Gündem
  • 1.12.2023 11:20

Amerika HAMAS'a desteği kesmemiz için tehdit etti

Hamas'ın Türkiye'de para toplama özgürlüğü Washington'u kızdırdı! Amerikalı bir yetkili Ankara'ya gelerek konuyu yetkililerle görüşüyor

https://arabicpost.net/wp-content/uploads/2022/09/20hamas-superjumbo.jpg

Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh - Reuters

ABD Hazine Müsteşarı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, 30 Kasım 2023 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türk hükümet yetkilileriyle Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) özgürlüğüne ilişkin "derin endişe" duygusunu görüştüğünü söyledi. 

HAMAS'a Türkiye'de para yardımı yapılmasını engelleyeceğiz

Nelson, Türkiye'nin Hamas'ın bağış toplama planlarında "önemli" bir konuma sahip olduğunu ve grubun İsrail'le savaşın ortasında daha fazla nakit arayışı içinde olması nedeniyle muhtemelen bundan faydalanacağını iddia etti.

Nelson, İstanbul'da gazetecilere verdiği demeçte, "Hamas'ın (burada Türkiye'de) fon toplamaya ve mali destek almaya devam edebilme yeteneğinden derin endişe duyuyoruz" dedi.

Çoğu Batılı müttefikinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine Türkiye, Hamas'ı terörist bir grup olarak görmüyor ve onun bazı siyasi liderlerine ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas savaşçılarını "özgürlük savaşçıları" olarak tanımladı ve son haftalarda Gazze'yi bombalaması nedeniyle İsrail'i "terörist devlet" olarak eleştirdi.

İsrail'in en yakın müttefiki ABD, 7 Ekim'deki Mescid-i Aksa Tufanı'nın ardından Hamas'ın finansmanını sınırlama çabalarının bir parçası olarak çok sayıda Türk kuruluşu ve şahsına yaptırımlar uyguladı.

Nelson, Türkiye'nin Hamas'ın bağışçılardan, yatırım portföylerinden, hayır kurumlarından ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan para toplamaya yönelik önceki çabalarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Türkiye, Hamas'ın meşruiyetine inansa bile grubun yerel yasaları ihlal edebileceğini kaydetti ancak bunun somut bir örneğini vermedi.

Dedi ki: "Türkiye'nin ABD yaptırımlarına bakılmaksızın, yerel yasal yetkilileri altında bu sorunu ele alması için yeterli fırsat var."

Nelson, Türk yetkililerin kendisine, ülkenin Hamas'ı terör örgütü olarak kabul etmediğini hatırlattığını, ancak Türkiye'nin kara para aklama ve şiddetin doğrudan finansmanı da dahil olmak üzere yerel yasaların ihlal edilmesine de tolerans göstermeyeceğini sözlerine ekledi.

Washington, Hamas'ın yüz milyonlarca dolar değerindeki yatırım portföyünün Türkiye, Sudan, Cezayir, BAE ve başka yerlerde faaliyet gösteren şirketleri içerdiğini söylüyor.

Nelson ayrıca, Ukrayna'daki savaşta kullanılan çipler, yarı iletkenler ve diğer bileşenler de dahil olmak üzere Rusya'ya yardım ettiğinden şüphelenilen Türk kuruluşlarına ABD'nin daha fazla yaptırım uygulama olasılığını da gündeme getirdi.

Ankara, yaptırımlara prensipte karşı çıktığı ve işgali kınamasına rağmen hem Moskova hem de Kiev ile iyi ilişkiler sürdürdüğü gerçeği ışığında, Washington'dan iddialarına ilişkin kanıt sunmasını istedi.

 



 

Güncellenme Tarihi : 2.12.2023 12:58

İLGİLİ HABERLER