Gündem
  • 29.4.2006 09:31

ALMAN YETKİLİDEN 'MİLLİ GÖRÜŞ' YORUMU...

Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) Başkanı Heinz Fromm, Berlin'de İslam dini ve aşırı İslamcı örgütlerle ilgili olarak açılan sergide Milliyet'in sorularını yanıtladı.
Almanya'daki Müslümanların yüzde 99 gibi büyük çoğunluğunun yasalara saygılı olduğuna ve tehlike yaratmadığına dikkat çeken Fromm, "Müslümanların büyük çoğunluğu, dinlerini barışçı şekilde icra ediyor ve bunu aşırı dinci emeller için kullanmadan yapıyor" dedi.

'Genelleme olmaz'
Fromm, hareket kurallarının temelinin Kuran olduğu noktasından yola çıkan İslam Toplumu Milli Görüş'ü (İGMG) izlemeye devam edeceklerini de vurguladı.
Fromm, Almanların Müslümanları tehlike gibi gördüğünü hatırlatmamız üzerine şunları söyledi:
"Böyle bir genelleme yapılamaz. İslam diniyle aşırı İslamcılar farklı şeyler. İslamizmin farklı şekilleri var. Dini gerekçelere dayandırılan bir katı radikallik var. Avrupa'da ve Almanya'da terörist saldırı yapmaya hazır ve bunu yapabilecek radikaller var. Biz bu grupları izliyoruz."
Heinz Fromm'a İslam Toplumu Milli Görüş'ün (İGMG) yıllardan beri Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın yıllık istihbarat raporlarında yer aldığını, Berlin'deki İslam sergisinde "legal İslamcı örgüt" bulunduğunu belirterek, neden izlemeye devam ettiklerini sorduk. Fromm sorumuzu şöyle yanıtladı:
"Milli Görüş esas olarak dini kurallara göre hareket etmek isteyen, burada bir anayasa olduğunu, devlet gücünün halkın hâkimiyetine ve siyasi seçimlere dayandığı gerçeğini kabul etmeyen bir organizasyondur. Bu organizasyon, hareket kurallarının temelinin Kuran olduğu noktasından yola çıkıyor.

'Düzenimize ters'
Bu, anayasal düzenimize ters düşüyor. Suç işlemeseler bile, yasalarımıza göre onları takip etmemiz gerekiyor."
Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı'na, Alman istihbarat birimlerinin bazı camileri gözleyip vaazları izleyeceği şeklinde Alman basınında çıkan haberleri hatırlatarak, İslamcıları takip edebilecek Türkçe, Arapça bilen yeterli elemanları olup olmadığını da sorduk.
Fromm, "Kimleri, nasıl izlediğimizi söyleyemem, bunu anlayışla karşılayın" demekle yetindi.

'Almanya da hedef'
BfV Başkanı Fromm, "Almanya, İslami terörizmden endişe duyuyor mu?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Almanya, teröristlerin hem hedefi hem de buluştuğu ülke. Eğer Bin Ladin ve El Zavahiri'nin açıklamalarını okursanız, Almanya'nın da hedef gösterildiğini anlayabilirsiniz. Bu nedenle, terör açısından istisna teşkil edecek ülke değiliz. Ortaya çıkardığımız bazı olaylar sonucu, birtakım eylemlerin Almanya'da planlandığını saptadık."

26 BİN 500 ÜYELİ TEŞKİLAT

Almanya'nın demokratik ilkelerini, anayasal düzenini ve laik niteliğini koruma amacını güden iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi (BfV), Milli Görüş'ün bütün yayınları ve internet sayfası ile Milli Gazete'yi içerik açısından sürekli kontrol ediyor.
Anayasayı Koruma Teşkilatı yıllık istihbarat raporlarında da, bu yayın organlarından örnekler sunuluyor. Son yayımlanan 2004 istihbarat raporuna göre, Milli Görüş'ün Almanya'da 26 bin 500 üyesi bulunuyor. Ülkede Milli Görüş'e bağlı cami ve kültür derneklerinin sayısı 514 olarak bildiriliyor. Raporda Milli Görüş'ün herhangi bir şiddet olayına karıştığı yolunda bir bilgi yer almıyor.

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:36

İLGİLİ HABERLER