Ekonomi
  • 8.6.2021 12:02

Altın fiyatları için gözler ABD enflasyonunda!

Altın fiyatları, yatırımcısı tarafından son dakika haberleri ile takipte yer almaya devam ediyor. Küresel piyasalar ABD ekonomisindeki enflasyon verisinin ne olacağı konusunda beklemeye geçerken ons altın fiyatları da beklentiler dahilinde fiyatlanmaya başladı. Uzmanlar altında yönün tayin edilmesi için ABD verilerinin beklendiğini söyledi.

ABD'de açıklanacak olan enflasyon oranı küresel ekonomilerin yön bulmasında önemli rol oynuyor. Dev ABD ekonomisindeki enflasyonda oluşan yükseliş beklentisi piyasaları hareketlendiriyor. Analistler enflasyonda yükseliş bekliyor ve verinin açıklanmasının ardından altın fiyatları üzerinde karışık etki görülebileceğini belirtiyorlar.

Enflasyonun yüksek gelmesi halinde altına yatırımın artacağı beklentisi varken bir yandan da Fed'in tahvil alımını azaltmayı tartışacak olması farklı dinamikleri tetikleyebileceğine değinen analistler karışık seyre karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

ALTIN DENGEYE GELİYOR

Altın 1900 dolar seviyesinde denge bulmaya çalışsa da sert satış dalgaları etkisini sürdürüyor. Uluslararası piyasalarda ons altın fiyatı 1900 dolar seviyesinin hafif üzerini test ettikten sonra yine düşüş yaşadı. Ons altın gün içinde en düşük 1895 dolar, en yüksek 1903 dolar seviyesini gördü. Gram altın ise 526 lira seviyesinde işlem görüyor.

GRAM ALTINDA 650 LİRAYA YÜKSELİŞ OLABİLİR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yıldırımtürk, altın fiyatlarının ABD'den gelecek olan haberlerle yön bulacağını söyledi.

Yıldırımtürk'ün açıklamaları şöyle:

ABD'de Biden hükümeti döneminde çok yüksek likidite sunulduğu için enflasyon olasılığı gündemdeydi. Fed Başkanı Powell, enflasyon olsa da faiz artırımına gitmeyeceğiz yorumunda bulunmuştu ve bu konuda ısrarlı davranıyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek likidite nedeniyle enflasyon oluşacağına ilişkin tedbir alınması gerektiğini söylemişti. İlk çeyrekte zayıf altın fiyatlarını görmüştük. Bunun sebebi kripto paralara olan ilgilinin artması. İkinci çeyrekte ise dolar zayıflamaya başladı. Kripto paralarda yaşanan tedirginlikler oradan çıkan paranın altına yönelmesine neden oldu.

FED FAİZİ ARTIRIRSA...

Fed'in faiz artırımı kararı alması halinde altın baskılanmaya devam edebilir diye düşünüyorum. Bizim bölgemizde oluşan jeopolitik gerginlikler tedirginlik yaratıyor ve bu da altını destekliyor.

AŞI POZİTİF ETKİ YARATIYOR

Aşının yapılmış olması, Çin, İngiltere, ABD gibi ülkelerde hayatın normale dönmeye başlamasının etkisi var. Üretimle beraber tüketimin başlayacağı beklentisi oluştu.

ALTIN GEÇEN SENEKİ GİBİ HIZLI YÜKSELMİYOR

Altın fiyatları 2020 yılındaki yükselişini gerçekleştirmiyor. Mayıs ayında yüzde 6.2 kazandırdı. Ons altın 1900 dolar seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. 1900 dolar aşıldığında 1950 dolar görülebilir. Düşüşlerde ise 1880-1870 dolar destek olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki hafta Fed'in faiz toplantısı sonrasında Powell'ın yapacağı açıklama önemli olacak ve faiz artırmayacağını söylerse ons altın 1950 dolara kadar yükselebilir.

ALTINDA HEDEFLER

Geçtiğimiz günlerde 527 liraya yükselen gram altın fiyatı görmüştük. Gerilemlerde 520 lirayı görebiliriz. Belki 515 lirada görülebilir kısa vadeli görüşüm bu. Yükselişte 540 lirayı görebiliriz. Eylül-Ekim ayı itibarıyla yükseliş trendi görülebilir. 2000-2150 dolar seviyesi onsta görülebilir. Çarpan etkisiyle gram altın 600-650 liraya doğru toparlanabilir.

Enver Erkan - Tera Yatırım Başekonomisti

Yatırımcılar, Fed'in varlık alımlarını azaltmak hakkında ne zaman konuşacağına dair zamanlamayı değerlendiriyorlar. Bu kapsamda, Yellen'in faiz açıklamaları kadar bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon raporu da Fed'in ay ortasındaki toplantısı öncesinde önemli bir yer tutuyor ve altın bu süreçte 1900 USD civarında ve az altındaki seyrine devam ediyor.

 

Güncellenme Tarihi : 8.6.2021 12:08

İLGİLİ HABERLER