Ekonomi
  • 5.9.2021 12:58

Altın fiyatları için ibre yukarı döndü!

Gram altın fiyatları, ons altın tarafından esen rüzgârın etkisiyle haftanın son işlem günü hareketlendi. ABD’de açıklanan istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla, piyasalarda likiditenin süreceği beklentisi arttı ve ons altın yükseliş kaydetti. Gün içi 481 lirayı gören gram altın ons ile beraber 490 lirayı test etti. Öte yandan altın, hisse senedi ve döviz piyasaların gündeminde Eylül ayı için 2 kritik konu bulunuyor.

Ons altın fiyatları ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından 1834 ile yaklaşık son 1 ayın en yüksek seviyesine yönelirken, gram altın fiyatları ise gün içi en düşük 481 lirayı görmesinin ardından yönünü yukarı çevirerek 490 lirayı test etti.Gram altın fiyatları, 2 Haziran tarihinde 538 lirayı görmüş ardından ayın ortasından sonra 500 liranın altına sarkmıştı. 9 Ağustos tarihinde sert düşüş kaydeden altın fiyatları 470-460 lira bandına kadar geri çekilmesinin ardından tepki alımlarıyla yükselmişti.

Gram altın son 3 ay dikkate alındığından yüzde 8'in üzerinde gerileme kaydederek yatırımcısını üzdü. Gram altın 3 Haziran tarihinde 528 lirayı test etmişti. Bir önceki günde ise 538 lirayı görerek tarihi zirvesine yakın seyretti.

ONS ALTIN FED'İN AÇIKLAMALARIYLA YÖN BULDU

Fed ilk kez Haziran toplantısında Şahin bir tutum sergiledi ve varlık alımları konusunda iletişimde olacağız mesajı verdi. Bu açıklamaya ilk tepkiyi gram altın fiyatları için kritik olan ons verdi. Altında hızlı bir geri çekilme görüldü. Fed sonra yine güvercin görünerek piyasaları destekledi durumu toparladı.

Hem hisse senedi piyasaları hem de tahvil faizleri konusunda fikir vermesi açısından piyasaların adeta bir ölçüm göstergesi olan altın ons fiyatı için önemli teknik destek seviyeleri şöyle:

Yükselişlerin hız kazanabilmesi için önce 1900 dolar psikolojik direnci, ardından 1960 dolar düzeyinin geçilmesi önemli. Bu seviyelerde sonra ons altın, artık yeni tarihi zirvelerini test etme imkanı bulabilir. Analistler tarafından alt tarafta ise özellikle 1680-1650 dolar bandının aşağı yönlü kırılması durumunda yeni dip arayışı başlayabileceği ifade edildi. 1700-1900 dolar arasında ise altının ons fiyatı yine yön arayan sıkışık seyrini sürdürebileceği bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 5.9.2021 13:00

İLGİLİ HABERLER