Gündem
  • 16.10.2006 08:48

AB'YE ÜYELİK TARİHİ 15 -20 YIL SONRA BELKİ!..

Avrupa Birliği'nin üyelik müzakerelerine bir yıl önce başlayan Türkiye hakkındaki ilerleme raporunu açıklamasına 3,5 hafta kala, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül AB troykası toplantılarına katılıyor.

Lüksemburg'da toplanan troyka, AB'nin dönem başkanlığını yürüten ülke, devralacak ülke ve Avrupa Komisyonu yetkililerinden oluşuyor.

Yani Gül'ün karşısında bugün Finlandiya ve Almanya dışişleri bakanları ile komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn olacak.

Burada Gül'den, Türkiye'nin reform sürecine hız vermesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne liman ve havaalanlarını açması, aksi takdirde yıl sonunda müzakerelerde kriz yaşanabileceği mesajının verilmesi bekleniyor.

Ankara'ya son uyarı Lüksemburg'daki görüşmelerin hemen öncesinde geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BBC'ye verdiği mülakatta Türkiye'nin 15-20 yıldan önce Avrupa Birliği üyesi olmasının beklenemeyeceğini ve reformların şu andaki hızının bir hayli yavaş olduğunu söyledi.

AB troykası bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nda ifade özgürlüğünü genişletecek değişiklikler yapılması çağrılarını yineleyecek.

Ayrıca Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti gemilerine açması talebi de tekrarlanacak.

AB böylesine önemli bir stratejik ortak ile ciddi bir kriz yaşanmasını istemiyor.

Ancak Ankara'nın bu kilit konulardaki talepleri yerine getirmemesi durumunda müzakerelerin bu yılın sonunda, en azından kısmen askıya alınması riski epey fazla.

Sırplar da sorunlu

AB troykası bugün Abdullah Gül'ün yanı sıra, Sırp yetkililerle de biraraya gelecek.

Sırbistan üyeliğe doğru attığı daha ilk adımlarda tökezlemiş durumda.

Belgrad ile Brüksel arasındaki ortaklık anlaşmasına yönelik müzakerelerin devamı için, savaş suçu zanlısı Ratko Mladiç'in Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmesi gerekiyor.

Ancak AB diplomatlarına göre, mahkemenin başsavcısı Carla Del Ponte'nin bu konudaki raporu olumsuz olacak.

Kosova'yı ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlayan yeni Sırbistan anayasası için yapılacak referandum da birlik çevrelerinde kaygı yaratıyor.

AB Belgrad'dan, Kosova'nın nihai statüsünü belirleyecek Birleşmiş Milletler planını geciktirecek ya da tıkayacak tek taraflı bir adım atmamasını istiyor.

Söz konusu BM planının, Kosova'ya bir tür bağımsızlık tanıması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:24

İLGİLİ HABERLER