Ekonomi
  • 1.7.2005 02:34

AKP İLE CHP ARASINDA İHLAS FİNANS KAVGASI

Dört yıl önce faaliyet izni kaldırılan ve tasfiye işlemleri halen devam eden İhlas Finans Kurumu'nun da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamına alınmasının yolu açıldı.

Bankacılık Yasa Tasarısı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün sabaha kadar süren görüşmeleri sırasında CHP'li milletvekillerinin verdiği bir önergeyle, tasfiyesini kendisi yürüten İhlas Finans ile ilgili düzenleme kabul edildi. Buna göre, genel hükümlere göre tasfiye edilmekte olan özel finans kurumlarının tasfiyesi, Fon tarafından yürütülecek. Genel hükümlere göre atanmış olan tasfiye memurlarının görevi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sona erecek. Özel finans kurumlarının ‘iradi' tasfiyesi kaldığı yerden, Fon tarafından yürütülecek. Fon, söz konusu özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin olarak kendisine verilen görev ve yetkilere de sahip olacak. Kararın geçerli olabilmesi için tasarının Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi gerekiyor. IMF'ye verilen niyet mektubu çerçevesinde Bankacılık Yasası'nı yetiştirmek için 4 gündür geceli gündüzlü çalışan Plan ve Bütçe Komisyonu'nun önceki gün saat 11.00'de başlayan oturumu dün sabah saat 08.00'e kadar sürdü. Oldukça hararetli geçen komisyonda zaman zaman AK Parti ile CHP'li vekiller arasında sert tartışmalar yaşandı.

Tartışmalar, CHP'li vekillerin İhlas Finans'ın tasfiye işlemlerinin Fon tarafından yapılması için verdiği önergenin oylaması sırasında doruk noktasına ulaştı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, bu yöndeki önerge teklifine sıcak baktığını ileri süren CHP'liler, bu yönde verdikleri önergenin desteklenmesini istedi. CHP'li Kemal Kumkumoğlu, AK Partili vekillere dönerek, “Siz de çalın götürün.” dedi. Bunun üzerine iki taraf arasında söz düellosu başladı. Kumkumoğlu, “Sırf kendileri ile aynı düşünce tarzını paylaşıyorlar diye, kendilerine verilen parayı batırmışlardır. Bu yüzden Uzanlar'dan bin misli daha kötüdür.” diye konuştu. Konunun AK Parti'yi suçlayıcı ifadelerle dile getirilemeyeceğini belirten AK Partili Altan Karapaşaoğlu, “Bu sözlerinizi aynen iade ediyorum.” diyerek tepki gösterdi. Halil Aydoğan da “Neden hakaret ediyorsunuz?” diyerek uyarıda bulundu.

Bu arada CHP'li vekiller, gece komisyona Başbakan Yardımcısı Şener'in yerine gelen Devlet Bakanı Ali Babacan'a her madde sonu yönelttikleri sorulara cevap alamamaktan yakındı. Babacan, söz konusu madde görüşmeleri sonunda verdiği cevapta CHP'li vekillerin bilinçli olarak işi yavaşlatmaya çalıştıklarını söyledi. Şener'in “Bir değerlendirelim.” dediğini, bunun, “getirin onaylayalım” anlamına gelmediğini belirten Babacan, “Yasayla ilgili olmayan sorulara cevap vermeyeceğim. O sahalara kesinlikle girmeyi düşünmüyorum.” şeklinde konuştu. Önerge için yapılan oylamanın sonucunda Komisyon Başkanı Sait Açba, 7 ret oyuna karşılık 6 kabul oyu çıktığını ilan etti. Bunun üzerine kendilerinin 6 oy kullanmalarına rağmen Açba'nın açıkladığının tersine AK Parti'nin 5 oy kullandığını öne süren CHP'li Akif Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Açba'ya önergenin kabul edildiği yönünde işlem yapmasını istedi. Açba'nın ısrarı üzerine kendisinin oyları bizzat saydığını belirten Hamzaçebi, sinirlendi ve kürsüye yürüyerek, “Bu önerge kabul edilmiştir. Buna hakkınız yok. Buna izin veremem. Lütfen başkanlığı terk ediniz.” şeklinde sert eleştirilerde bulundu.

Açba, kendisinin el kaldırmayan bir vekili de hesaba kattığını ifade etmesi üzerine oylama ile ilgili tartışmaların odağına AKP'li Ali Sali'nin el kaldırdıktan sonra, “Ben bu konuda çekimserim.” demesi yerleşti. Sali, şöyle konuştu: “İsmimin ünlendiğini duydum, el kaldırdım. O esnada arkadaşımla avukatlık ücretleri ile ilgili bir meseleyi tartışıyorduk. Sonra neyi oyladığımızı sorduğumda, İhlas Finans işi dediler. Bunun üzerine ‘ben o konuda çekimserim’ dedim.” Bu ifadeler çerçevesinde komisyon, önergenin kabul edildiği sonucuna vardı. Öte yandan komisyonda her iki parti milletvekillerinin verdikleri bir önerge ile Bankacılık Üst Kurulu ve TMSF'de görev yapan başkan ve üyelerin maaşları, Başbakanlık müsteşarının iki katına kadar artırıldı. Babacan'ın hükümetin katılmadığını açıkladığı önerge AK Parti ve CHP'li vekillerin çoğunluk oyu ile kabul edildi. Böylece 3,5 milyar TL'ye yakın maaş alan BDDK Başkanı'nın maaşı 8 milyar TL'ye yükseliyor.

Bu arada İhlas Grubu'nun İMKB'de işlem gören dört şirketinin değer kaybı 117,5 milyon Yeni Türk Lirası'nı (117,5 trilyon TL) buldu.

Kuruluş tarihi: 1995

Tasfiye tarihi: 2001

Toplam yatırımcı sayısı: 216 bin 592

Ödeme yapılacak kişi: 92 bin 520

 

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER