ARAP ÜLKELERİ'NDE İSYAN DİNMİYOR
SANA - Yemen'de yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı gibi şikayetlerin tetiklediği yönetim karşıtı protestolar başkent Sana'da Devlet Üniversitesinin önündeki meydanda devam ediyor.
Cuma günü 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan sonra Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtları yarın aynı meydanda cuma namazı sonrası büyük bir gösteriye hazırlanıyor.
Protestocuların ''devrim kampı'' olarak adlandırdıkları çadırların sayısında cuma öncesi artış gözleniyor. Çadırlar meydandan taşarak caddelere uzanmış durumda.
Öğle saatlerine doğru kentin merkezinden üniversite meydanına doğru yürüyüşler artarken, öğle namazı vaktinde kalabalık zirveye ulaşıyor. Namaz sonrası yapılan toplu dua sonrası yönetim karşıtı gösteriler ve protestolar başlıyor. Dua ve sloganlara kadınların öncülük etmesi dikkati çekiyor.
Salih'in bir an önce görevini bırakması ve dökülen kanların hesabının sorulması üzerine yapılan konuşmalar sık sık sloganlarla kesintiye uğruyor.
Bu arada, yarınki protestolarda muhaliflerin Devlet Başkanlığı Sarayına yürüme ihtimali üzerine güvenlik güçleri saraya çıkan bütün yollarda asker ve zırhlı araç sayısını arttırdı.
Salih'in teklifiyle önceki gün meclisten geçen olağanüstü hal yasasının yürürlüğe girmesiyle, güvenlik güçlerinin şüpheli kişi ve araçları aradığı ve bazı kişileri gözaltına aldığı görüldü. Yasa askerlere protestoları engelleme yetkisi de veriyor.
Öte yandan, olağanüstü halin ilan edilmesi ve tansiyonun her geçen gün yükselmesi nedeniyle İngiltere, Yemen'deki Büyükelçiliğinde çalışanlarının büyük kısmını tahliye ettiği bildirildi.
-GENERAL ALİ MUHSİN: İKTİDARA GELME ARZUM YOK-
Sana'daki göstericileri korumak için başkente birlik gönderen General Ali Muhsin, Reuters ajansıyla yaptığı söyleşide, Arap ülkelerinde askeri yönetimlerin modasının geçtiğini ve modern, sivil bir devlet çerçevesinde halkın kendini kimin yöneteceğine karar vereceğini bildirdi.
Ülkesine 55 yıldır hizmet ettiğini ifade eden 70 yaşındaki Muhsin, terörizmden temizlenmiş yeni bir Yemen yaratmak için uluslararası toplumla birlikte çalışacaklarını, "inatçılığı" nedeniyle eleştirdiği Yemen Devlet Başkanı Salih'in artık çok az seçeneği kaldığını ve silahlı kuvvetlerin, protestocuları korumaya bağlı olduğunu kaydetti.
Ülkedeki İslamcı muhalefete yakınlığıyla tanınan Muhsin, askeri bölgenin kuzeybatısını komuta ediyor.
Orduda, protestoculara destek veren en üst düzey yetkili olan General Ali Muhsin'in bu hareketi, protestocuların büyük çoğunluğu tarafından memnuniyetle karşılandı.
-YEMEN'İN EN BÜYÜK AŞİRETİNDEN DEVLET BAŞKANINA "GİT" ÇAĞRISI
Devlet Başkanı Salih'i protestoculara karşı daha fazla şiddet kullanmaması konusunda da uyaran Yemen'in en büyük aşireti Bakel'in lideri Şeyh Sinan EbuLohum, muhaliflere baskının sürmesinin Yemen'de istenmedik gelişmelere neden olabileceğini kaydetti.
Yemen'de üst düzey komutanlar, büyükelçiler, milletvekilleri ve bakanların muhaliflerin tarafına geçmesinin ardından, Bakel'in de muhaliflere destek vermesi Salih için yeni bir darbe olarak yorumlanıyor.
-ÜRDÜN'DE HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİ-
Ürdün'de üniversite öğrencileri ve işsiz üniversite mezunları başkent Amman'da hükümet karşıtı gösteri düzenledi.
Bölgedeki AFP muhabiri, yaklaşık 500 kişinin Abdül Nasır meydanında kamp kurduğunu belirtti.
Ürdün bayrakları taşıyan göstericilerin "halk rejimde reform istiyor" sloganları attığı ve yolsuzluk yapan liderlerin yargılanmasını istediği bildirildi.
Polisin göstericilere müdahale etmediği belirtildi.
-MISIR'DA MÜBAREK YANDAŞLARIYLA KARŞITLARI ÇATIŞTI
Polis ve adli yetkililer, Mübarek'le ilgili bir davanın görüldüğü sırada mahkemenin önünde toplanan 200 kadar Mübarek yandaşıyla 300 dolayında muhalifin birbirlerine taş ve su şişeleriyle saldırdığını, polis ve askerin olaylara müdahale ettiğini belirtti.
Mübarek'in isminin hükümet kurumlarından çıkarılıp çıkarılmamasıyla ilgili dava sırasında çıkan olaylarda bazı kişilerin hafif yaralandığı kaydedildi.
Davayı sonuçlandırmayan mahkeme, duruşmayı 14 Nisana erteledi.