Gündem
  • 3.3.2013 11:21

Acı haber... Müslüm Baba'yı kaybettik

ARABESK müziğin unutulmaz ismi Müslüm Gürses, tedavi gördüğü Şişli'deki  Memorial Hastanesi'ne sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.

Arabesk müziğinin baba lakaplı sanatçısı Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra karaciğer ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmıştı. Sanatçının bu sabah ölümü üzerine menajeri Nevzat Takmaz ile doktoru Uzman Dr. Deniz Şener basının karşısına geçti. Açıklamayı yapan Dr. Şener, "Müslüm Babayı maalesef kaybettik. Ailesinin, dostlarının, tüm sevenlerinin, hepimizin, Türkiye'nin başı sağ olsun. Zor bir süreçti. Bu sabah tansiyonu düştü. Kalp durması gelişti, yapılan müdahalelere rağmen maalesef sabah saatlerinde kaybettik. Muhterem Hanıma başsağlığı dileklerimizi iletmek içir kendisini bekledik. Ona başsağlığı dileğini ilettikten sonra da size bu açıklamayı yapıyoruz. Bu uzun süreci birlikte yaşadık. Söyleyecek bir şey yok. Allah sevenlerine sabır versin ve hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Şener, ölüm saati ile ilgili soruyu "Sabah saat 08.30 gibi problemler başladı, saat 10.30 gibi kaybettik" diye cevapladı.

Müslüm Gürses'in hayat arkadaşı Muhterem Nur'un ayakta durmakta güçlük çektiği öğrenilirken, menajeri Nevzat Takmaz, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Sanatçı için yarın saat 10.00'da Cemal Reşit Rey'de bir anma programı düzenlenecek. Gürses'in cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

MÜZİK DÜNYASININ 'MÜSLÜM BABA'SI
"İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum"... Daha adını kimsenin duymadığı 1968 yılında çıkardığı 45'likleriyle müzik dünyasına adım atan Müslüm Gürses, bir röportajında kendisini böyle anlatmıştı.... Kısacık 5 cümle.. Oysa o Türkiye'nin popüler kültür hayatında bundan çok daha fazlası.

MÜSLÜM GÜRSES'İN HAYATI

Müslüm Gürses 7 Mayıs 1953 Şanlıurfa’da doğdu. Gerçek adı Müslüm Akbaş'tır.

Son yıllarda bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak Nilüfer’in Olmadı Yar isimli şarkısını, Teoman’ın Paramparça ve Tarkan’ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi.
1979 yılında ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 38 sinema filminde rol almıştır.

ÇOCUKLUĞU

7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi.
Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlamaçalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu.
Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti.

Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler

SANAT YAŞAMININ İLK YILLARI

Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yilinda, kücük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrica ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yilinda Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum"

Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya 'nın sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.
Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firmasi ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yaptı.

DİNLEYİCİ KİTLESİ

Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , " Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği ").

1999 yılında Müslüm Gürses’ in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.
Ocak 2006`da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.
2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

FİLMOGRAFİ

Müslüm Gürses 38 filmde oynamıştır. Bu filmler şunlardır:

Ağlattı Kader - 1984
Amerikalılar Karadeniz’de 2 - 2007
Anlatamadım - 1983
Balans ve Manevra - 2005
Bağrı Yanık - 1980
Beleşçiler - 1986
Bir Akıllı Bir Deli - 2002
Bir Yıldız Doğuyor - 1984
Çare Sende Allah'ım - 1984
Çığlık - 1986
Dertler İnsanı - 1990
Dünya Boştur - 1990
Esrarlı Gözler - 2008
Garibanlar - 1984
Güldür Yüzümü - 1985
Hasret - 1980
İkizler - 1985
İsyankar - 1979
İtirazım Var - 1980
Kader Rüzgarı - 1986
Kısmetin En Güzeli - 1986
Kul Kuldan Beter - 1985
Kul Sevdasi - 1980
Küskünüm - 1986
Muhabbet Kuşları - 2002
Mutlu Ol Yeter - 1981
Oğlum - 1987
Ömerçip - 2002
Seher Vakti - 1986
Sev Yeter - 1984
Sevmemeli - 1988
Şov Bizinıs - 2011
Talihsizler - 1987
Töre - 1986
Yalnızlık Korkusu - 1988
Yaranamadım- 1985
Yıkıla Yıkıla - 1986
Zeytin Gözlüm - 1980


Cumhurbaşkanı Gül: "Şarkılarıyla gönüllerde yaşamayı sürdürecektir''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanatçı Müslüm Gürses'in, sesi, yorumu, şarkıları ve renkli kişiliğiyle hafızalarda yer edindiğini, geniş kitlelerin kalbinde taht kurduğunu belirtti.
      Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, sanatçı Müslüm Gürses'in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.
      Müzik dünyasının sevilen ismi Müslüm Gürses'in vefatının herkeste büyük üzüntü yarattığını belirten Gül, şunları kaydetti:
      ''Değerli sanatçı Müslüm Gürses, sesi, yorumu, şarkıları ve renkli kişiliğiyle hafızalarda yer edinmiş, geniş kitlelerin kalbinde taht kurmuştur. Müziğimize uzun yıllar emek veren Müslüm Gürses, şarkılarıyla gönüllerde yaşamayı sürdürecektir. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.''

Çiçek: ''Dinleyenleri için bir ekol"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sanatçı Müslüm Gürses'in vefatı dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
      Çiçek, Gürses'in ölümü nedeniyle yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:
     ''Sanat dünyamızın değerli ismi Müslüm Gürses'in vefatından büyük üzüntü duydum. Yaptığı müziği ve şarkılara getirdiği yorumuyla kendine özgün bir tarzı olan merhum Gürses, halkımızın gönlünde özel bir yer edinmiştir.Dinleyenleri için bir ekol olan ve bir dönem tarihinin simge ismine dönüşen merhum Gürses'in bıraktığı izlerle hep yaşayacağına inanıyorum. Bir dönem gençliğinin gönlünde 'Müslüm Baba' olarak taht kuran merhum Gürses'e Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza baş sağlığı dileklerimi iletiyorum''

Başbakan Erdoğan: "Milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Müslüm Gürses'in, türküleriyle, şarkılarıyla, bir halk sanatçısı olarak milletin gönlünde müstesna yer edindiğini belirtti.
      Başbakan Erdoğan, Gürses'in ölümü nedeniyle yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:
      ''Değerli sanatçı, usta yorumcu Müslüm Gürses'in vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Her zaman halkın içinde olan, halkın sesi olan Müslüm Gürses, türküleriyle, şarkılarıyla, bir halk sanatçısı olarak milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.
      Müslüm Gürses'in adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, özgün üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum.
      Merhum Müslüm Gürses'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza baş sağlığı diliyorum.''

BAKAN ÇELİK'TEN TAZİYE MESAJI
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, arabesk müziğin dev ismi Müslüm Gürses'in vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, "Müslüm Baba'ya Allah'tan rahmet, kederli ailesi, sevenleri ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, sanatçı Müslüm Gürses'in vefatı nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Bakan Çelik, mesajında şunları kaydetti: "Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli sanatçılardan Müslüm Gürses'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hastanede tedavi gördüğü süre boyunca doktorları ve eşi Muhterem Nur ile bağlantımız hiç kopmadı, onu seven herkes gibi Allah'tan umudumuzu hiç kesmedik ancak takdir-i ilahi bugün vuku buldu. Çok küçük yaşlarda geldiği Adana'da bir çay bahçesinde şarkı söyleyerek adım attığında yaşamlarımıza yıllar içerisinde Türk insanının gönlünde bu denli taht kuracağım ne o biliyordu ne de bizler, bundan ne kendinin ne de bizim haberimiz vardı aslında. Ama yeteneği, emeği ve azmiyle 'liste başı' yaptı herkes gibi başladığı yaşamını... Ve 'Arabeskin Babası' olarak kazındı hafızalarımıza 'Müslüm Baba'.
Başlangıcım, 'İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu, ben de gittim. Derken Çukurova Radyosunda sanatçı oldum' diye, aynı kendisi gibi, sade bir şekilde özetlediği görkemli sanat yaşamı boyunca kendine has tarzıyla milyonlara ulaşmasını ve onlardan biri olmayı hep bildi. Bıraktığı birbirinden değerli çalışmalarıyla her zaman sevgi ve hasretle anılacak merhum Müslüm Gürses'e, Müslüm Baba'ya bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailesi, sevenleri ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." 

BAHÇELİ'DEN MÜSLÜM GÜRSES İÇİN TAZİYE MESAJI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün vefat eden sanatçı Müslüm Gürses için taziye mesajı yayınladı. Gürses'in Türk halk ve arabesk müziğinin usta yorumcusu, sesi ve kişiliğiyle de çok geniş bir hayran kitlesine ulaşmış değerli bir sanatçı olduğunu belirten Bahçeli, zamansız vefatından büyük bir üzüntü duyduğunu dile getirdi. Bahçeli'nin mesajı şöyle;

"Merhum Gürses, gönülleri titreten, gözleri buğulandıran ve en içten duygulara tercüman olan dokunaklı şarkılarıyla, hasret tüten türküleriyle ve sadelikle yoğrulmuş hayatıyla büyük bir beğeni kazanmış ve bu yönleriyle de takdir toplamıştır. Bu düşüncelerle, Merhum Müslüm Gürses'e Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine, sanat camiasına ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:33

İLGİLİ HABERLER