Gündem
  • 16.6.2005 00:02

ALMAN MECLİSİNE SUNULAN TÜRKİYE ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

BERLİN - Alman Birlik partileri (CDU/CSU) tarafından federal meclise sunulan ''Türkiye ile mevcut sorunlar dışlanmamalı'' başlıklı önerge reddedildi.
     Oylamada, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Birlik 90/Yeşiller Partisi ''ret'' oyu verirken, Hür Demokrat Parti (FDP) çekimser kaldı.
     SPD Milletvekili Lale Akgün, Birlik partilerinin önergesiyle Türkiye'nin genel olarak karalanmaya çalışıldığını ifade eden Akgün, Birlik partilerinin AB zirvesi öncesinde Türkiye'nin AB'ye uygun olmadığını göstermeye çalıştığını kaydetti.
     Akgün, Birlik partilerinin Türkiye'yi Avrupa'nın güvenliği için istediklerini, AB'nin karar mekanizmalarına dahil edilmesineyse karşı çıktıklarını belirterek, ''Eğer AB'nin ortak değerler üzerine kurulmasını istiyorsak ve sadece bir ekonomik topluluk olarak kalmasını istemiyorsak federal hükümetin Avrupa politikası doğrudur'' dedi.
     Birlik partileri grubundan Hartmut Koschyk ise Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alınmasını Avrupa için büyük bir hata olarak nitelendirdi. Koschyk ayrıca, askerliğini yapmadığı ya da suç işlediği gerekçesiyle kişileri vatandaşlıktan çıkartan Türkiye'nin tutumunu da eleştirdi.
     FDP milletvekili Max Stadler, önergenin Türkiye'nin AB üyeliği konusunu ele almamasını bir eksiklik olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine ''ucu açık'' olarak başlanmasından yana olduklarını, sonucu konusunda da şimdiden tahminlerde bulunulmasının yanlış olacağını söyledi.
     İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Fritz Rudolf Körper de, çifte vatandaşlık sorunlarının Türkiye'nin AB üyeliği konusuyla bağdaştırılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin AB üyeliğinin İslamcı akımları güçlendireceği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, aksine laik bir Müslüman ülkenin AB'ye girmesinin bu akımların durdurulmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:21

İLGİLİ HABERLER