Gündem
  • 17.6.2024 21:15

Amerikan anketi : Türkler Trump'u mu yoksa Biden'i mi destekliyor

Pew anketi: İsrail dahil dünya Trump yerine Biden'a güveniyor

 İsrailliler kimi tercih ediyor? Joe Biden mı yoksa Donald Trump mı? Pew Araştırma Merkezi'ne göre bu durum İsrail için de geçerli. Aynı zamanda İsraillilerin çoğu Biden'ın Gazze'ye yaklaşımından hoşnutsuz.

Anket, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde ve başta İsrail ile İran tehdidi arasındaki savaş olmak üzere pek çok acil küresel çatışmanın ve dikkat edilmesi gereken diplomatik durumların olduğu bir dönemde gerçekleştirildi.

 Liderlere karşılaştırmalı güven

34 ülkede gerçekleştirilen anket, dünya genelinde Biden'a Trump'tan daha olumlu bakıldığını gösteriyor. İsrail'de Biden'a duyulan güven yüzde 57 ile Trump'ın yüzde 54'ünün biraz üzerinde bulunuyor. Bu duygu, Biden'ın ankete katılan 34 ülkeden 24'ünde genel olarak daha yüksek güven notu aldığı daha geniş küresel eğilimleri yansıtıyor. Ancak Trump üç ülkede daha iyi durumda: Türkiye (%10'Trump, %8 Biden), Macaristan (%37'ye karşı %24) ve Tunus (%17'ye karşı %10).

Genel olarak İsrailliler Oval Ofis'teki her iki adamdan da eşit derecede memnun görünüyor, ancak Biden'ın İsrailliler arasındaki onay oranının geçen yılın bu zamanına göre oldukça büyük bir düşüş yaşadığını da belirtmek gerekiyor (yüzde 68).

 

İsrail-Hamas savaşının ele alınması

Biden'ın Trump'a karşı az da olsa tercih edilmesine rağmen İsraillilerin yüzde 60'ı Biden'ın Gazze savaşını yönetmesinden memnuniyetsizliğini ifade ediyor. Bu memnuniyetsizlik hem Yahudi İsraillileri (%53) hem de Arap İsraillileri (%86) kapsamaktadır. Bu duygu uluslararası alanda da yankı buluyor; ankete katılan ülkelerdeki yanıt verenlerin yalnızca %31'i Biden'ın çatışmayı ele alışını onaylarken %57 bunu onaylamıyor.

Ancak İsrail'deki farklı sektörler arasındaki sonuçların daha fazla açıklanması gerekiyor.

Yahudi İsrailliler bunu onaylamıyor çünkü Biden'ın İsrail'in elini kolunu bağladığını ve IDF'nin savaşın hedeflerine ulaşmasını engellediğine inanıyorlar: Hamas'ın yenilgisi ve tüm rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönüşü.

Araplar bunu onaylamıyor çünkü Biden yönetimi, İsrail'in savaş planlarının bazı yönlerini bozsa bile genel olarak İsrail yanlısı bir tutum benimsiyor.

Mevcut çatışma bağlamında İsrailliler Trump'la daha mı mutlu olurlardı? Pew anketi bu konuya girmedi ama genel kanı öyle olacak.

Birincisi, Trump son yıllarda birçok İsraillinin mevcut cihatçı saldırıyı kolaylaştırdığına inandığı tavizleri İran'a vermezdi ve sınır kasabası Refah'a yönelik savaş planlarıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle İsrail'e silah sevkiyatını ertelemezdi. Pek çok kişi Trump'ın İsrail'e Lübnan'dan devam eden sınır ötesi saldırılara daha kararlı bir şekilde yanıt vermesi için daha fazla destek vereceğini düşünüyor.

Bunların hepsi elbette anekdot niteliğinde, ancak Trump, Biden'ın çatışmayı ele alma biçimine yönelik kamuoyu önünde yaptığı eleştirilerde bunu bizzat dile getirdi.

 İsrail'in ABD hakkındaki görüşleri

Biden ve Trump'a yönelik karışık duygulara rağmen İsrailliler, ABD hakkında genel olarak olumlu bir görüşe sahip; olumlu görüş belirtenlerin oranı yüzde 77'ye indi…  Bu oran bir önceki yıla göre yüzde 87' idi… İsraillilerin yalnızca yüzde 22'si ABD'ye olumsuz bakıyor.

Güncellenme Tarihi : 19.6.2024 11:16

İLGİLİ HABERLER