Gündem
  • 2.10.2024 22:33

Amerika'dan İsrail'e uyarı üzerine uyarı.. İran'ın nükleer tesislerini sakın vurma

Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını desteklemediğini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını desteklemediğini söyledi.

Biden, İsrail'in İran'ın nükleer programıyla ilgili tesislere misilleme saldırısı düzenleme olasılığına ilişkin soruya, "Cevap hayır" yanıtını verdi.

ABD'nin, İran'ın füze saldırısına nasıl yanıt verileceği konusunda İsraillilerle görüşeceğini söyledi.

Çarşamba günü daha önce yaptığı telefon görüşmesinde görüştüğü G7'nin tüm üyelerinin, İsrail'in "orantılı bir şekilde yanıt vermesi" gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

"İran rotasından çok uzaklaştı" dedi.

Biden, Netanyahu ile "nispeten yakın bir zamanda" görüşeceğini söyledi

 

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İsrailli mevkidaşı Başbakan Binyamin Netanyahu ile "nispeten yakın bir zamanda" görüşeceğini söyledi.

Biden, Joint Base Answers'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Muhtemelen yakın zamanda onunla görüşeceğim" dedi.

Beyaz Saray'ın açıklamalarına göre Biden ve Netanyahu en son 21 Ağustos'ta görüştü. O zamandan beri, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'ı zayıflatmaya çalışmasıyla bölgedeki durum önemli ölçüde daha gerginleşti.

Biden, ABD'nin saldırıya olası yanıtı konusunda İsrailli yetkililere doğrudan tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Biden, "İsraillilerle ne yapacaklarını görüşeceğiz" dedi.

Netanyahu'nun takma adını kullanarak, "Bibi'nin adamlarıyla sürekli görüşüyoruz" dedi.

Biden'ın Netanyahu ile son bir yıldır yaptığı telefon görüşmeleri, iki liderin İsrail'in Gazze'deki eylemleri konusunda fikir ayrılığına düşmesi nedeniyle zaman zaman gerginliklere yol açtı .

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin İran konusunda ne yaparsa yapsın "çok dikkatli" davranılması gerektiğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Tahran'ın Salı günü İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından, ABD'nin "baskın mesajının, 'İran'la ilgili ne yaparsak yapalım çok dikkatli olalım' olduğunu" söyledi.

İsrail bu saldırıya bir yanıt sözü verdi ve ABD yetkilileri bunun "sonuçları" olması gerektiği konusunda hemfikir. Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell Çarşamba günü "İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili olarak, yalnızca İsrail yanıt seçeneklerini düşünmüyor; aynı zamanda ABD de düşünüyor." dedi.

"Önümüzdeki birkaç gün içinde muhtemel angajmanlarımız, İsrail ve ABD arasındaki bakış açılarını mümkün olduğunca uyumlu hale getirmeye çalışmak olacak" dedi.

ABD, bir tür yanıtın önemli olduğunu kabul ediyor, ancak bölgenin "gerçekten bıçak sırtında dengede durduğunu ve daha geniş bir tırmanış veya sadece izole salvoların değiş tokuşu değil, daha sürdürülebilir bir düşmanlığın devam etmesi konusunda gerçek endişeler olduğunu ve bunun sadece İsrail'i değil, aynı zamanda stratejik çıkarlarımızı da tehlikeye atabileceğini" Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda sanal bir etkinlikte söyledi.

Yönetim ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ile "notları karşılaştırmaya" çalışacağını belirten Trump, "her iki tarafta da iletişim kanallarını açık tutmak ve bakış açılarının anlaşıldığından emin olmak için önemli çabalar sarf edildiğini" kaydetti.

"Son birkaç ayda sürpriz anlar yaşandı, bunun bir sır olduğunu sanmıyorum," diye itiraf etti.

Campbell, "İsrail'i destekleme kararlılığımızı her zaman dile getirdik. Güvenlik zorlukları gerçek. Tepkileri meşru. Ancak aynı zamanda, bu çatışmalar ne kadar uzun sürerse, tırmanışla ilişkili öngörülemeyen sorunlarla ilişkili zorlukların ve belirsizliklerin de o kadar gerçek olduğunu kabul ettiğimizi düşünüyorum" dedi.

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 01:17

İLGİLİ HABERLER