![](https://img.habervitrini.com/Haber/_AnaManset/0e1bae64-51e6-4255-876d-0e4f9582e5a1.jpg)
Ahmed Şara yeni Suriye ordusuna binlerce kişinin katıldığını açıkladı
Suriye savaşının ilk yıllarında uzmanlar, kayıplar, firarlar ve askerlikten kaçmaların bir araya gelmesiyle ordunun 300.000 kişilik gücünün yaklaşık yarısını kaybettiğini ifade ediyor.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara Pazartesi günü yayınlanan bir röportajında Beşar Esed'in devrilmesi ve ordunun lağvedilmesinin ardından binlerce kişinin ülkenin yeni ordusuna katıldığını söyledi.
“Suriye'de zorunlu askerlik dayatması yapmadık. Bunun yerine gönüllü askerliği tercih ettik ve bugün binlerce kişi yeni Suriye ordusuna katılıyor” diyen Ahmed Şara, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eski sözcüsü Alastair Campbell ve eski Muhafazakar bakanlardan Rory Stewart'ın sunduğu ‘The Rest is Politics’ programına konuştu.
Suriye'de uzun süredir iktidarda olan Beşar Esed'in Aralık ayında devrilmesinden sonra yetkililer eski ordu ve güvenlik birimlerini feshetti ve devrik hükümet döneminde görev yapmış personelin statülerinin belirlenmesi için merkezler kurdu.
Suriye savaşının ilk yıllarında uzmanlar, kayıplar, firarlar ve askerlikten kaçmaların bir araya gelmesiyle ordunun 300.000 kişilik gücünün yaklaşık yarısını kaybettiğini ifade ediyor.
Aslen çökmüş olan ordu, Esed'in müttefikleri Rusya ve İran'ın yanı sıra Lübnan Hizbullahı gibi İran destekli gruplardan gelen savaşçıların desteğiyle ayakta duruyordu.
Ancak bu destek azalınca ordu, Ahmed Şara'nın liderliğini yaptığı Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) grubunun başını çektiği silahlı muhaliflerin Kasım ayındaki ilerleyişi karşısında tamamen çöktü.
Geçen ay geçici devlet başkanı olarak seçilen Ahmed Şara, çok sayıda genç erkeğin zorunlu askerlik yapmamak için Suriye'den kaçtığını belirtti.
Ahmed Şara, İngilizce dublajlı röportajda, “Şu anda yavaş yavaş mevcut savunma bakanlığına yeniden katılan çok sayıda firari eski subay var” diye ekledi.
Suriye'nin yeni yönetimi, yeni dönemde, ülkede aktif olan silahlı grupların ulusal orduya entegre olacağını açıklamıştı.
Ülkeleri Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmaya çağıran Ahmed Şara, bu yaptırımların “önceki rejimin sistematik suçları sırasında uygulandığını” belirtti.
Şara, “Artık rejimi ve hapishanelerini dağıttığımıza göre bu yaptırımlar kaldırılmalı, zira rejimin düşmesinden sonra bunların hiçbir gerekçesi kalmadı” dedi.
Suriye'deki çatışma 2011 yılında Beşar Esed'in rejim karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmasının ardından patlak verdi ve resmi olarak kabul edilen rakamlara göre 500,000'den fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden olan yıkıcı bir savaşı tetikledi.
Ahmed Şara, Suriye'nin “büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve doğrudan çözümlerden birinin ekonomik kalkınma olduğunu” söyledi.
Şara, “Şu anda odaklandığımız konu bu. Ekonomik büyüme olmadan istikrar olamaz ve istikrar olmadan da kaos ve güvensizliği besleyen bir ortam yaratma riskiyle karşı karşıya kalırız.” dedi.
Kaynak: Mepa News, AFP
Güncellenme Tarihi : 12.2.2025 20:01