Gündem
  • 2.6.2024 13:00

Alaska'daki nehirler pas rengine döndü. Nedeni bilim adamlarını şaşırttı

Alaska'daki Arctic Milli Parkı'nın Kapılarındaki pas renkli Kutuk Nehri'nin havadan görünümü. 

Yeni bir araştırmaya göre, Alaska'daki nehirler ve dereler, permafrost'un çözülmesiyle açığa çıkan zehirli metaller nedeniyle temiz, berrak maviden paslı turuncuya dönüştü..

Bu bulgu, Alaska'nın Brooks Sıradağları'ndaki su yollarında 75 noktada testler yürüten Ulusal Park Servisi tarafından görüntülendi. Ortaya çıkan görüntü, Davis'teki Kaliforniya Üniversitesi ve ABD Jeoloji Araştırması'ndan araştırmacıları şaşırttı. 

Communications: Earth & Environment dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bölgedeki nehirler ve dereler son beş ila 10 yıl içinde paslanmış ve bulutlu ve turuncu bir renk almış gibi görünüyor.

Araştırmacılar, permafrostun erimesi ve su yollarının yeraltında. binlerce yıl kilitli kalan minerallere maruz kalması nedeniyle, bazılarının nehir ve akarsu ekosistemleri için toksik olan demir, çinko, bakır, nikel ve kurşun gibi metallerden kaynaklandığını tespit etti

 “Bunu Kaliforniya'nın bazı kısımlarında, Appalachia'nın madencilik geçmişimizin olduğu bazı kısımlarında görmeye alışkınız. Bu, 1850'lerdeki bazı madencilik hamlelerinden bu yana 100 yılı aşkın bir süredir etkilenen ABD kıtasındaki nehirlerde meydana gelen klasik bir süreç" dedi çalışmanın ortak yazarı ve çevresel toksikoloji profesörü Brett Poulin..

"Fakat en uzak vahşi doğalardan birindeyken ve bir maden kaynağından uzaktayken bunu görmek çok şaşırtıcı."

Alaska'nın Arktik Milli Parkı Kapıları'ndaki Kutuk Nehri'nin berrak mavi suya dökülen turuncu boyaya benzeyen havadan görünümü.

Alaska'nın Arktik Milli Parkı Kapıları'ndaki Kutuk Nehri'nin
berrak mavi suya dökülen turuncu boyaya benzeyen havadan görünümü. 

Ken Hill/Milli Park Servisi

Çalışma, kutup topraklarının doğal olarak permafrostlarında organik karbon, besin maddeleri ve cıva gibi metaller içerdiğini söylüyor. Yüksek sıcaklıklar, permafrost eridikçe bu minerallerin ve etraflarındaki su kaynaklarının buluşmasına neden oldu.

Araştırmalar Kuzey Kutbu'nun dünyanın geri kalanından dört kat daha hızlı ısındığını gösteriyor.

Poulin, "Gördüğümüze inandığımız şey, toprağın erimesinin başka yerlerde olabileceğinden daha hızlı olduğudur" dedi. “Bu gerçekten iklim değişikliğinin beklenmedik bir sonucu.”

Alaska's rivers are turning toxic ORANGE - and experts say it could happen  to more water supplies across the world | Daily Mail Online

Araştırmacılar, farklı nehir ve akarsularda renk değişiminin ne zaman meydana geldiğini belirlemek için uydu görüntülerini kullandı.

Poulin, "Bunun gerçekleştiği birçok yerde, en ciddi artışlar 2017 ile 2018 yılları arasında gerçekleşti ve bunlar o noktada kaydedilen en sıcak yıllara denk geldi" dedi.

Bu renk değişikliği, su yaşamındaki “dramatik düşüşlerle” bağlantılı olup, permafrostun devam eden erimesinin, içme ve balıkçılık için bu su yollarına bağımlı olan toplulukları nasıl etkileyeceğine dair endişeleri artırmaktadır.

Araştırmacılar, yalnızca Alaska'nın Arktik nehirlerinde "geçim, spor ve ticari balıkçılık açısından kritik" olan çeşitli balıkların bulunduğunu yazdı. Poulin, yerel toplulukların yedi yıl öncesinden başlayarak araştırmacıları incelemek için endişelerini ve gözlemlerini dile getirdiklerini söyledi.

Suyun bir kısmının pas lekeli olduğu Alaska'nın Arktik Milli Parkı Kapıları'ndaki Kutuk Nehri'nin havadan görünümü . 

Ken Hill/Milli Park Servisi

Bu fenomeni yaşayan tek eyalet Alaska değil. Alaska'daki araştırmacıların bulgularını kamuoyuna açıklamasından sadece bir ay önce yayınlanan başka bir çalışma, Colorado'daki Rocky Dağları'nın, diğer şeylerin yanı sıra, ısınan iklimden nasıl benzer etkiler gördüğünü ayrıntılarıyla anlatıyor.

Su Kaynakları Araştırması tarafından yayınlanan çalışma , son 30 yılda Colorado'nun 22 dağ deresinde metal konsantrasyonlarının (sülfat, çinko ve bakır) arttığını belirtiyor. Araştırmacılar, artışın yarısının azalan nehir akışından kaynaklandığını, diğer yarısının ise minerallerin ana kayadan sızmasına izin veren donmuş toprağın çözülmesinden kaynaklandığını buldu.

Bu çalışmalar geçmişte ABD'nin ötesine geçmiştir. Dağ nehirleri ve derelerindeki metal ve nadir toprak elementi konsantrasyonlarındaki artışlara ilişkin benzer araştırmalar Şili'deki And Dağları'nda , Avrupa Alpleri'nde ve kuzey İspanya'daki Pireneler'de yapılmıştır .

Her ne kadar bu alanların bazıları madencilik sahalarına maruz kalmış ve bu nedenle yıllar içinde nehirlerde ve akarsularda metal konsantrasyonları görülmüş olsa da, kaydedilen artışlar iklim değişikliğinin dağlardaki su kaynaklarını nasıl etkilemeye devam edeceği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Alaska'daki araştırmacılar, metal ve mineral kaynaklarının yerlerini, su ve insan yaşamının nasıl etkileneceğini belirlemek amacıyla çalışmalarına önümüzdeki yıllarda da devam edecek.


 

Güncellenme Tarihi : 3.6.2024 22:03

İLGİLİ HABERLER