AB'den kopan İngiltere'den Türkiye ile dev anlaşma
İki ülkenin imzalayacağı anlaşma, Ankara ve Londra arasındaki mevcut ticaret koşullarının devamını sağlayacak.
Ancak, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, çok yakında iki ülke arasında özel bir anlaşma yapılmasından umutlu oludğnu söyledi.
Truss yaptığı yazılı açıklamada, "Bu hafta, gümrüksüz ticaret düzenlemelerini imzalamayı bekliyoruz ve bu ticari ilişkimizi destekleyecek. İngiltere'de imalat, otomotiv ve çelik endüstrilerinde binlerce işe netlik sağlayacak" dedi.
Truss ayrıca, "Şimdiyse İngiltere ve Türkiye arasında yakın gelecekte mahsus bir İngiltere-Türkiye ticaret anlaşması yapılması için Türkiye'yle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye de ekledi.
BEŞİNCİ BÜYÜK TİCARET ANLAŞMASI
Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret hacmi 2019'da 25 milyar 250 milyon dolara düzeyindeydi ve İngiltere, Türkiye'yle imzalanacak anlaşmanın, Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç 'in ardından beşinci büyük ticaret anlaşması olduğunu belirtti.
İngiltere, AB'den çıkış için verilen bir yıllık geçiş sürecinin sona ereceği 1 Ocak'tan önce, şu ana dek 62 ülkeyle ticaret anlaşması yaptı.
Londra, Ankara'nın AB'yle Gümrük Birliği Anlaşması bulunduğundan, Türkiye'yle geçen hafta AB'yle anlaşmaya varıl masından önce Türkiye'yle ticaret anlaşması yapamıyordu.
Türkiye için Brexit fırsatı
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) yılbaşından sonra yürürlüğe giriyor. Yaşanacak olası ticari kesintilerin önüne geçmek için AB ile masaya oturan Birleşik Krallık bu konuda anlaşmaya vardı. Anlaşma sonrası Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ‘yeni fırsatlar’ vurgusu yaparken, otomotiv sektörü temsilcileri İngiltere’nin sektör için kritik önemde olduğunu söyledi.
2016 yılında ilk gündeme geldiğinden bugüne dek tüm Avrupa’nın gözü kulağı Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci Brexit’teydi. İngiltere’nin AB’den çıkış oylaması kabul edildikten ve süreç onaylandıktan sonraysa ekonomik bağlantıların nasıl gelişeceği merakla bekleniyordu. 2021 Ocak ayından itibaren resmen Avrupa Birliği’nden ayrılacak olan İngiltere ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında görüşmeler bir süredir devam ediyordu. Geçtiğimiz gün ise, ticaretin sorunsuz devam edebilmesi hususunda anlaşmanın sağlandığı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Kaderimizin kontrolünü geri aldık” dedi. Bu aşamadan sonra ise Türkiye gibi İngiltere ile ticaret bağlantıları olan ancak Avrupa Birliği içerisinde olmayan ülkelerin anlaşmaları ve görüşmeleri önem kazandı.
Yaklaşık 2 bin sayfalık tam metni henüz yayımlanmayan ticaret anlaşmasına ilişkin Londra ve Brüksel’den yapılan ilk açıklamalara göre, anlaşma, toplam hacmi 668 milyar sterlin (747 milyar Euro) olan karşılıklı ticaretin gümrüksüz, kesintisiz ve kotasız şekilde devamını teminat altına alıyor. Anlaşmaya ilişkin İngiliz hükümeti tarafından yayımlanan özet metinde, taraflar arasında “yüzde 100 gümrüksüz ticaret” vurgusu yapıldı. AB Komisyonu da dün üzerinde uzlaşılan ticaret ve iş birliği anlaşması taslağını yayımladı. Yürürlüğe girecek anlaşma, mal ve hizmetlerle birlikte yatırım, rekabet, kamu destekleri, vergi, ulaşım, enerji, balıkçılık, veri güvenliği ve sosyal güvenlik gibi alanları da kapsayacak.
TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
Dışişleri Bakanlığı, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit sonrası ilişkilerin geleceğine dair müzakerelerde uzlaşma sağlanmasını memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu anlaşmanın, İngiltere ile her alanda yakın ilişki içinde bulunan, aynı zamanda AB aday ülkesi ve AB ile Gümrük Birliğine sahip Türkiye’ye, hem AB hem İngiltere ile ilişkileri açısından yeni fırsatlar sunacağına inanıldığı belirtildi.
Güncellenme Tarihi : 28.12.2020 11:34