada 2 defa sağlık konrolüne gidelim, vergimizi tıkır tıkır ödeyelim sonra devlet gelip buraya park yapmak istesin. Olacak iş değil” diyor.
‘Kadınlar 200 bin lira’
Şefkat Der Başkanı Hayrettin Bulan da vesika almak için 6 bin kadının beklemesini ürkütücü olduğunu belirterek bu rakamın mafyanın ağzını sulandırdığını ifade ediyor. Mafyanın kadınları zorla fahişelik vesikası için sıraya soktuğunu iddia eden Bulan, “Bu kadınlar 20 bin lira ile 200 bin lira arasında bu aracılara satılıyorlar. Devlet genelevleri taşıma planıyla uğraşacağına hepsini kapamalı ve bu kadınlara bir maaş, emeklilik, sigorta planı üzerinde çalışmak zorunda” diye konuşuyor.
Esnaf turist istiyor
Öte yandan sokağın esnafı, genelevlerin kapatılmasıyla birlikte fuhuşun sokağa yayılacağını düşünüyor, ancak herşeye rağmen bölgenin turizme açılmasını destekliyor. Genelevin tam karşısındaki dükkanında 30 yıla yakın bir süredir geneleve girip çıkanların emanetlerini teslim alan emanetçi, “Buralar kapanırsa kötü olur. Sokağa taşar fuhuş. Ama yine de bölgenin selameti açısından olumlu olabilir” diyor. Bir başka esnaf ise genelevin kapatılmasının, bölgenin rehabilite edilmesinin turizmi büyük ölçüde canlandıracağını düşünüyor. Bölge esnafından Tufan Taş, “Geneleve gelen it kopuk buradan ayağını keserse gelen turist de rahat eder” açıklamasını yapıyor. Bölgenin Cenevizlilere kadar uzanan tarihini ve bugünkü metruk hali, esnafın tezini doğrular nitelikte.