Gündem
  • 29.8.2024 21:57

Alaska'da ortadan kaybolan milyarlarca yengecin akibeti belli oldu

Bilim insanları Alaska'daki milyarlarca yengecin nereye gittiğini buldu

Bilim insanları alarm veriyor: 2022'den itibaren Alaska yakınlarındaki Bering Denizi'nde milyarlarca yengeç yok olacak. İlk başta aşırı avlanma suçlansa da araştırmalar daha endişe verici başka bir nedene işaret ediyor : İklim değişikliği.

Daha sıcak su - açlık

Bering Denizi'nde küresel ısınma nedeniyle artan su sıcaklıkları, yengeçlerin metabolizmasının artmasına neden oldu. Bunun sonucunda gıda ihtiyaçlarını karşılayamadılar ve topluca açlıktan öldüler.

Ekosistem tehdit altında

Son yıllarda denizlerdeki sıcak hava dalgaları özellikle yengeç popülasyonlarına zarar veriyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre, Bering Denizi giderek buzsuz dönemler yaşıyor ve su sıcaklıkları artıyor, bu da birçok deniz yaşamının hayatta kalmasını riske atıyor.

Ekonomik sonuçlar

Yengeçlerin ortadan kaybolmasının sadece ekolojik değil aynı zamanda ekonomik sonuçları da var. Alaska'nın yengeç endüstrisi yılda 227 milyon dolardan fazla gelir sağlıyor ve artık yeni gerçeklere uyum sağlamak zorunda kalacak.

kısır döngü

İklim değişikliği, yırtıcılar da dahil olmak üzere deniz hayvanlarının yeni bölgelere göçüne yol açıyor. Bu durum, suların ısınması nedeniyle halihazırda gıda sıkıntısı çeken yengeç popülasyonları üzerinde ek bir baskı oluşturuyor.

Alaska'da yengeçlerin kitlesel olarak ortadan kaybolması, iklim değişikliğinin gezegenimizdeki ekosistemleri nasıl etkilediğine dair endişe verici bir sinyaldir. Küresel ısınmayla mücadele için önlem almazsak, sadece yengeçleri değil, diğer birçok hayvan ve bitki türünü de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız ve bu, tüm gezegen için geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacaktır.

Güncellenme Tarihi : 30.8.2024 22:01

İLGİLİ HABERLER