Sağlık
  • 6.5.2022 09:00

AB ilaç düzenleyicisi EMA: Yeni varyantlara hazırlıklı olmalıyız

AB ilaç düzenleyicisi: Yeni varyantlara hazırlıklı olmalıyız

AB'nin ilaç düzenleyicisi EMA'nın aşı stratejisi sorumlu yetkilisi Cacaleri, "Bu salgın daha bitmiş değil. Yeni varyantların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler birçok ülkede gevşetilmeye başlamışken, Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu’ndan (EMA), yeni bir açıklama geldi.

EMA'nın aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, salgındaki son durumla ilgili basın toplantısında koronavirüs salgının henüz bitmediğini vurguladı.

“Yeni varyantların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıyız”

AA’nın haberine göre; yeni varyantlara karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulunan Cavaleri şu ifadeleri kullandı:

“Bu salgın daha bitmiş değil. Kovid-19 hayatımızı etkilemeye devam edecek. Gelecek kış vakalarda olası bir artışa neden olabilecek yeni varyantların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıyız.”

“500 bin kişinin hayatı aşılar sayesinde kurtuldu”

Güney Afrika ve diğer bölgelerde şu anda etkili olan BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının izlenmesi gerektiğini vurgulayan Cavaleri, salgınla mücadelenin ana unsurunun aşılar olduğunu belirterek, “Avrupa'da 16 yaş ve üzerindeki nüfusta yaklaşık 500 bin kişinin hayatı aşılar sayesinde kurtuldu." dedi.

 

AB ilaç düzenleyicisi: Yeni varyantlara hazırlıklı olmalıyız #1

 

“Sonbaharda AB içindeki yeni aşılama kampanyalarının başlangıcına hazır olabileceğiz”

Omicron ve diğer mevcut tüm varyantlara uyumlu aşıların eylül ayına kadar geliştirilmesini beklediklerini aktaran Cavaleri, "Uyumlu hale getirilmiş aşıların eylül ayına kadar onay alması önceliğimiz olacak. Böylece sonbaharda AB içindeki yeni aşılama kampanyalarının başlangıcına hazır olabileceğiz. Şirketler de kendi üretim hatlarını uygun şekilde ayarlayabilecek." ifadelerini kullandı.

“Piyasadaki aşıların hepsi mükemmel seçenekler”

Aşılarla ilgili yenilikçi gelişmeleri anlatan Cavaleri, daha gelişmiş aşılar üzerindeki çalışmalar hakkında bilgi verirken şunları dile getirdi:

"Şu anda piyasadaki aşıların hepsi mükemmel seçenekler. Ancak yeniliklerin ardı kesilmiyor ve biz de araştırmacılarla ve aşı üreticileriyle ikinci nesil aşıların geliştirilmesi için birlikte çalışıyoruz. Burada amaç daha geniş ve daha uzun koruma sağlayacak aşıların geliştirilmesi. Bu aşıların bazıları varyantlardan koruyacak şekilde yapılıyor, bazılarıysa SARS-COV-2'nin yanı sıra geniş bir yelpazedeki koronavirüslere karşı korumayı hedefliyor. Bazı geliştiriciler de enfeksiyondan ve bulaşmadan koruyacak aşılar üzerinde çalışıyor. Kimi üreticiler ise Kovid-19 ve mevsimsel gribi bir arada kapsayacak aşılar üzerinde çalışma yürütüyor. Ancak bu gelişmeler zaman gerektiriyor. Gelecek yıldan önce EMA'nın değerlendirmesi için hazır olacak yenilikçi aşıların geliştirilmesi ihtimali oldukça düşük görünüyor."

Güncellenme Tarihi : 6.5.2022 09:27

İLGİLİ HABERLER