72 YAŞINDAKİ KADINA KAÇAK ELEKTRİKTEN 23 AY HAPİS
TATVAN - Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) yetkilileri, 10 Ekim 2009 günü, Fidan Uğur'un Tatvan Yeşilmezra mahallesinde bulunan evinde yaptıkları incelemelerde, dağıtımın sağlandığı direkten sokak aydınlatması için kaçak hat tespit etti.
Bunun üzerine VEDAŞ yetkilileri, 72 yaşındaki Uğur hakkında, ''Elektrik Enerjisi Hakkında Hırsızlık ve Mühür Bozmak'' suçlarından dava açtı. Tatvan Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava neticesinde, Uğur'a 23 ay hapis cezası verildi.
Türkçe bilmediği için, AA muhabirine, torunu Dilan Uğur'un tercümesiyle açıklama yapan Fidan Uğur, 72 yaşından sonra ceza evine girmek istemediğini söyledi.
-''HEM UTANIYORUM, HEM ÜZÜLÜYORUM''-
Eşinin 11 yıl önce vefat ettiğini belirten Uğur, şunları anlattı:
''Çocuklarımın hepsi benden ayrıldı ve kendi yuvasını kurdu. Bu evde tek başıma yaşıyorum. Yaşadığımız Yeşilmezra mahallesi, daha önce köydü. Şehir merkezinden beş kilometre uzaktı. Buradaki aydınlatma noktasında lambalar yoktu. Eşim vefat etmeden önce bu hattı çekerek sokak lambasını aydınlatmış. Amacımız kaçak elektrik kullanmak değildi. Ben tek başıma yaşarken, ne kadar kaçak elektrik kullanabilirim ki. Bu yaştan sonra hapse girersem bu bana çok ağır gelir. Onun için Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Lütfen bu cezamı affetsin. Maddi durumum çok kötü. Tatvan'da bulunan bir avukat bana destek amacıyla dilekçe yazdı. Bu durum karşısında hem çok utanıyorum hem de çok üzülüyorum.
-''KAMU VİCDANI ZEDELENİR''
Uğur'un temyiz dilekçesi yazan Avukat Rıfat Halidi ise, 72 yaşında yaşlı bir kadının hapse girmesinin kamu vicdanını ciddi şekilde zedeleyeceğini söyledi.
Fidan Uğur'un kendisine müracaat ederek, mahkemenin kendisine 23 ay hapis cezası verdiğini anlattığını belirten Halidi, şöyle konuştu:
''Bunun üzerine mahkemenin verdiği kararı inceledik. Belirtilen kararda özel hat çekmek suretiyle 1 yıl 8 ay, mühür bozma sebebiyle 5 ay olmak üzere toplam 23 ay hapis cezasına çarptırıldığını gördük. Bu karara karşı temyiz dilekçesi yazdık. Yargı yoluna başvurduk. Umarız Yargıtay söz konusu kararı bozar. Zira 72 yaşındaki bir kadının kaçak elektrik kullanması ve hapse girmesi kamu vicdanını zedeleyecektir. Bu bakımdan biz kararı hukuka aykırı buluyoruz. Zira yaşlı bir kadının özel hat çekme kabiliyeti de bulunmamakta. Bu haksızlığın önlenmesi için yasama organına da büyük görev düşmekte.''