Gündem
  • 29.3.2013 14:08

"Akil adamlar için isim havuzu oluşturuldu"

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Samanyolu Haber Televizyonu’nda yayınlanan ‘Günlük’ programında Gazeteci Abdullah Abdülkadiroğlu’nun sorularını cevapladı. Yalçın Akdoğan programda teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın çekilme mesajı, yasal düzenleme ve akil adamlar konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Terörist başı Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da verdiği mesajın net olduğunu söyleyen Akdoğan, “O gün Öcalan’ın okunan mektubunda ne dediği belli. Herkes alıp okursa orada ne dediğini görür. ‘Şu şu şartlar olursa siz çekilebilirsiniz’ mi dedi, yoksa ‘Türkiye’yi terketme süreci başlamıştı’ mı dedi? Burada sağa sola çekmeye de gerek yok. Çok açıktır bu mesaj. Bu mesajı doğru anlamıyorlarsa algılamak istemiyorlarsa Öcalan herhalde buna dönük de bir şey söyleyecektir” diye konuştu.
Terörist Murat Karayılan’ın son zamanlarda çok konuştuğunu ifade eden Akdoğan, “Kendi pozisyonunu gündeme getirme, rol çalma gibi yaklaşımlar. Aslında Öcalan’ın iradesine de gölge düşürecek açıklamalar” değerlendirmesinde bulundu.

“GERİ ÇEKİLMEDE MECLİS YASAL DÜZENLEME YAPMAYACAK”

Yalçın Akdoğan, terör örgütü PKK mensuplarının ülke dışına çekilmeleri noktasında yasal düzenleme olup olmayacağı tartışmalarına değindi. “Başbakanımız çok net olarak ifade etti. Meclis böyle bir düzenleme yapmayacak” diyen Akdoğan, “Bu hükümetin işidir. Hükümet böyle bir yasal düzenlemeye kapıyı kapattı. Bu çok net ve tartışılacak bir durum da değil” şeklinde konuştu.
Gazeteci Abdülkadiroğlu’nun ise “Son kararınız mı?” sorusu üzerine Akdoğan, “Burada bir karar değişikliği, farklı kararlar olmadı. Tek ve son karar bu” dedi.

“AKİL ADAMLAR SİVİL OLACAK, SİYASETÇİ OLMAYACAK”

Yalçın Akdoğan, Akil İnsanlar meselesine de değindi. Akil İnsanlar için “Sivil olacak, siyasetçi olmayacak” diyen Akdoğan, “Bu konuda hükümetin bir çalışması var. Başbakanımız açıkladı. İsim havuzu oluşturuldu. Burada gündeme getirilen isimlerin çoğu dile getirilmedi, düşünülmemiş isimler. Ama elbette bazı isimler denk düşebilir” diye konuştu.
“Akil İnsanların kriterleri neler?” sorusunu da yanıtlayan Akdoğan şunları söyledi:

“Halk nezdinde itibar sahibi, ismi geçtiği zaman ‘bu adam akil adamdır, doğruyu yapar’… Bu konuda uzmanlığı olan, belli bir müktesebatı olmuş isimler güven sahibi itibar sahibi… Farklı perspektiften konuya bakabilecek. Akademisyenler, yazarlar, farklı toplum kesimlerini temsil edecek. Sivil bir mekanizma olacak, milletvekili siyasetçi değil. Sivil bir mekanizmanın olması, sivil bir gözün sürece girmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Kısa zaman içinde ortaya çıkar.”

İHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:47

İLGİLİ HABERLER