
Amerika Türkiye'ye F-35 vermeye hazırlanırken İsrail'de panik çıktı
ABD, Türkiye'ye gelişmiş gizli uçak satmaya hazır görünüyor ve İsrail endişeli
İsrail, bölgedeki askeri avantajına zarar vereceğinden endişe ederek Trump yönetimine F-35 jetlerinin Türkiye'ye satılmasına karşı mesajlar gönderdi; Kudüs ise Trump ile Erdoğan arasındaki yakın ilişkiler ve Amerikan'ın antisemitik saldırılarına karşı yeterli önlem almaması nedeniyle endişeli.
Üst düzey İsrailli yetkililer Salı günü, İsrail'in Trump yönetimine, bölgedeki niteliksel askeri üstünlüğünün aşınması endişesini dile getirerek, Türkiye'ye F-35 hayalet savaş uçağı satışına karşı mesajlar ilettiğini doğruladı.
İsrail endişeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik giderek artan düşmanca söylemine ilişkin artan hayal kırıklığının ortasında ortaya çıkıyor. Son aylarda Erdoğan sözlü saldırılarını artırdı, en son olarak "Allah Siyonist İsrail'i yok etsin" dedi ve ülkeyi "terör devleti" olarak nitelendirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan'a olan sevgisini dile getirerek, "Onu seviyorum ve o da beni seviyor. Başbakana şunu söyledim: Bibi, Türkiye ile bir sorunun varsa, çözmene yardım edeceğim."
Bu güvencelere rağmen İsrailli yetkililer, Washington'ın Erdoğan hükümetiyle sıcak bağlarını sürdürmesine rağmen, Ankara'nın düşmanlığını dizginlemek için hiçbir Amerikan çabası görmediklerini söylüyorlar. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile düzenli olarak görüşüyor ve Trump, Erdoğan ile doğrudan temas halinde kalmaya devam ediyor.
Bu arada İsrail ve Türkiye, Azerbaycan'ın arabuluculuk yaptığı Suriye'deki duruma odaklanarak Bakü, Azerbaycan'da iki tur diyalog düzenledi. ABD bu görüşmelere dahil olmadı ve şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.
Eski Başkan Joe Biden döneminde ABD, F-35'lerin satışını engelleyecek kadar ileri giderek Türkiye'yi sert bir şekilde eleştiriyordu. Ancak Trump yönetiminin şimdi anlaşmayı yeniden gözden geçirdiği ve Kudüs'te alarm yarattığı bildiriliyor; özellikle de ABD'nin gelişmiş uçağı diğer Orta Doğu ülkelerine satma konusundaki daha geniş düşüncesi göz önüne alındığında.
Başbakan Benjamin Netanyahu, yakın zamanda Dışişleri ve Savunma Komitesi'nde yaptığı brifingde konuya değinerek, İsrail'in muhalefetini ve anlaşmayı engellemek için devam eden diplomatik çabaları doğruladı. Komite üyeleri, satışın neredeyse kesinleştiği izlenimiyle ayrıldılar.
Son dönemde Suriye üzerinde uçan Türk savaş uçaklarının, Şam yakınlarında uçuş gerçekleştiren İsrail uçaklarına uyarı mesajları gönderdiği yönündeki haberler, iki ülke arasındaki artan stratejik gerginliği bir kez daha gözler önüne seriyor.
2019'da ABD—o zamanki Trump yönetimi altında—Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini edinme konusunda ısrar etmesinin ardından Türkiye'yi F-35 programından uzaklaştırdı. Washington, S-400'ün F-35 programı için bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve yeteneklerini Rus istihbaratına ifşa etme riski taşıdığını savundu ve bu da iki NATO müttefiki arasında önemli bir anlaşmazlığa yol açtı.
Güncellenme Tarihi : 15.5.2025 01:13