Ekonomi
  • 18.10.2006 05:03

AKBANK'A 3.1 MİLYAR DOLAR ÖDEYİP YETKİSİZ ÜYE VERECEK

Citigroup, Akbank’ın yüzde 20’sine stratejik ortak oluyor. Citigroup, devralacağı hisseler için yaklaşık 3.1 milyar dolar ödeyecek. İMKB’deki dünkü fiyatı üzerinden piyasa değeri 12.2 milyar dolar olan Akbank’ın değeri bu satış rakamıyla 15.5 milyar doları bulacak. Dünyanın en büyük bankacılık grubu Citigroup, Akbank yönetiminde ’yetkisiz bir üye’ ile temsil edilecek.

BİR süredir stratejik ortaklık için yeşil ışık yakan ve danışman olarak USB’yi seçen Akbank, 1.5 trilyon dolarlık aktif büyüklüğüyle dünyanın en büyük finansal hizmet grubu olan Citigroup ile anlaştı. İmzalanan anlaşmaya göre, Citigroup Akbank’ın yüzde 20 hissesine, yaklaşık 3.1 milyar dolar ödeyecek. Böylece Citigroup, dünkü kapanış fiyatı 8.15 YTL olan Akbank hisselerini, 9.50 YTL’den satın alacak. Sermaye artırımına gidecek olan Akbank’ın piyasa değeri, bu satış değeri üzerinden 15.5 milyar doları bulacak. Bankanın halen İMKB’deki fiyatı üzerinden satış değeri ise 12.2 milyar dolar düzeyinde.

2-3 AYDA BİTECEK:

Tahminen 60 ile 90 gün arasında bitmesi beklenen hissedar ve yasal onay işlemlerinin ardından Akbank da, yabancı ortaklı bankalar arasına katılacak. Akbank’ın yüzde 34’üne sahip olan Sabancı Holding ve Akbank’a hissedar olan Sabancı Holding iştirakleri, Citigroup’a ilerde üçüncü kişilere yapılacak hisse devirlerine ilişkin olarak ön alım ve ön teklif hakkı verdi. Aynı hakkı Citigroup da Akbank hisseleri için Sabancı Holding’e verdi. Citigroup ortaklığı süresince, Sabancı Holding veya iştiraklerinden yapılacak hisse alımları ve benzeri istisnalar dışında, Akbank’daki stratejik payını yüzde 20’nin üzerine çıkarmayacak. Sözkonusu işlem ilk yılında Citigroup hisse kárlılığına katkı sağlayacak.

SERMAYE ARTIRILACAK:

Sözleşme uyarınca, Akbank’ın ödenmiş sermayesi, kayıtlı sermaye tavanı içinde kalacak şekilde, mevcut hissedarların rüçhan hakları kısıtlanarak 200 milyon YTL artırılacak. Citigroup ise, hisseleri iki yolla edinecek. Buna göre Citigroup, Sabancı Ailesi ve Sabancı Holding iştiraklerinden 9.5 YTL’lik hisse fiyatı üzerinden 28 milyar hisse satın alacak. Bu hisseler sermayenin yüzde 11.67’sine denk geliyor. Artırılan sermaye karşılığı çıkartılacak 20 milyar yeni Akbank hissesi de Citigroup tarafından yine aynı fiyattan satın alınacak. Primli sermaye artışı sonucu yapılacak bu satışa söz konusu olan hisselerin ödenmiş sermayeye oranı ise yüzde 8.33’üne denk düşüyor. Her iki grup hissenin satışı da aynı zamanda yapılacak.

YETKİSİZ ÜYE:

Yapılan anlaşma aynı zamanda Citigroup ve Akbank arasında, bilgi ve teknoloji paylaşımında, yeni ticari faaliyetler gerçekleştirilmesine ve ortak yatırımlarda stratejik işbirliği yapma imkanı sağlayacak. Sözleşmeye göre, Citigroup’ın, Akbank’ın 9 kişilik yönetim kurulunda icra yetkisi olmayan bir üyesi, Sabancı Holding’in de Citibank A.Ş. (Türkiye) yönetim kurulunda icra yetkisi olmayan bir üyesi bulunacak.

Borsa fiyatının yüzde 16.6 üzerinde

AKBANK’ın yüzde 20’si için Citigroup’un verdiği fiyat, halen İMKB’deki piyasa değerine göre yüzde 28 primli görünüyor. Ancak satış sermaye artırımı yapılarak gerçekleşeceği için, oluşan 15.5 milyar dolarlık piyasa değerinin içerisinde artırılan sermaye de bulunuyor. Citigroup’un her bir hisse için verdiği 9.5 YTL ile dünkü kapanış fiyatıyla karşılaştırıldığında ortaya çıkan prim oranı yüzde 16.6 oluyor. Bu arada dün 8.15 YTL olan Akbank hisseleri 2.40 oranında değer kaybetti.

Citigroup: Türkiye’de hem gücümüz hem hızımız artacak

CITIGROUP İcra Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Charles Prince, "Sabancı Ailesi Türk iş camiasının en saygın ve önde gelen ailelerinden biri. Akbank da Citigroup için ideal bir ortak. Hızla büyüyen dinamik Türkiye piyasasında, çok yetenekli ve üstün performansa sahip yöneticiler tarafından yönetilen lider kuruluş. Bu ortaklığı özellikle çekici kılan unsur, stratejik bir işbirliği olması ve uluslararası dağıtım imkanlarımızın genişlemesiyle kişi ve kurumlara dünya standardında finansal ürünlerimizi sunma imkanını sağlaması" dedi. Citigroup Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Sir Win Bischoff da, "Türkiye’nin Citigroup açısından finansal ve stratejik önemi büyüktür. Akbank’ta hissedar olmak bize kuvvetlerimizi birleştirme imkanını sağlayarak, bu önemli pazardaki gücümüzü ve hızımızı artıracak" diye konuştu.

31 yıldır Türkiye’de

CITIGROUP, 1975 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Kurumsal, ticari ve bireysel müşterilerine 24 şube ve 45 ATM ile hizmet veren bankanın, Türkiye’de bin 700 çalışanı bulunuyor. Yaklaşık 2.1 milyar dolar aktif büyüklüğüyle Türkiye’nin 19’uncu büyük bankası olan Citibank Türkiye, toplam mevduatı ise 420 milyon dolar.

Sabancı: Büyüme arzumuz daha da ileriye gidecek

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, bu işbirliğinin dünyanın ve Türkiye’nin en değerli finansal kurumlarını, uzun vadeli stratejik bir işbirliğinde biraraya getirdiğini ve Akbank’ın büyüyen Türk bankacılık sektöründe öncü pozisyonunu daha da güçlendireceğine inandıklarını söyledi. Sabancı, "Citigroup ile bu ortaklığın büyüme arzumuzu ve iş hedeflerimizi daha da ileriye götürme yönünde yaratacağı stratejik işbirliği olanaklarını heyecanla beklemekteyiz" dedi. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da, son 5 yıldır Akbank’ın uyguladığı değişim programı ile sektördeki lider konumu güçlendirdiğini belirterek, "Finansal kurumların Türkiye’ye ilgisinin her geçen gün artması, Türkiye’nin cazip bir pazar haline gelmesi ve Citigroup’la yapılan işbirliği, Akbank’ın büyüme ve genişleme açısından yeni bir döneme girmesini sağlayacak" değerlendirmesi yaptı.

58 yıl önce kuruldu

HAZİRAN 2006 itibariyle 56.1 milyar YTL’lik aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 3’üncü büyük bankası olan Akbank, 1948 yılında Adana’da, pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kuruldu. 1950 yılında ilk şubesini açtığı İstanbul’a 1954 yılında taşınan Akbank’ın bugün, 674 şubesi, 1.551 ATM’si bulunuyor. Aynı zamanda taşıt ve konut kredilerinde birinci, ticari kredilerde ikinci, mevduat büyüklüğünde ise üçüncü büyük banka. Akbank’ın 2006 ilk altı aylık karının yüzde 65’ini bireysel bankacılık faaliyetleri, yüzde 13’ünü ise ticari ve kurumsal bankacılık işlemleri oluşturuyor.

Kim kaç adet hisse satacak

Exsa Export Mamulleri Satış ve Araştırma: 4 milyar 870 milyon

Europlus Investment Holdings: 1.2 milyar

Hacı Ömer Sabancı Vakfı: 3 milyar 210 milyon

Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı Vakfı: 780 milyon

Dilek Sabancı: 3 milyar 95 milyon

Sevil Sabancı: 3 milyar 95 milyon

Suzan Sabancı Dinçer: 3.6 milyar

Çiğdem Sabancı Bilen: 3.6 milyar

Serra Sabancı: 4 milyar

Yüksel Sabancı: 149 milyon

Güler Sabancı: 92 milyon

Nur Sabancı (Düvenci): 154.5 milyon

Yakup Sabancı: 154.5 milyon
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:21

İLGİLİ HABERLER