Gündem
  • 26.4.2024 10:34

Amerikan üniversitelerinde İsrail karşıtı olaylar yayılıyor.. Polis öğretim görevlilerini tutuklanı

ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
ABD'nin ünlü Columbia Üniversitesinde başlayan protesto, ABD geneline yayıldı. ABD polisi, Emory Üniversitesinde ekonomi profesörü Fohlin ile Felsefe Bölüm Başkanı McAfee'yi de ters kelepçeyle gözaltına aldı.

İKİ AKADEMİSYEN TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDI

Emory'de polis eylemlere katılan ve öğrencilerine destek veren ekonomi profesörü Caroline Fohlin ile Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'yi de ters kelepçeyle gözaltına aldı.

McAfee'nin gözaltına alınışı bir doktora öğrencisinin çektiği videoyla tüm dünyaya yayıldı.


Amerikan çevik kuvvet polisi, Teksaslı öğrencilerin oturma eylemini zorla dağıtıyor... Şiddetli çatışma görüntüleri ve onlarca kişinin tutuklandığına ilişkin haberler 


Amerikan medyası , 24 Nisan 2024 Çarşamba günü, yüzlerce öğrencinin sınıfı terk edip Gazze'ye destek için oturma eylemi başlatmasının ardından Teksas Eyalet Polisinin Austin'deki Texas Üniversitesi kampüsünde Filistin'e destek veren göstericileri tutukladığını bildirdi . .

Sosyal medyadaki videolar eyalet polisinin çevik kuvvet teçhizatı giyerek kalabalığı dağıtmaya çalıştığını gösteriyor.

Texas Tribune şu ana kadar 10 öğrencinin tutuklandığını ve gösterilerin devam etmesi halinde sayının büyük ihtimalle artacağını bildirdi.

Dallas Morning News ise polisin cop ve tüfek taşıdığını ve bazı güvenlik güçlerinin öğrenci göstericileri dağıtmak için sopa kullandığını bildirdi.

Öğrencilerin Gazze'yle dayanışma amacıyla yaptığı barışçıl gösteri diğer video kliplerde yer alırken, güvenlik güçlerinin saldırısına ve oturma eylemini zorla dağıtma girişimine tepki olarak "Bizi korkutamazsınız" gibi sloganlar atıyorlardı. .

Aynı kaynaklara göre, bu protesto ve gösteriler, üniversite yönetiminin, öğrencileri etkinliğe katılmanın sonuçları olacağı konusunda tehdit eden önceki uyarılarına rağmen gerçekleşti.

Bir üniversite sözcüsü yaptığı açıklamada, "Austin'deki Texas Üniversitesi, diğer üniversitelerde gördüğümüz gibi kampüs etkinliklerinin veya operasyonlarının aksamasına tolerans göstermez" dedi. 

Şöyle ekledi: "Öğrencilerin dersleri bitirip finallere çalıştıkları bu dönem, sınıfımızda önemli bir dönemdir ve biz her şeyden önce bu hayati işlevlerin kesintisiz ilerlemesini sağlamak için çalışacağız."

Austin'deki Texas Üniversitesi'ndeki öğrenciler, ülke genelindeki birçok üniversitede gerçekleşen diğer protestolara katıldılar ve geçen hafta çeşitli üniversite kurumlarında göstericilerin üniversitenin merkezinde kamplar kurduğu gösterilere tanık oldular.

Pek çok üniversite katılımcı öğrencileri uzaklaştırmakla tehdit ederken, Columbia Üniversitesi'nde 100'den fazla aktivist tutuklandı ve Columbia, güvenlik endişeleri nedeniyle derslerini hibrit bir sisteme (yüz yüze ve uzaktan) taşıdı.

Bu arada Amerikan Forbes internet sitesi , Gazze'yle dayanışma gösterisinde kolluk kuvvetleri ile öğrenci göstericiler arasında şiddetli çatışmaların çıktığını bildirdi.

Gazete, bu hafta Yale Üniversitesi'nde 50'ye yakın öğrencinin protesto sırasında tutuklandığını, Boston'daki Emerson College ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki öğrencilerin ise Gazze'deki savaşı kınayan protestolar düzenlediğini bildirdi. 

EYLEMLERE YENİ ÜNİVERSİTELER DE KATILDI

Öğrencilerin Çarşamba günü Harvard Yard'da kamp kurduğu New York Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Kaliforniya Politeknik, Brown Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve Harvard'da öğrenci liderliğindeki başka protestolar da düzenlendi.

ABD’deki kampüslerde Gazze eylemleri yayılıyor! Türkiye’deki üniversitelerden eylemlere destek

ABD’deki kampüslerde Gazze eylemleri yayılıyor. Üniversite yönetimleri ise Gazze eylemlerinin önünü alabilmek adına çeşitli yasaklar getiriyor. Uzaktan eğitime geçmek isteyen üniversiteler dahi var. Türkiye’deki birçok üniversitenin sosyal medya hesaplarından ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemlerinin önüne geçmek için üniversite yönetimlerinin öğrencilere uyguladığı tehdit, şantaj, baskı yöntemleri kınandı. Orantısız güç kullanılması ve gözaltılar kınanırken öğrencilere de destek verildi. İşte üniversitelerin o açıklamalarından bazıları...

İşgalci İsrail'in Gazze'de 200 günden uzun bir süredir sürdürdüğü soykırıma dünya genelinde tepkiler devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) üniversitelerde de İsrail'in çocuk, kadın, erkek ve yaşlı demeden 45 binden fazla sivil insanı Gazze'de öldürmesine yönelik protestolar yayılıyor. ABD'nin Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve kısa sürede New York Üniversitesi (NYU), Harvard, The New School, Stanford, Yale, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Michigan, California, Kuzey Carolina, Tufts ve Texas gibi ülkenin önemli üniversitelerine yayılan Filistin'e destek eylemleri artarak devam ediyor. Üniversite yönetimleri ise kampüslerdeki öğrencilerin Gazze protestolarını antisemitist olmakla suçluyor ve Gazze eylemlerinin önünü alabilmek için çeşitli yasaklar getiriyor. Eylemleri engelleyebilmek için uzaktan eğitime geçmek isteyen üniversiteler dahi var. Ancak ABD'deki öğrenciler kampüslere çadırlar kurarak, oturma eylemi yaparak eylemlerini sürdürüyor. Ayrıca ABD'deki öğrenci eylemleri Avrupa'daki üniversitelere de sıçramış durumda.

 

"ASLA KABUL ETMİYORUZ"

Türkiye'de birçok üniversitenin sosyal medya hesaplarından ise ABD'deki öğrencilerin Gazze eylemlerine destek verildi. O üniversitelerden biri olan Bartın Üniversitesi ise ABD'deki üniversitelerde Gazze eylemlerinin önüne geçmek için üniversite yönetimlerinin öğrencilere uyguladığı tehdit, şantaj ve gözaltı eylemlerini kınadı. Bartın Üniversitesi'nden yapılan açıklamada "Sözün bittiği değil, sözün kesildiği yerdeyiz!" denildi.
Bartın Üniversitesi, ABD'deki üniversitelerin X/Twitter hesaplarını etiketleyerek açıklamanı paylaştı. Açıklamanın devamında şunları söyledi: “Aylardır devam eden ve her geçen gün şiddetini artıran İsrail zulmü artık yeni boyuta taşınmıştır. Masum sivilleri katledenler ve onların eli kanlı ortakları geldiğimiz noktada psikolojik bir harbi de tetiklemiştir. Bunun en bariz örnekleri ABD'nin 'sözde' saygın ve özgür düşüncenin savunucuları olan üniversitelerinde görülmektedir. Gazze'deki zulmün son bulması için barışçıl bir ortamda protesto düzenleyen öğrenciler üniversite yönetimleri tarafından tehdit ve şantajla korkutulmaya, polis tarafından gözaltına alınmaya başlamıştır. Hatta tüm bunların yeterli olmayacağını düşünenler çareyi uzaktan eğitime geçmekte bulmuşlardır. Üniversitelerin bir takım çıkar çevreleri tarafından yönlendirilmesini asla kabul etmiyor, yaşanan olaylardan duyduğumuz üzüntüyü kamuoyuna arz ediyoruz...”

"BARIŞÇIL PROTESTO GÖSTERİLERİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ŞİDDET GÖRDÜ"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada ABD'deki üniversitelerdeki Gazze eylemlerine destek verilerek şunlar belirtildi: "7 Ekim 2023 tarihinden bugüne yani 200 günü aşkın süredir Filistin'de devam eden 'İsrail Soykırımı' artarak devam etmiş, gelinen noktada büyük bir insanlık dramı ortaya çıkmıştır. İnsanlık dışı şiddetin üst seviyelere ulaştığı; bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce eli silahsız masumun hunharca katledildiği, ibadethane, hastane ve Üniversitelerin hayâsızca bombalandığı görülmüş ve ne yazık ki bugün gelinen noktada; üzerinden aylar geçmesine ve her şey dünyanın gözü önünde yaşanmasına rağmen İsrail terörizmi son bulmamıştır. Çok sayıda Batılı devletin seyirci kaldığı bu katliama, dünyanın önemli Üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler sessiz kalmamış, bu şiddetin durdurulması ve masum sivillerin korunması için barışçıl yöntemlerle protesto gösterileri başlatmıştır. Ancak bu "barışçıl protesto" gösterileri, en az Filistin halkı kadar masum olan üniversite öğrencilerinin de şiddet görmesine sebep olmuştur."

"ORANTISIZ ŞİDDETİ KINIYORUZ"

Açıklamanın devamında KTÜ şunları ifade etti: "Son noktada, Columbia Üniversitesi'nden Yale'e, New York Üniversitesi'nden Harvard'a birçok üniversitede, Filistin'deki soykırıma karşı çıkıp 'ateşkes' çağrısı yaptıkları için öğrenciler gözaltına alınmış, eylemlerin durdurulması için 'uzaktan eğitim' seçeneği masaya yatırılmıştır. Dünyanın sessiz kaldığı soykırıma, üniversite öğrencilerinin verdiği bu onurlu tepkiyi destekliyor, onlara karşı gösterilen saygısız tutumu telin ediyoruz. ABD'deki üniversitelerde "zulme" ses veren öğrencilere uygulanan orantısız şiddeti de kınıyoruz."

BİRÇOK ÜNİVERSİTE KINAMA VE DESTEK AÇIKLAMASI YAYINLADI

Ayrıca bazı üniversiteler sosyal medya hesaplarından da aynı açıklamayı paylaşarak ABD'de Gazze eylemlerine katılan üniversite öğrencilerine destek verdi. Şu ana kadar açıklama yapan üniversiteler şöyle: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi. Diğer üniversiteler tarafından da sosyal medyadan destek açıklaması paylaşılacağı öğrenildi.

 

Güncellenme Tarihi : 26.4.2024 11:00

İLGİLİ HABERLER