AFAD Genel Müdürü: Bursa en çok korkduğum şehir

2 dk okuma
AFAD Genel Müdürü: Bursa en çok korkduğum şehir

Hızlı Özet

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini belirterek, "7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir. Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biri" dedi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini belirterek, "7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir. Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biri" dedi.

Türkiye bir deprem ülkesi...

Bunun en acı örneğini ise 6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ili depremlerde yaşadık..

Bursa'daki Marmara Belediyeler Birliği toplantısında konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısını hala hissettiğini belirtti.

"Bizim için aslında 17 Ağustos bir milattı, ama onun da milat olmadığını 6 Şubat'ta gördük" diyen Tatar, Marmara'ya dikkat çekti.

"MARMARA FAYI 7.8'LİK DEPREM ÜRETEBİLİR"

Marmara Denizi'nde yer alan fayın yaklaşık 250 yıldır enerji topladığını ve kırıldığı taktirde 7.8'lere varan deprem üretebileceğini söyleyen Tatar, şu ifadeleri kullandı:

1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Tek bir kerede mi yoksa birkaç parça şeklinde mi kırılır, bunun hiçbir anlamı yok. Sonuçta enerji biriktirmiş durumda ve günün birinde kırılacak. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak.

“250 YILLIK BİRİKİM VAR, 7.8'E KADAR ÇIKABİLECEK BİR DEPREM ÜRETEBİLİR”

Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bu güne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos'ta, demiryolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir.

"BURSA EN KAYGILANDIĞIM YERLERDEN BİRİ"

Güney Marmara'da da aktif fayların varlığını da hatırlatan Tatar, bir ili işaret etti:

Sadece Marmara içinde aktif faylar yok. Marmara'nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Biz Marmara Depremi'ne odaklanmışken günün birinde başka depremle karşı karşıya kalabiliriz. Mustafa Başkanı'mı korkutmak istemiyorum ama Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden bir tanesi. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir deprem.

Bu haber 1006 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sıcaklıklar düşüyor, İstanbul'a yağmur geliyor
Gündem

Sıcaklıklar düşüyor, İstanbul'a yağmur geliyor

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hafta sonu hava durumunun nasıl olacağıyla ilgili konuştu. Pazar günü İstanbul'a yağmur yağacağını söyleyen Şen, hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta önemli ölçüde düşeceğini söyledi. Şen ayrıca bu kışın ılıman geçeceğini belirterek kar yağmamasının ciddi bir sorun olduğunu altını çizdi.

Habervitrini12147 Görüntüleme
Adli TIP'a giren hırsızlar Kaşif Kozinoğlu'nun doku örneklerini çaldı
Gündem

Adli TIP'a giren hırsızlar Kaşif Kozinoğlu'nun doku örneklerini çaldı

MİT Asya Bölge Başmüşaviri Kaşif Kozinoğlu’nun, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’ndeki şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada organize bir şüphe ağı gün yüzüne çıkıyor.

Habervitrini9266 Görüntüleme
"Kara Haydar" Soruşturmasında Deprem: Kayınvalide Gözaltında, gelin Çağla Öz firarda
Gündem

"Kara Haydar" Soruşturmasında Deprem: Kayınvalide Gözaltında, gelin Çağla Öz firarda

Sosyal medyada "Vanlı Kara Haydar" adıyla tanınan, 45 milyon liralık şaşaalı düğünü, altın kaplama takıları ve koruma ordusuyla dikkat çeken Mehmet Fatih Tançalan’ın tutuklanmasının ardından soruşturma derinleşiyor.

Habervitrini12713 Görüntüleme
Akaryakıta büyük zam! Benzin tarihte ilk defa 80 lirayı aştı
Gündem

Akaryakıta büyük zam! Benzin tarihte ilk defa 80 lirayı aştı

Petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrası akaryakıta büyük bir zam geldi. Bugün itibarıyla benzinin litresi 3 lira 20 kuruş zamlandı. Böylece Türkiye genelinde benzinin litresi ilk kez 80 lirayı aştı.

Habervitrini13054 Görüntüleme