Yaşam
  • 20.12.2008 10:50

74 BİN YAŞLI VE ENGELLİ VATANDAŞIMIZIN BORCU SİLİNDİ

İZMİR - Genel faaliyet alanı yaşlı ve engelli aylığı ödemek olan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, yaptığı sosyal yardımlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki 4 bakım eviyle muhtaç kişilere en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, Genel Müdürlüğün bu yılki çalışmalarını değerlendirdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Manisa Salihli'de bulunan SGK'ya bağlı bakım ve dinleme evleri hakkında bilgi veren Gökalp, buralarda bakıma muhtaç olan yaklaşık 2 bin civarında kişiye hizmet sunulduğunu söyledi.
Gökalp, en geniş alana sahip geriatri servisinin İzmir Narlıdere Bakımevi'nde bulunduğunu dile getirerek, ileri yaşlardaki yaşlı bakımının ve sosyal rehabilitasyonun çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu bölümün kapasitesini artırarak 271'e çıkardıklarını bildiren Gökalp, ''bu bakım evimizde bir diş ünitemiz ve doktorumuz vardı. Ama alet edevat yoktu, onları tamamladık. Sakinlerimiz tahlillerini ve röntgen filmlerini artık hastaneye gitmeden burada inceletebiliyorlar'' dedi.
Gökalp, müdürlüğün 1 milyon 250 bin vatandaşa aylık ödemesi yaptığını, bununla ilgili mevcut bürokratik engellerin ortadan kaldırılması adına ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
''5510 Sayılı Yasa'yla bazı düzenlemeler yaptık. Öncelikle, 7 yıldır sistemdeki bazı sorunlar veya değişik nedenlerle vatandaşın tam anlayamamasından kaynaklı, çok ciddi miktarlarda çıkarılmış birtakım borçlar vardı. 74 bin yaşlı ve engelli vatandaşımız mahkemelik olmuştu, buna ilişkin düzenleme getirildi. Bununla birlikte bu borçlar silindi. Mahkemelik durumda olanlara böyle bir rahatlama getirildi.''
Gökalp, bunun dışında ödemelerde de bazı sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, üç ayda bir, her ayın birinci günü yapılan ödemelerde yaşlı ve engelli vatandaşların uzunca süre banka kuyruklarında beklediklerini hatırlattı.
''Yasal bir düzenlemeyle bunda değişikliğe gidildi. Ödemeler 5 güne yayıldı'' diyen Gökalp, 270 bin civarında, 85 yaşın üzeri ve yüzde 70'in üzerinde bakıma muhtaç engelli vatandaşın maaşlarının da istekleri doğrultusunda evde ödenmeye başlandığını anlattı.
Gökalp, sağlık kurullarıyla ilgili düzenleme yaptıklarını da ifade ederek, maaş bağlamanın başvurudan sonra 1 ile 2 yıl arasında değiştiğini, bürokratik işlemlerden dolayı uzayan bu süreyi kısalttıklarını aktardı.
Bu sürenin şu anda iki aya indirildiğini vurgulayan Gökalp, ''aylık bağlama yönünden bekleyen 200 bin civarında dosya vardı. Bunların sayısını 30 binlere indirdik. Bekleyen bu dosyalar yılbaşına kadar eritilmiş olacak'' dedi.
Yadigar Gökalp, 2002 ile bu yıl kıyaslandığında, aylıklarda yüzde 100'lerin üzerinde artışın görüleceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Yaşlılık aylığı o zaman 24 YTL iken şu anda 87 YTL. 18 yaşın altındaki engelli çocukların ailelerine yapılan maaş ödemesi 174 YTL. Özrü yüzde 70'in üzerinde olanlara da 261 YTL ödeniyor. Dolayısıyla böyle kademeli bir düzenleme var.''
5510 Sayılı Yasa'yla yeşil kartla ilgili olarak, devir için kendilerine 3 yıllık bir süre tanındığını hatırlatan Gökalp, ''bu işlemler, Sağlık Bakanlığı'ndan Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek. Bugün yeşil kartlı olan vatandaşlarımızın primleri bizim tarafımızdan ödenecek. Bununla ilgili altyapı çalışmalarına başladık, devir işlemleri nasıl olacak, O süreçleri başlattık'' diye konuştu.
Ödeme miktarına ilişkin olarak da Gökalp, 3 ayda bir 400 milyon YTL ödeme yapıldığını, yıllık ödemenin de 1,6 milyar YTL civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:06

İLGİLİ HABERLER