ANKARA - ''Türkiye Sağlık Envanteri'' çalışmasıyla 874 yatırımdan atıl durumdaki 395'ini iptal ederek, 300 trilyonluk tasarruf sağlayan Sağlık Bakanlığı, bundan sonra yapılacak hastanelerin ülke genelinde eşit dağılımını ve yaygınlaştırılmasını sağlayacak.
Sağlık Bakanlığı, ''Sağlık Bakanlığına Ait Hastanelerin Yatırım Esaslarının Tespitine Dair Yönerge'' hazırladı.
Yönerge, hastanelerin atıl kapasiteye yol açılmaksızın ülke genelinde dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılması amacıyla açılacak bütün hastanelerin rasyonel kriterler çerçevesinde yatırım programlarına alınmasına ve kurulmasına ilişkin esasları düzenliyor.
Yönergeye göre, hastane kurulmasına ilişkin yatırım faaliyetlerinin rasyonel kriterler çerçevesinde belirlenmesi ve yatırım tekliflerinin incelenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili görüş belirtmek üzere Bakanlık nezdinde 7 kişilik komisyon oluşturulacak. Komisyon, yatırım programının, Devlet Planlama Teşkilatı'na gönderilmesini sağlayacak.
Genel hastanelere ilişkin yatırım tekliflerinin incelenmesinde ve değerlendirilmesinde şu kriterler göz önünde tutulacak:
- Her bir mülki idare biriminde yeni hastane kurulması planlanırken, o birimin merkez nüfusu, coğrafi durumu, ulaşılabilirliği, nüfus artış hızı gibi kriterler dikkate alınacak.
- Belde ve köylerde hastane kurulmayacak.
- Ülkenin sosyo-ekonomik yapısındaki değişmeler ve ülke nüfusundaki hızlı artış sebebiyle öncelikli hedef, ilçelerde her 10 bin nüfusa 25 yataklı hastane kurulması olup; ilçe merkezinin nüfusu 10 binden az olan ilçelere hastane kurulamayacak. Büyükşehirlerde ise 100 bin nüfusa bir hastane kurulması esas olacak.
- Hastane kurulması talep edilen ilçenin en yakın hastaneye olan uzaklığı 40 kilometreden az olmayacak şekilde planlama yapılacak.
- İlçede mevcut hastane varken ikinci bir hastane yatırımı teklif edilebilmesi için, merkez ilçe nüfusunun asgari 100 bini aşması gerekecek.
- Yatak işgal oranı düşük olan hastanelere yeni yatak ilavesi yapılmak yerine, düşük kapasite ile çalışılmasının sebepleri araştırılacak ve öncelikle bunların, makine, teçhizat ve insan gücü eksikliğinin giderilmesi sağlanacak.
- Üçüncü kişiler tarafından inşa ettirilecek veya finanse edilecek binaların yapımında, arazilerin ekonomik kullanılmasına, mimari proje düzenleme esaslarına ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyulacak.
- Yatırım programına alınan hastanelerin yatak kapasitelerinin artırılması yoluna gidilmeyecek. Diyaliz merkezleri ve acil servisler ile turistik yöre ve afet bölgesi gibi önem ve önceliği olan bölgelere hastane yapımı tekliflerinin değerlendirilmesinde, bu kriterler dikkate alınmayacak.
- Genel hastane bulunmayan ilçelere özel dal hastanesi yapılmayacak, belde ve köylerde özel dal hastanesi açılamayacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:55