Gündem
  • 29.5.2007 16:32

AKP'Lİ FIRAT: ABD'NİN ÇEKİLECEĞİNİ SANMIYORUM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ABD’nin Kuzey Irak’tan çekileceğini zannetmediğini, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ise plansız ve programsız çekilmenin, İran’daki mevcut kaosu daha da artıracağını söyledi.
      AK Parti grup toplantısına katılan parti yöneticileri ve milletvekilleri, "ABD askerlerinin Kuzey Irak’tan çekileceği" yönündeki iddiaları değerlendirdi.
      AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "ABD’nin bölgeden çekileceğini zannetmiyorum, kalacağını düşünüyorum. ABD’nin çekilmesi, giriş nedenlerine aykırı" dedi.
      "ABD’nin uzun yıllar orada kalması, Türkiye ve bölge istikrarı açısından sıkıntı doğurmaz mı? Bugün yaşanan sorunların da devamı anlamına gelmez mi?" sorusuna Fırat, "Onu, 1 Mart Tezkeresi’ni sorgulayarak cevaplandırmak lazım" dedi.
     
     "ŞU ANDA ALINMIŞ KARARLARI YOK"
      AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ise ABD’nin Kuzey Irak’tan çekilmesinin daha önce de konuşulduğunu ifade ederek, "Şu anda alınmış kararları yok" diye konuştu.
      Plansız ve programsız çekilmenin İran’daki mevcut kaosu daha da artıracağını kaydeden Dişli, "Bir takvim çerçevesinde çekilmelerini tavsiye ederim" dedi.
      Dişli, "Kuzey Irak yönetiminin Kürt yönetimine devrinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğinin" sorulması üzerine, eskiden beri Kuzey Irak’ta federal bir yapı bulunduğunu söyledi.
      Bunun Irak Anayasasının da içinde bulunduğunu dile getiren Dişli, Türkiye’nin başından beri Irak’la ilgili olarak, Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulmaması, herhangi bir etnik grubun diğer etnik gruplar üzerinde bir baskı oluşturmaması ve Kerkük’ün statüsü konularına çok önem verdiğini söyledi.
      Dişli, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerinin devam ettiğini ve bunları bütün Irak yönetimlerine ilettiklerini ifade etti.
     
     "F-16 KRİZİ YOK"
      "F-16 krizini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Dişli, "Öyle bir kriz olmadığını düşünüyorum. Bunu, ABD Büyükelçisi de söyledi. Sayın Bakan da ’önümüze belgeler gelmedi, gelince değerlendireceğiz’ dedi" diye konuştu.
      AK Parti Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, ABD ve müttefiklerinin, Türkiye’nin bölgede istikrarsızlığa doğru gitmesini istediğini öne sürdü.
      Aktaş, "Türkiye, bölgesinde istikrarlı ve güçlü olduğu müddetçe, ABD ve dış güçlerin bölgeyi dizayn etmesi mümkün değildir. Türkiye’yi yıpratma çabaları var. Türkiye’deki birlik beraberlik, sağduyu, irade, güçlü ve istikrarlı bir Hükümet, inşallah bunlara fırsat vermez diye düşünüyorum" dedi.
     
     "KUZEY IRAK, TERÖR ODAKLARI İÇİN LABORATUVAR"
      TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, ABD askerlerinin Kuzey Irak’tan çekilmesinin başta Türkiye olmak üzere, her ülkeyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
      Kuzey Irak’ta çok büyük bir karışıklık olduğunu, oradaki grupların kendi içlerinde takıştığını ifade eden Dülger, bölgenin, dünyanın her tarafından gelen terör odakları için bir laboratuvar olduğunu kaydetti.
     
     "SINIR ÖTESİ OPERASYON SON ÇARE..."
      TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, gazetecilerin, ABD uçaklarının Türk hava sahasını ihlalleriyle ilgili sorularını yanıtlarken, "Amerikalılar bunun kazaen olduğunu söylediğine göre, bir müttefikimizin bu söylediklerine inanmak durumundayız. İhlalin nasıl ve nereden vuku geldiğini, yanlışlık yapılacak bir yer olup olmadığını askeri makamlarımız bilir" dedi.
      Yakış, sınır ötesi operasyonun en son çare olarak görülmesi gerektiğine savunarak, "Hiç bir zaman ilk seçeneklerden biri olmamalı. Geçmişte sınır ötesi operasyonlar yaptık. Oradaki PKK altyapısını tahrip edip döndük, fakat bir süre sonra PKK o altyapıyı yeniden oluşturdu. Bunun, kalıcı çözüm olarak görülmemesi gerekir. Bir süre altyapısını tahrip edip, onlara zayiat verdirmek hedefse yapılabilir ama bu, nihai, kalıcı bir çözüm değildir" görüşünü ifade etti.
      Emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı’nın, 1 Mart Tezkeresi ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine de Yakış, bunun 10 kişiye sorulması halinde 10 farklı yanıt alınabileceğini ifade etti. Yakış, "Nereye kadar Irak toprağına girebilirdik, onu da değerlendirmek gerekir. Irak sınırını korumak konusunda farklı olabilirdi ama Irak’taki diğer gelişmeleri etkilemek konusu daha ayrı bir konu..." dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:39

İLGİLİ HABERLER