Gündem
  • 9.3.2026 12:51

Amerika ile İsrail arasında gerilim çıktı, Trump İsrail'e öfkelendi

Savaşta ilk büyük çatlak: ABD ile İsrail karşı karşıya geldi! Tel Aviv’in hamlesi Trump’ı kızdırdı

Son Dakika: ABD ile İsrail arasında İran'a yönelik saldırılar konusunda ilk ciddi görüş ayrılığı ortaya çıktı. İsrail'in İran'daki yakıt depolarını hedef alan geniş çaplı saldırıları Washington'da rahatsızlık çıkardı..

İbrani medyası, ABD ordusu ile İsrail arasında gerginlik belirtileri olduğunu ve bunun nedenlerini açıkladı.

İsrail Kanal 12, Pazar akşamı, İsrail'in İran'daki petrol tesislerine düzenlediği saldırının ardından ABD ordusu ile İsrail arasında gerginlik yaşandığını bildirdi.

İbrani medyası, ABD ordusu ile İsrail arasında gerginlik belirtileri olduğunu ve bunun nedenlerini açıkladı.

İran petrol tesislerine yapılan saldırının ardından ABD ordusu ile İsrail arasında gerilim artıyor / RT

Üst düzey bir ABD güvenlik yetkilisi şunları söyledi: "İsrailliler petrol tesislerine yönelik saldırılar hakkında bizi önceden bilgilendirdiler, ancak saldırıların bu ölçekte olacağından bahsetmediler."

Bir güvenlik yetkilisi, "Bunun akıllıca bir hareket olduğuna inanmıyoruz" diye ekledi.

Cumartesi akşamı İsrail, İran'daki "altyapıyı" hedef alma tehditlerini yerine getirdi ve İsrail Hava Kuvvetleri, İran'ın başkenti Tahran'daki yakıt depolarını ve petrol tesislerini bombaladı.

İsrail kaynakları, Tel Aviv'in savaşın bir sonraki aşaması kapsamında İran'daki petrol depolama tesislerine saldırılara başladığını bildirdi.

İsrail ordusu, Şubat ayı sonlarında İran'a yönelik saldırıların başlamasından bu yana ilk kez, Tahran'da İran'daki askeri kuruluşlar da dahil olmak üzere tüketicilere yakıt dağıtan yakıt dağıtım merkezlerini bombaladığını duyurdu.

İsrail ordusu sözcüsü, Cumartesi gecesi - Pazar sabahı "X" platformu üzerinden yayınlanan bir açıklamada, "Hava Kuvvetleri uçakları Tahran'daki birkaç yakıt tankına saldırdı" dedi.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "Bu, İran rejiminin askeri altyapısına verilen zararı derinleştirmede atılan önemli bir adımdır" dedi.

"İran askeri güçleri bu tankları askeri altyapıyı işletmek için doğrudan ve sık sık kullanıyor ve bunlar aracılığıyla İran içindeki askeri kuruluşlar da dahil olmak üzere çeşitli birimlere yakıt aktarılıyor" şeklinde açıklama yaptı.

Görüntüler ve videolar, başkent Tahran üzerinde gökyüzüne yükselen alevleri ve dumanı gösterdi.

Yakıtın bitişikteki yan yollara sızmasının ardından, petrol tanklarının yakınındaki sokaklarda alevlerin yayıldığı da belgelendi.

Trump'ın İsrail saldırılarından duyduğu hoşnutsuzluğa dair haberlerin ortasında Whitkopf ve Kushner, İsrail'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

ABD'li üst düzey bir yetkili, Channel 12'ye yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'nın temsilcileri Steve Wittkopf ve Jared Kushner'in, İran ile devam eden çatışma ortamında görüşmeler yapmak üzere Salı günü İsrail'i ziyaret etmeyi planladıklarını doğruladı.

Trump'ın İsrail saldırılarından duyduğu hoşnutsuzluğa dair haberlerin ortasında Whitkopf ve Kushner, İsrail'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Lejyon-Medya

İsrail televizyon kanalı Kanal 12, üst düzey bir kaynağa atıfta bulunarak, "planlanan ziyaret, İsrail'in İran petrol tesislerine yönelik son saldırıları nedeniyle İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri arasında artan gerilimlerin ortasında gerçekleşiyor" dedi.

ABD'li üst düzey bir güvenlik yetkilisi Channel 12'ye verdiği demeçte, "İsrail, petrol altyapısını hedef alma planları konusunda Washington'ı önceden bilgilendirdi, ancak saldırıların bu kadar büyük ölçekli olacağını belirtmedi" dedi.

Sözlerine ek olarak, "ABD ordusu büyük ölçüde sembolik bir saldırı bekliyordu ve operasyonun kapsamına şaşırdı," dedi ve "Bunun akıllıca bir fikir olduğunu düşünmüyoruz."

"ABD yetkililerinin, Tahran'ın sivil nüfusuna yakıt sağlayan altyapıyı hedef almanın, kitleleri İran rejimi etrafında birleştirerek ve kamuoyunu İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri aleyhine çevirerek ters tepebileceğinden endişe duyduklarını" belirtti.

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, "yakıt depolarına yapılan saldırıların kısmen Tahran'a İsrail'deki sivil yerleşim yerlerini hedef almayı bırakması yönünde bir mesaj gönderme amacı taşıdığını" söyledi.

Kanal 12, "grevlerle ilgili tartışmaların şu ana kadar ağırlıklı olarak askeri düzeyde gerçekleştiğini ve hükümetler arasında net bir siyasi mesajın bulunmadığını" belirtti.

Pazar günü erken saatlerde ABD Enerji Bakanı Chris Wright, "Amerika Birleşik Devletleri İran'ın enerji altyapısını hedef almayacak" demişti.

İranlı yetkililerin Pazar akşamı , İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin benzer saldırılarına karşılık olarak Orta Doğu'daki petrol tesislerine saldırı düzenlemekle tehdit ettiklerini belirtmekte fayda var .

Hatem el-Enbiya Merkez Karargahı sözcüsü, "İran altyapısına yönelik saldırılar durmazsa benzer önlemler alınacaktır" açıklamasını yaptı.

Kaynak: RT + İbrani medya

 

Güncellenme Tarihi : 9.3.2026 12:58

İLGİLİ HABERLER