Gündem
  • 10.8.2024 13:33

Amerika'nın Yemen'e attığı 800 füze maliyeti dudak uçuklattı

Yemen'e yönelik başarısız ve uzatılmış saldırı ABD'ye milyarlarca dolara mal oluyor: Politico

Politico, ABD Donanması'nın Kızıldeniz'de 9 ay süren deniz çatışması sırasında biriktirdiği olağanüstü maliyetlerin bir kısmını açıkladı.

Politico'nun  haberine göre , ABD'nin Kızıldeniz'deki deniz ve hava harekâtı, koalisyon güçlerinin 2016-2019 yılları arasında Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik saldırılarını başlatmasından bu yana Amerikan güçlerinin gerçekleştirdiği en uzun soluklu askeri harekât oldu . 

ABD güçleri, Kasım 2023'ten bu yana Yemen'e yaklaşık 800 füze fırlattı ve yedi hava saldırısı düzenledi; bölgedeki İsrail çıkarlarını korumak için bir Uçak Gemisi Saldırı Grubu ve deniz parçalarını konuşlandırdı. 

Gazete, Kızıldeniz'de ortaya çıkan savaşın şu anda devam eden en kapsamlı ve uzun süreli ABD askeri operasyonu haline geldiğini ve Pentagon'un Pasifik'te Çin ile olası bir savaş için elinde bulundurmayı tercih edeceği "mühimmatı tüketme" riski taşıdığını belirtti. 

Uçak Gemisi Saldırı Grubu 12, Kızıldeniz'deki kalış süresini dokuz aylık süre içerisinde iki kez uzattı. ABD güçleri, füze başına 2 ila 4 milyon dolar arasında değişen maliyetle 135'ten fazla Tomahawk kara saldırı füzesi ateşledi ve bunun sonucunda en az 270 milyon dolardan 540 milyon dolara kadar değişen toplam bir harcama yapıldı.

Ucuz saldırı insansız hava araçlarını yok etmek için kullanılan ABD standart füzelerinin de ABD'ye tedarik maliyeti milyonlarca doları buluyor; Politico'nun haberine göre aynı dönemde çeşitli tiplerde 155 standart füze kullanılmış. USS Dwight D. Eisenhower'a konuşlandırılan F-18 uçakları 60 hava-hava füzesi ve 420 hava-kara silahı ateşlemiş.

ABD Donanması suçlu İsrail rejimini yeniden savunmaya hazırlanıyor 

Politico'ya göre  , İran'ın şehit Haniye'nin "İsrail" tarafından öldürülmesine vereceği beklenen yanıt, Lübnan ve Yemen'deki müttefiklere güvenilmesi anlamına gelecek ve bu da her iki bölgede konuşlu ABD gemilerinin "mücadelenin tam ortasına" düşmesine yol açacak.

Nitekim İran'ın bu yıl 14 Nisan'da İsrail varlıklarına düzenlediği son saldırıda, ABD gemileri ve uçakları, saldırının İsrail rejimine olan etkilerini hafifletmeye çalışan Batı-Arap koalisyon gücüne öncülük etmişti. 

USS Carney destroyer, doğu Akdeniz'den İran füzelerine karşı birkaç yüksek maliyetli füzesavar füzesi önleyici fırlattı. Carney, Kızıldeniz'de de aktifti ve Gazze'ye yönelik savaşın erken aşamalarında işgal altındaki güney Filistin'e doğru giden Yemen insansız hava araçlarını düşürdü. 

Güncellenme Tarihi : 12.8.2024 00:48

İLGİLİ HABERLER