Sağlık
  • 7.3.2012 17:40

Akdeniz Üniversitesi'nden başarılı bir nakil operasyonu daha

Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan son nakilde Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.

ANTALYA (İHA)- Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir hastaya aynı donörden alınan kalp ve böbrek nakledilirken, böbrek toplar damarından da yeni kalbe yama yapıldı.
Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan AÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Beyazıd, Diyarbakır'dan gelen 25 yaşındaki Ahmet Alp'e 39 yaşındaki bir vericiden alınan kalp ve böbreğin aynı anda takıldığını söyledi. Hastanın ana toplar damarının tıkalı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Beyazıd, böbrek ile gelen damarın bir bölümünün kullanılarak yeni kalbe yama yapıldığını belirtti.
TÜRKİYE VE DÜNYADA BİR MARKA
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin yaptığı özel işlerle hem Türkiye'de hem de dünyada bir marka haline geldiğini söyledi. Rektör Kurtcephe, yaptığı açıklamada, "30 senelik süreçte AÜ edindiği tecrübe ve kurumsal yapısı nitelikli bilim adamı ve nitelikli personelinin artmasıyla ortaya çıkan kurumsal zenginlik bizi başarılı operasyonların sahibi haline getirdi" dedi. Bunun Türkiye'nin sağlık alanında geldiği ilerlemeyi gösterdiğini anlatan
Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çift kol rahim ve yüz naklinin yanında organ nakli alanında özel bir işi kamuoyu ile paylaşmak için buradayız. Üniversite zengin bir alt yapıya sahiptir. En başarılı grafiğini çizen bir hastane durumuna yükseldi kalp naklinde. Türkiye'de kalp hastalarına yeni bir umut doğdu. Daha önce kalp hastaları verici çıkana kadar ölümle yüz yüze yaşıyorlardı.
Şimdi o hastalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni bir uygulamasıyla yapay kalp cihazı uygulaması ile bir şansa kavuştu. Artık ölümle karşılaşmaktan bu yapay kalp ile nakil şansını beklemeye başladılar"
ÜÇ HAFTADA SEKİZ HASTAYA SUNİ KALP CİHAZI TAKILDI
AÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, iki farklı konuda yaptıkları uygulamadan bahsetti. AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi'nde son 3 hafta içinde 8 hastaya üçüncü kuşak suni kalp cihazı taktıklarını belirten Beyazıd, şunları söyledi: "Daha önce 4 hastayla birlikte toplam hasta sayısı 12'ye çıktı. Türkiye'nin farklı illerinden gelen son dönem kalp yetmezliğindeki hastalar yoğun bakımdaki verilen tedavilere rağmen durumlarının
düzelmemesi üzerine son teknolojk cihazlardan yerleştirdik. Kalp nakli ne kadar hastaları hayatta tutmak amacıyla kullanılıyorsa, suni kalpte kalıcı tedavi olarak uygulanmaktadır. Kalbin tepe kısmına yerleştirilen 140 gram ağırlığındaki bu pompalarla dakikada 7 litre kanı vücuda pompalamak mümkün olmaktadır. Takıldıktan bir yıl sonra hastaların hayatta kalma oranı yüzde 90'nın üzerindedir. Bu hastalar işlem yapılmasaydı büyük kısmı bekleme listelerinde hayatlarını kaybedecekti. Hastaların hayat kalitesi de
yükseldi. Ameliyattan sonra bu hastalar işine gücüne ailesi dönebilmekte. Aktif ve sağlıklı bir hayat yaşayabilmekteler. Sadece 2.5 kilo ağırlığında bir bel çantası taşıyorlar. Ve vücuttan çıkan kablo sistemi sadece ince bir tel tarzında olduğu için enfeksiyon riski oldukça az bu hastalarda"
TÜRKİYE'DE 800 BİN KALP YETMEZLİĞİ HASTASI VAR
Türkiye'de 800 bin kalp yetmezliği hastası olduğunun altını çizen Prof.Dr. Beyazıd, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan 3 bin tanesi son dönem kalp yetmezliğindeler.Geçen sene Sağlık Bakanlığı'nın bekleme listesinde kalp bekleyen hasta sayısı 500'dü. Sadece 96 adet nakil gerçekleştirildi. Bu bekleyen hastalardan yüzde 40'ı bir yıl içinde hayatlarını kaybetti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Bakanlığı ile yaptığı yeni düzenleme sayesinde bu hastalara suni kalp cihazı takmak mümkün olmaktadır. Ve
hastalar normal yaşamlarına dönebilmektedirler"
AÜ olarak geçen seneye kadar 51 tane kalp nakli gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Beyazıd, "Hâla 48 nakil bekleyen hastamız var. Hastaların bekleme dönemindeki kap bozulmaları ve durumların kötüye gitmesi üzerine suni kalp cihazını uygulamaya devam etmek istiyoruz" dedi.
Kalp ve Damar Cerrahisinin Genel Cerrahi ile birlikte yaptığı özel bir operasyondan bahseden Prof.Dr. Beyazıd, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı vericiden alınan organlarla aynı seansta bir hastaya kalp ve böbrek transplantasyonu bir arada yaptık. Bu hastamızın aynı zamanda kol ve boyundan gelen kalbe giden ana toplardamarı tıkalı olduğu için verici böbrek damarından yaptığımız yeni bir yolla üst kısmın kanını yeni taktığımız kalbe dırene eden bir
sistem geliştirdik. Böylelikle bir ameliyatla 3 farklı patalojiyi tedavi etmiş olduk. Literatüre baktığımızda bu ameliyatın dünyada ilk kez uygulandığını gördük. 25 yaşındaki hastamız sağlığına kavuştu. Gayet iyi durumda. Toplam ameliyat süresi 7 saati buldu"
Hastaya nakilin 5 gün önce yapıldığını anlatan Prof.Dr. Beyazıd, şunları söyledi: "Organlar, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden geldi. 39 yaşında bir vericiydi. Burada kol ve göğsün üst kısmının ve başın ana toplardamarı yukarıdan tıkalıydı. Böbreğin toplardamarı kullanılarak yeni taktığımız kalbe bir drenaj yolu yapıldı. Böylelikle böbrek damarı kullanarak yeni kalbe yama yapılıp orjinal bir ameliyat gerçekleştirmiş olduk"
İZİN VERİLDİ
AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, Diyarbakır'dan gelen Ahmet Alp, 25 yaşındaki hastanın hastanelerine gelerek canlıdan böbrek nakli olmak için başvuru yaptığını hatırlattı.
Alp'in yapılan tetkiklerinde kalbin yeterince basmadığını tespit ettiklerini kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "Bunun yetersiz diyalize bağlı olabileceğini düşündük. Seri diyalizlere rağmen hastanın kalbinin pompa gücünde düzelme olmadı. Hastanın böbrek naklinin yanında kalp nakline de ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Hasta hem kalp ve böbrek bekleme listesine alındı. Son dönemde kombine nakilde sıkıntı yaşıyoruz. Aynı hastaya iki organı takma şansımız olmuyor."
Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler neticesinde böbreğin kullanılmasına izin verildiğini anlatan Dinçkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Hem böbrek nakli hem kalp nakli oldu. Hastanın kalbin toplardamarından birisi tıkalıydı. Bunu by pass etmek için bir damar gerekiyordu. Bizimde böbrek damarı kadavradan geldiği için oldukça uzundu. O damar kalpteki sorunun çözülmesi için kullanıldı. 3 tane patoloji aynı anda çözülmüş oldu. Alıcı ve verici genç olduğu için hasta kısa sürede kendini topladı. Kalp nakli
başarılı olunca canlıdan yapılmış gibi de böbrek hemen idrar çıkarmaya başladı. Hasta hızla iyileşiyor"
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:42

İLGİLİ HABERLER