Gündem
  • 8.10.2024 21:49

ABD'den İsrail'e: İran'daki bazı hedefleri vurmayın, size askeri yardım yapalım

ABD'nin İsrail'den İran'a misilleme yaparken belirli noktaları vurmamasını talep ettiği bildirildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, ABD İsrail'e "İran'daki bazı hedefleri vurmaktan kaçınması karşılığında bir tazminat paketi" önerdi.

İsrailli gazeteci Amichai Stein, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin "İran'daki belirli hedefleri vurmaktan kaçınması" karşılığında İsrail'e belirli teklifler sunduğunu kaydetti.

Söz konusu teklif, iki ülke yetkilileri arasında İran'ın saldırısına nasıl karşılık verileceği konusunda yapılan müzakereler sırasında ileri sürüldü.

ABD'nin teklifi İsrail'e kapsamlı bir diplomatik koruma garantisinin yanı sıra bir silah yardımını da içeriyor.

Buna göre ABD, İran'da aralarında nükleer tesislerin de olduğu bazı merkezlerin vurulmamasını İsrail'den talep etti.

İsrailli yetkililer ise "ABD'yi dikkate alıyoruz ve onları dinliyoruz. Ancak İsrail devletinin vatandaşlarını ve güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." yanıtını verdi.

İsrail İran'a vereceği yanıt konusunda ABD ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu kapsamda ABD'nin Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla da İsrail'i 

Lübnan sınırındaki çatışmalarda 2 İsrail askeri daha öldü

İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Lübnan sınırında yaşanan çatışmalarında iki askerinin daha öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yedek Binbaşı Itai Azoulai'nin öldüğü ve Egoz Taburu'ndan iki askerin de havan mermisi isabet etmesi sonucu ağır yaralandığı belirtildi.

Daha sonra yapılan açıklamada ikinci bir askerin daha öldüğü açıklandı.

Hizbullah günlerdir sınırdaki İsrail güçlerini makineli tüfekler, tanksavar füzeleri ve havan toplarıyla hedef alıyor.

İsrail, başkent Beyrut'da dahil olmak üzere Lübnan'ın birçok farklı bölgesini havadan bombalarken Lübnan'ın güneyinde “sınırlı kara operasyonları” gerçekleştirmeyi ve Hizbullah altyapısını yok etmeyi amaçladığını iddia ediyor.

Son haberle birlikte Lübnan'ın güneyindeki sınır çatışmaların ve İsrail'in kara işgalinin başladığı son iki haftada ölen İsrail askerlerinin sayısı 11'e yükselmiş oldu. Çok sayıda İsrail askerinin de çatışmalarda yaralandığı belirtiliyor.

İsrail'in saldırıları 8 Ekim 2023'ten bu yana 2.000'den fazla Lübnanlıyı öldürüldü. Aralarında kadın, çocuk ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu sivil ölümlerinin çoğu son iki hafta içinde kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 8.10.2024 21:57

İLGİLİ HABERLER