AKBANK'IN SATIŞINDA EN ÇOK PARAYI HANGİ SABANCI ALDI?
Akbank hisselerinin yüzde 20’sinin dünya devi Citigroup’a satışıyla birlikte Sabancı Ailesi’nin fertleri de oldukça büyük sayılabilecek bir nakit elde etmiş olacak.
Banka hisselerinin satışından gelecek toplam 3.1 milyar dolarlık paranın yaklaşık 1.8 milyar dolarlık bölümü Sabancı Ailesi’nin 9 ayrı bireyi ve gruba ait bazı şirket ve vakıflar arasında paylaşılacak. Akbank’taki hisselerinin yüzde 11.67’sini Citigroup’a devreden Sabancı Ailesi’nin fertleri arasında 257 milyon dolarla en yüksek parayı Serra Sabancı alırken, bu satıştan Sabancı Grubu’nun diğer şirketleri ve Topluluğa bağlı vakıflar da kaydadeğer miktar nakit kaynak sağlayacak. Exsa, Europlus Investment Holding, Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve Akbank Sandığı Vakfı yaklaşık 647 milyon dolarlık bir geliri aralarında paylaşacaklar. Bu satıştan sadece Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın (Vaksa) yaklaşık 207 milyon dolarlık bir nakit kaynak girişi sağlayacağına dikkat çekiliyor. Aile bireyleri ile topluluğa bağlı şirket ve vakıfların satacağı toplam yüzde 11.67’lik hisse karşılığında, yaklaşık 1.8 milyar dolarlık gelir elde edilecek.
GÜLER SABANCI’YA 5.9 MİLYON DOLAR:
Citigroup’a satıştan Suzan Sabancı Dinçer 232, Çiğdem Sabancı Bilen 232 milyon dolar alacak. Sakıp Sabancı’nın kızları Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı ise 199’ar milyon dolar alacak. Hisse satışı yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da bu satıştan yaklaşık 5.9 milyon dolar elde edecek. Aile’nin diğer bireylerinden Nur Sabancı 9.9, Yakup Sabancı 9.9, Yüksel Sabancı ise 9.6 milyon dolarlık alacak.
New York Times, Citigroup’un Akbank’ın yüzde 20’sini almak için 3.1 milyar dolar ile yüksek bir fiyat ödeyeceğini ancak ’stratejik olarak’ mantıklı iş yaptığını belirterek "Anlaşma, Citigroup’un, son iki yılda yabancı bankaların yığıldığı, hızlı büyüyen Türkiye’de varlığını artıracak" diye yazdı.
CITIGROUP’un Akbank’ın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara satın alma kararı, ABD’de de yankı buldu. New York Times gazetesi, New York Times, fiyatın yüksek olduğunu belirterek, "Citigroup’un, hızlı büyüyen Türk ekonomisindeki varlığını artıracak. Ancak fiyat yüzde 17 primli ve analistlere göre, fiyatın defter değerine oranı, Akbank’ın rakiplerinin üç katına yakın" diye yazdı. New York Times gazetesi, anlaşmanın ABD Merkez Bankası’nın uyguladığı alım yasağını kaldırmasından sonra Citigroup’un ilk alımı olduğuna dikkat çekti.
YÖNETİMDE TEK KOLTUK: Ancak Citigroup’un Akbank’nın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara alacağını açıkladığında New York Borsası’nda pek tepki görmediğini belirten gazete, Citigroup hisselerinin 17 Ekim’de 10 sent gerilediğini kaydetti. NYT şöyle devam etti: "Anlaşma, Citigroup’un, son iki yılda yabancı bankaların yığıldığı, hızlı büyüyen Türk ekonomisindeki varlığını artıracak. Ancak fiyat yüzde 17 primlidir ve analistlere göre, fiyatın defter değerine oranı, Akbank’ın rakiplerinin üç katına yakın. Anlaşma, Citigroup’a ne ek şube, ne de günlük işleri yönetiminde etki veriyor ve Akbank’ın dokuz üyelik yönetim kurulunda sadece bir koltuk sağlıyor." NYT, Citigroup’un Polonya ve Güney Kore gibi ülkelerde bankaların tümünü satın alırken, Türkiye’de bir bankanın küçük bir hissesine "yüksek" fiyat ödeyecek olmasına ilişkin soruların gündeme geldiğini yazdı.
STRATEJİK OLARAK MANTIKLI: Ancak gazete, Citigroup’un yatırım yaklaşımının "stratejik" olarak mantıklı olduğunu, Türkiye’deki varlığını güçlendirdiğinin söylendiğine yer verdi.
Bölgedeki kárını yüzde 10 artırabilir
NEW York Times, Türkiye’nin önemli bir finansal kavşak olduğu için Akbank’la ortaklığının Citigroup için "fırsatlar" sağlayabileceğini belirterek "Prudential Equity Group tarafından yayınlanan bir araştırma notunda, bankanın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki karlarını yüzde 10 artırabileceği tahmin edildi" diye yazdı. Anlaşmanın ayrıca Citigroup’un daha büyük bir pay alma olanağı da sağlayabileceğine dikkat çeken gazete, New York’taki bağımsız araştırma şirketi CreditSights’ın bankacılık analisti David Hendler’in "Yüksek riskli bir ortama girmek için iyi bir yoldur" değerlendirmesine de yer verdi. Hendler, anlaşmanın, tarafların istekli olması halinde daha ileride Citigroup’un Akbank’ın tümünü satın almasına yol açabileceğine dikkat çekti. NYT, Citigroup’un başındaki Charles O. Prince’nin "küresel iddia"sının bir parçası olduğu yorumunu da yaptı.
FT: Citigroup bölgedeki yerini sağlamlaştırıyor
İNGİLİZ Financial Times (FT) gazetesi, Citigroup’un Akbank’a ödeyeceği tutarın, bankanın son bir aydaki ortalama hisse senedi fiyatının yüzde 20 üzerinde olduğunu belirtti. Citigroup’un Akbank’ın yüzde 20’sini almasının, şimdilik konumunu güçlendiren bir mali yatırımdan öteye geçmediği savunuldu. FT’nin haberinde, Citigroup’un Akbank’la ortaklığının Türkiye’deki mevcut faaliyetleriyle sinerji yaratma olasılığının sınırlı olduğu belirtildi. FT’ye göre, anlaşma Türk bankacılık sektöründeki hareketli dönemi geliştirdi. Akbank’a ortak olmak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinden birinde Citigroup’a sağlam yer kazandıracak.
WSJ: Anlaşma global büyüme isteğinin göstergesi
AKBANK’ın Citigroup’a hisse satış haberi ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’de de yer buldu. Gazetenin haberine göre Citigroup, 1.5 yıl aradan sonra ilk multi-milyar dolarlık anlaşmasını imzaladı ve bu anlaşma dünyanın en büyük bankasının, gelişen pazarlarda büyüyerek global anlamda büyüme arzusunu gösteriyor. Gazeteye göre Citigroup, Mart 2005’te Teksas’ta First American Bank’ı satın aldıktan sonra FED, bankanın banka satın almasını engellemişti. Citigroup yöneticileri Brezilya, Rusya, Şili ve Türkiye gibi daha çekici bölgeleri bireysel bankacılıkta büyümek üzere inceliyordu.