Yaşam
  • 1.9.2004 01:28

ARTIK PAZARDA BALIK SATILMAYACAK...

Genelgeye göre artık balıkçılar semt pazarlarında tezgah açamayacak. Yasağın sebebi Avrupa Birliği uyum paketine dayandırılıyor. Yerel Yönetimler Yasası’nın bazı maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiği için genelgenin uygulanmasında boşluk var. İstanbul’da Bağcılar ve Güngören belediyeleri yasağı uygulayacağını açıkladı. Balık Satıcıları Derneği ise uygulamaya karşı eylem yapmaya hazırlanıyor. Balıkçılar, dün gece ‘Vira bismillah’ diyerek denizlerde avlanmaya başladı. İstanbul Balıkçılar Birliği Başkanı Necdet Altınbaş, lüfer ve palamutun Karadeniz’den, uskumrunun da Çanakkale’den Marmara De-nizi’ne girdiğini söyledi. Balıkçılar yeni se- zonun kazançlı olacağını beklerken balık satıcıları endişeli.

4 aydır bitmesini bekledikleri yasakların sona ermesiyle tam sevinmişlerdi ki bazı belediyelerin pazaryeri yasağı keyiflerini kaçırdı. Balık Satıcıları Derneği Başkanı Sadık Köse, İstanbul'da Bağcılar ve Güngören belediyelerinin uygulamaya başladığı yasağın yayılmasından endişe ediyor. Balık Satıcıları Derneği Başkanı Sadık Köse, senede 8 ay çalıştıklarını ifade ederek bir de pazar yasağı gelirse balığın sadece sabit dükkanlardan alınabileceğini söyledi. Balık satıcıları, yasağın sürmesi halinde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışacak. İçişleri Bakanlığı tüm belediyelere Avrupa Birliği Uyum Paketi uyarınca açıkta yiyecek satılmamasına ilişkin bir genelge gönderdi. Bazı belediyeler söz konusu genelgenin balığı da kapsadığı yorumunu yapıyor.

Kanun ve yönetmeliklere aykırı balık sattırmayacaklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, “Yıllardır açıkta balık satılıyordu. Bu kararı 5 ay önce verip satıcılara bildirdik.” dedi.

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman da, Avrupa Birliği'ne uyum paketinde açıkta gıda satılmaması maddesinin yer almasından sonra İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelge yayınladığını ifade etti. Son Yerel Yönetimler Yasası'yla denetim yetkisinin ilçe belediyelerine bırakıldığını; ancak bu yasanın veto olmasıyla belirsizliğin yaşandığını, bu yüzden balık satışıyla ilgili denetimi katı biçimde uygulamayacaklarını anlatıyor. 20 bin balıkçı teknesinin 121 bin istihdam sağladığı Türkiye'de av sezonu sıkıntılı başlıyor. İstanbul Balıkçılar Birliği Başkanı Necdet Altınbaş en büyük sorunun kendileriyle ilgili yasalardan kaynaklanan bürokrasi olduğunu vurguluyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kendilerini, üretim yapan statü yerine ticaret erbabı olarak kabul ettiğini belirten Altınbaş, bu nedenle daha sıkı denetlendiklerini ifade ediyor. Altınbaş birçok tekne sahibinin istenen belgeleri parasızlık nedeniyle çıkartamadığını anlatıyor. Balık sürülerinin yerini saptamaya yarayan sonarların kısıtlanmasını beklerken, alanın daha da büyüdüğünü ifade eden Altınbaş, bu durumun küçük balıkçıya yaşam hakkı bırakmadığına vurgu yapıyor.

İstanbul Balıkçı Kooperatifleri Birliği Danışmanı Zafer Murat Çetintaş, Türk balıkçılığını sıkıntılı günlerin beklediğinin altını çiziyor. Çetintaş, Türk balıkçısının AB uyum yasaları nedeniyle yeni çıkan kanun ve yönetmeliklere uyum sağlayamadığını vurguluyor. Çetintaş'a göre balıkçı hazırlıksız ve eğitimsiz. Büyük balıkçı tekneleriyle ufak teknelerden aynı evrakların istenmesinin küçük balıkçıyı denize çıkamaz hale getirdiğini belirten Çetintaş, “Bu sezon bol balık çıkmasına rağmen fiyatlarda istenen düşüş olmayacak.” uyarısında bulunuyor.

İğneada Balıkçı Barınağı çevresinde İbiş Reis olarak tanınan İbrahim Metin de gelişmiş sonar taşıyan büyük balıkçı teknelerinin kıyılarda avlanmasının küçük balıkçıyı zor durumda bıraktığını söylüyor. İbiş Reis, bu yüzden banka kredisiyle aldığı 22 metrelik teknesini satmak zorunda kalmış. Kıyıköy balıkçılarından İsmet Demirgülle ise cezaların böyle sürmesi halinde Bulgaristan'a kaçacağını söylüyor.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER