KAYNAK : Haber Vitrini
AB üyesi 15 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı Brüksel zirvesi, bu akşam saatlerinde başlayacak.
Aralık ayında yapılacak ve genişlemeye ilişkin önemli kararların alınması hedeflenen Kopenhag zirvesi öncesinde, AB bünyesindeki uzlaşamalara çözüm getirmesi beklenen Brüksel zirvesi, yarın akşam son bulacak.
AB Dönem Başkanı Danimarka, sorunlara çözüm bulunamaması halinde, zirve süresinin uzatılabileceğini bildirdi.
AB ülkeleri, genişlemenin mali boyutunu, Ortak Tarım Politikası'nı ve bu politika çerçevesinde, 2004 yılında AB'ye katılması öngörülen aday ülkelere yapılacak yardımlarda üyelerin katkı paylarını tartışacaklar. Bu konuda, uzlaşmazlık içinde olan Fransa ve Almanya'nın çözüm arayışlarını artırmaları, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chriac ile Almanya Başbakanı Gerard Schröder'in, zirve öncesinde ikili görüşme yapmaları bekleniyor.
Ortak Tarım Politikası'ndan (PAC) en fazla maddi gelir elde eden Fransa, bu politikada kapsamlı değişiklikler yapılmasına karşı çıkıyor. PAC'a en fazla maddi katkı sağlayan Almanya ise bu politikada reform istiyor ve kendi katkı payının azaltılması için çaba harcıyor.
AB Komisyonu'nun, 2004'te üye olacak adaylar için, PAC çerçevesinde öngördüğü yardım miktarları da uzlaşmazlık konusu oluyor.
Brüksel zirvesinde, AB bütçesine ilişkin kapsamlı görüşmeler yapılacak. AB'ye üye olacak ülkelerin bütçe katkı payları ve bu ülkelere yapılacak maddi yardımlar ele alınacak. Yeni üyelerin, başlangıçta, AB'den elde edecekleri gelirlerin, ödeyecekleri bütçe paylarının altında olmaması hedefleniyor. Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta, üye olacakları varsayılan 2004 yılından itibaren, AB'den alacakları yardımın, AB'ye verecekleri bütçe payından az olacağını görüyor ve bu durumu reddediyorlar.
AB Komisyonu, yeni katılacak ülkeler için, 2004-2006 yılları arasında, 42 milyar euro'luk yardım bütçesi öngörüyor. AB'nin yıllık bütçesi 100 milyar olarak kalıyor.
AB bütçesine katkı payı en yüksek olan Almanya, 2004 yılında gerçekleşecek genişlemeden sonra AB'nin maddi yapısının ne olacağının şimdiden tartışılmasını ve belirlenmesini önerirken, yeni katılacak ülkelerin ekonomilerinin tarım ağırlıklı olmasından duyduğu endişeyi yansıtıyor.
AB'nin genişlemesine ilişkin kesin kararların Kopenhag zirvesinde alınabilmesi için, genişleme planında adı geçen 10 aday ile tam üyelik müzakerelerinin zirve tarihinden önce tamamlanması gerekiyor. Bu müzakerelerin tamamlanması için de AB'nin adaylara yardımı konusunda iç uzlaşmazlıkların aşılması kesin şart olarak gündemde kalıyor. Bu nedenle Brüksel zirvesi, bir "iç hesaplaşma" toplantısı olarak nitelendiriliyor. Kopenhag zirvesinin başarılı olması için Brüksel zirvesinde sorunların aşılmasının şart olduğunu söyleyen Dönem Başkanı Danimarka, bu zirveyi gerekirse Pazar gününe kadar uzatacağını duyurdu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:28