77 Fransız senatör Ermeni yasasının iptalini istedi
Senatör Jacques Mézard tarafından yönlendirilen Radicaux grubuna bağlı senatörler ve onlara destek olan Centriste bağlı senötörler ile özellikle de bu konuda mücadele veren Nathalie Goulet ve diğer siyasi grupların senatörleri yapılan tüm baskılara rağmen Ermeni soykırmını inkara yönelik çıkarılmak istenen ceza yasasını iptal için Anayasa Komisyonu'na taşıdı
Fransa'da hem Ulusal Meclis hem de Senato'da kabul edilen "soykırımı inkar" yasası için iptal başvurusu yapıldı. Fransa Anayasa Konseyi'ne bugün yapılan başvuruda 77 senatörün imzası var.
Fransız Senatör Jacques Mezard, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına gönderilen tasarının iptal edilmesi için yeterli imzanın toplanması amacıyla bir çalışma başlatmıştı.
Anayasa Konseyi'ne başvuru için 60 üyenin imzası gerekiyordu. Bugün yeterli sayıda imzanın bulunmasının ardından iptal başvurusu da yapıldı. AA, başvuruya 77 senatörün imza attığını bildirdi. AA'nın haberine göre, başvuru için, Ulusal Meclis'te de iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher'ın girişimiyle 65 imza toplandı.
Meclis'te imza veren vekillerin 52'sinin iktidardaki merkez sağ parti UMP'den veya “Yeni Merkez Grubu”ndan, 11'inin Sosyalist Parti'den, ikisininse bağımsız olduğu bildirildi.
Başvuruda, tasarının Fransa anayasasının 33'üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptalinin istendiği belirtildi.
"BU BİR HUKUK MESELESİ"
Yasanın iptali için Anayasa Konseyi'ne giden Meclis üyeleri, tartışmanın sağ veya sol parti tartışması olmadığını, hukuk meselesi olduğunu ifade etti.
Meclis'te imza toplamak için seferber olan milletvekilleri Myard, Diefenbacher ve François Cornut-Gentille tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu başvuru, Fransa'daki ve dünyadaki Ermenilerin acılarını ihmal ve görmemezlik anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, anayasaya, ifade, düşünce ve araştırma özgürlüğüne uygun hareket etmek” denildi.
Açıklamada, “yasaya itiraz eden vekillerin, Meclis’in üç yıl önce kurduğu araştırma komisyonu raporunda vurguladığı gibi, tarihin tarihçilere bırakılması ve parlamentoların tarih yazmaması konusundaki uyarısına uygun hareket ettiği” belirtildi.
Meclis'te kabulünün ardından geçtiğimiz hafta da Senato'dan geçen yasa, “Fransa’nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkârının suç sayılmasını” öngörüyor. Fransa, meclis kararıyla sadece Yahudi Soykırımı’nı ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıla kadar hapis ve 45 bin euro ceza isteyebilecek.
TÜRKİYE'DEN İLK DEĞERLENDİRME
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasanın iptali için yapılan başvuruyla ilgili olarak, “Ben Fransızların kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor" dedi. Gül, Türk-Japon ortaklığı tarafından inşa edilen Dubai metrosunu gezerken, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa Konseyi'nin doğru kararı vereceğine inandığını ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Fransa'daki siyasetçilere "yakışanın bu olduğunu" belirterek, "Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum” dedi.
TBMM'deki Ak Parti Grup Toplantısı'nın ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Anayasa Konseyi'ne her iki taraftan da bu müracaatın 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi tabii önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı değerlendirmede, "Fransa'da soykırım iddialarını inkar yasası Anayasa Konseyi'ne götürüldü. Fransız senatör ve milletvekilleri bu adımla kendi değerlerine sahip çıkmışlardır. Şimdi yapılması gereken sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum. Bu noktaya gelinmesinde çabası olan herkese de teşekkür ediyorum" dedi.
ANAYASA KONSEYİ BİR AY İÇİNDE KARAR VERECEK
Yapılan iptal başvurusunun ardından tasarıyı ele alacak olan Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi gerekiyor.
Senato'nun Anayasa Komisyonu, tartışmalı yasa tasarısına, “Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ancak tasarı buna karşın Senato'dan geçmişti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN, FRANSA'DAKİ İPTAL BAŞVURUSU İÇİN TEŞEKKÜR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da kabul edilen soykırımı inkar yasasının iptali için Anayasa Konseyi'ne başvurulmasıyla ilgili olarak, "Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum" dedi.
Başbakan Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, Fransa'da hem Ulusal Meclis hem de Senato'da kabul edilen soykırımı inkar yasasının iptali için 72 senatörün Anayasa Konseyi'ne başvurmasını değerlendirdi. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Anayasa Konseyi'ne her iki taraftan da bu müracaat 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan, gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayip Erdoğan olarak, milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Temennimiz odur ki, Anayasa Konseyi de, daha önce zaten bu konuyla ilgili yaptıkları açıklamaları da var, bu beklentiler istikametinde verilecek bir
kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç, tekrar Fransa'nın değerleriyle uyumlu hale gelir, diye düşünüyorum