AK PARTİ, GENEL MERKEZ PERSONELİNE YASAKLAR KOYDU... İŞTE PERSONELE GETİRİLEN YASAKLAR
DEVLET ARIK
ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yönetimi, personelinin haksız kazanç elde etmesini önlemek ve yolsuzluklarla mücadele kapsamına kendi çalışanlarını da almak amacıyla ''mal bildirimi'' zorunluluğu getiriyor. AK Parti personeli bundan sonraki süreçte yönetimin ''istemesi'' halinde mal bildiriminde bulunacak. Genel Merkez yönetimi, belli aralıklarla personelinden mal bildirimi isteyecek.
AK Parti, Genel Merkez çalışanlarını yakın takibe almak amacıyla ''Personel Yönergesi'' hazırladı. Yönerge ile bir dizi yasak getiren parti yönetimi, personele mal bildirimi verme zorunluluğu da getiriyor. Yönergede, personelin görevini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi konularda kişiler arasında ayrım yapamayacağı konusuna vurgu yapıldı. Personele menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmek ve borç para istemek yasaklandı. Yönergede, çalışanlar basına gizli bilgileri sızdırmamaları konusunda uyarılırken, personelin denetimi altında bulunan bir teşebbüsten doğrudan veya aracı eli ile menfaat sağlamasının da yasak olduğuna işaret edildi. Yönergeye göre işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak da işten atılma sebebi olarak belirlendi.
PERSONELE SIKI TAKİP
AK Parti İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, şu anda 134 olan Genel Merkez personelinin uyması gereken kuralları hazırladığı bir yönerge ile yeniden belirledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın da onayına sunulacak olan ''AK Parti Genel Merkezi ve Bağlı Birimler Personel Yönergesi'' 60 maddeden oluşuyor. Yönergede personel politikasının temel ilkeleri ''''Parti personel politikasının tespit ve uygulanmasında personele yeterlik ve yeteneğine göre çalışma, yetişme ve gelişme yönünden adil ve eşit imkan sağlanır. Personelin kişiliğine önem verilir. Maddi ve manevi hakların korunması gözetilir. Başarılı personel, imkanlar nispetinde teşvik edilir, bilgi veya görgüleri arttırılmaya çalışılır'''' şeklinde tanımlandı.
Yönergede personelin uyması gereken ödev ve sorumluluklar da sıralandı. Personelin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası''na, kanunlarına ve parti tüzüğüne sadakatle bağlı kalmak ve bunları halkın hizmetinde uygulamak zorunda olduğu vurgulanan yönergede, ''''Personel kişi ve zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz, görevini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi konularda kişiler arasında ayrım yapamaz'''' uyarısı yapıldı.
PERSONELE MAL BİLDİRİMİ ŞARTI
Personelin vatandaşlarla ilişkilerinde dürüstlük ve vakardan ayrılmamak şartıyla sürat, kolaylık ve nezaketle hizmet görmesi ve eşit işlem yapması gerektiğine işaret edilen yönergedeki ödev ve sorumluluklar şöyle sıralandı:
'''' - Personel geçici görevle veya yetişme, inceleme ve araştırma için Genel Merkez dışında bulunduğu sırada parti itibarını ve görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunamaz
- Amir maiyetindeki personele kanun ve yönetmeliğe aykırı emir veremez, maiyetindeki personelden hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
- Personel amirinden aldığı emri Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse personel bu emri yapmaya mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
- Parti personeli görevleri hakkında ve görevi sırasında elde ettiği gizli veya açık bilgi ve belgeleri basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına veremez ve bu konularla ilgili görüş beyan edemez. Bu konuda gerekli bilgi ancak genel başkanın yetkili kılacağı görevli, genel sekreter ve genel başkan yardımcıları tarafından verilir.
- Personel istendiği zaman mal bildirimi vermek zorundadır.''''
TOPLU EYLEM YASAĞI
AK Parti, toplu eylem ve hareketlerin önünü kesmek amacıyla personele ''gruplaşmayı'' da yasakladı. Buna göre yönergenin yasaklar bölümünde personele toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasağı getiriliyor. Birden fazla parti personelinin toplu olarak söz ve yazı ile müracaatları ve şikayetlerinin yasak olduğu dile getirilen yönerge ile personel için şu yasaklar konuldu:
''''- Parti personelinin hizmeti aksatacak şekilde birlikte görevlerine gelmemeleri veya görevlerine gelip de parti hizmetlerinin ve işlerinin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylem ve hareketlerde bulunmaları yasaktır.
- Parti personelinin doğrudan doğruya veya aracı eli ile hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya borç para istemeleri ve almaları yasaktır.
- Personel, görevi ile ilgili gizli bilgileri görevden ayrılmış olsa bile yetkili genel sekreter ve genel başkan yardımcısının yazılı izni olmadıkça açıklayamaz.
- Personelin denetimi altında bulunan veya kendi görevi veya ait olduğu birim ile ilgisi olan bir teşebbüsten, doğrudan doğruya veya aracı eli ile her ne ad altında olursa olsun bir menfaat sağlaması yasaktır.''''
İŞE ALINMADA DEVLET MEMURLUĞU ŞARTLARI ARANACAK
AK Parti işe alınmada devlet memurluğu şartları arayacak. Yönergede işe alınmada aranılacak şartlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis, affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, iflas gibi yüz kızartıcı, şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlardan dolayı hükümlü bulunmamak, askerle ilişkisi bulunmamak, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı ya da vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak, herhangi bir disiplin kovuşturması sonucunda devlet memuriyetinden çıkartılmamış olmak da bulunuyor.
AK Parti, partinin iş huzurunun korunmasında ve çalışma düzeninin sağlanmasında kayıtsızlık gösteren, ihmali olan ve yönerge hükümlerine uymayan personeli disipline sevk edecek. Disiplin cezalarını uyarma, kınama ve işten çıkarma adı altında 3 gruba ayıran parti, işten çıkarma nedenleri arasına işyerinde alkol içmeyi de koydu. Partinin İdari ve Mali İşler Başkanı tarafından verilecek işten çıkarma kararında şu noktaları göz önünde tutacak:
''''- Partiye ait sırları her ne sebeple olursa olsun açığa vurmak.
- Görevi kötüye kullanmak ve şahsi menfaat sağlamak.
- Elektronik belge ve kayıtlar dahil olmak üzere her türlü belge ve kayıttı tahrifat yapmak.
- İşyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak.''''
Yönergede, personele kıyafet uyarısı da yapıldı. Parti personelinin işyerine, görevine uygun bir kılık kıyafetle gelmesinin zorunlu olduğu bildirildi. Yönergede ayrıca, özel kalem müdürleri, danışman, uzman, yönetici asistanı, büro personelinin de görev tanımları yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:13